Η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs δείχνει ακόμα μια φορά αλλαγή πορείας καθώς καταλήγει στην διαπίστωση ότι οι επενδύσεις σε bitcoin αλλά και στα άλλα κρυπτονομίσματα δεν είναι βιώσιμες.

Δεν θα είναι υπερβολή εάν πούμε ότι η Goldman Sachs αλλάζει την άποψή της για τα κρυπτονομίσματα σαν να αλλάζει πουκάμισα. Στην τελευταία της έκθεση, η οποία έχει τον 'λογοτεχνικό' τίτλο "Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία: Η ομορφιά δεν φτάνει στα μάτια του θεατή" αναφέρεται στα θέματα που είναι πολύ 'της μόδας' τον τελευταίο καιρό, δηλαδή στην υψηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται κατά τη διαδικασία της εξόρυξης καθώς και στην χρήση κρυπτονομισμάτων σε επιθέσεις τύπου ransomware.

Το πρώτο θέμα ξεκίνησε  τον περασμένο Μάϊο με το περιβόητο tweet του αξιότιμου κυρίου Musk, ο οποίος επέκρινε το BTC για τη χρήση υπερβολικού καυσίμου με βάση τον άνθρακα.

Αυτή ήταν και η στιγμή έναρξης της πολύ κακής περιόδου για την τιμή διαπραγμάτευσης του εμβληματικού κρυπτονομίσματος.

Το δεύτερο "θεματάκι' που αγγίζει η έκθεση είναι η χρήση των κρυπτονομισμάτων σε επιθέσεις ransomware μετά από πολλές παραβιάσεις στο έδαφος των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Μετά από κάθε επίθεση, οι δράστες ζήτησαν πράγματι την αποστολή των πληρωμών σε bitcoin.

Όμως η έκθεση δεν μένει μόνο σε αυτά τα κατά την δική μας άποψη εντελώς επιδερμικά και δευτερεύουσας σημασίας θέματα, αλλά μπαίνει στην πραγματική διάσταση των προβλημάτων. Και αυτή δεν είναι άλλη από τους επικείμενους κανονισμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως "ο μεγαλύτερο κίνδυνο για τις κερδοσκοπικές πτυχές αυτού του οικοσυστήματος".

Λαμβάνοντας υπ'όψιν τα παραπάνω, η έκθεση της τράπεζας καταλήγει:

"Αφού αναλύσαμε διάφορες μεθοδολογίες αποτίμησης και εφαρμόσαμε το μοντέλο στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων πολλαπλών παραγόντων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν βιώσιμη επένδυση για τα διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια των πελατών μας".

 

 

Παραπάνω είπαμε ότι η Goldman Sachs αλλάζει την άποψή της για τα κρυπτονομίσματα σαν να αλλάζει πουκάμισα. Ας θυμηθούμε λοιπόν την ιστορία.


Το τραπεζικό ίδρυμα λοιπόν, υπήρξε ίσως η πρώτη ρυθμιζόμενη οντότητα που εγκαινίασε ένα γραφείο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων το 2017. Βέβαια αυτή η κίνηση ήρθε εν μέσω των παραβολικών αυξήσεων των τιμών και όταν μετά ακολούθησε η πτωτική πορεία της αγοράς για έναν χρόνο, η Goldman σταμάτησε αυτήν την πρωτοβουλία.

Εν τω μεταξύ, η Goldman πραγματοποίησε μια συνδιάσκεψη στην οποία ανέφερε ότι το bitcoin δεν αποτελεί κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Τα στελέχη της τράπεζας αμφισβήτησαν επανειλημμένα την ικανότητα του bitcoin να χρησιμεύσει ως αξιόπιστο απόθεμα αξίας κατηγορώντας το για την μεταβλητότητά του.

Για άλλη μια φορά, η Goldman ξεκίνησε εκ νέου  το γραφείο διαπραγμάτευσης φέτος όταν, για άλλη μια φορά, οι τιμές ανέβαιναν στα ύψη στα νέα υψηλά επίπεδα. Επίσης, υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για την έγκριση bitcoin ETF, ενώ διερεύνησε και την έναρξη παροχής υπηρεσιών φύλαξης, πρόσθεσε το BTC στην ετήσια αναφορά επιστροφών του, συμμετείχε σε γύρους επενδύσεων σε προγράμματα κρυπτονομισμάτων και επέτρεψε  στους πελάτες να ανταλλάσσουν παράγωγα bitcoin.

Έτσι λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Alex Kruger αλλά και πολλά ακόμη μέλη της κρυπτο-κοινότητας βλέπουν την τελευταία στροφή της Goldman ως κάτι σύνηθες.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.