Το bitcoin έχει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από τα ελεγχόμενα-από-κυβερνήσεις νομίσματα.

1. Είναι αποκεντρωμένο

Το δίκτυο του bitcoin δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική αρχή. Kάθε μηχάνημα που εξορύσσει bitcoin και διεκπεραιώνει συναλλαγές είναι μέρος ενός δικτύου στο οποίο όλα τα μηχανήματα δουλεύουν μαζί. Αυτό σημαίνει, θεωρητικά, ότι καμμία κεντρική αρχή δεν μπορεί να παρέμβει και να επιβάλλει την νομισματική της πολιτική ώστε να προκαλέσει μία κατάρρευση του συστήματος ή να αφαιρέσει bitcoin από τους κατόχους του (όπως για παράδειγμα έκανε στην Κύπρο η ΕΚΤ την άνοιξη του 2013). Εάν ένα τμήμα του δικτύου αποσυνδεθεί για οποιονδήποτε λόγο, οι ροές στο υπόλοιπο δίκτυο συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

2. Eίναι εύκολο στην χρήση

Για να ανοίξει κάποιος έναν τραπεζικό λογαριασμό πρέπει να ξεπεράσει αρκετούς γραφειοκρατικούς σκοπέλους. Για άνοιγμα δε εμπορικού λογαριασμού μιλάμε για βασανιστικές Καφκικές καταστάσεις. Ωστόσο, μπορεί να ορίσει κανείς μια διεύθυνση bitcoin σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς ερωτήσεις και χωρίς κόστος.

3. Είναι ανώνυμο

Περίπου... Οι χρήστες μπορούν να έχουν πολλές (απεριόριστες) διευθύνσεις bitcoin, οι οποίες δεν συνδέονται με ονόματα ή άλλα προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης. Ωστόσο...

4. Είναι απολύτως διαφανές

Το bitcoin καταγράφει κάθε μία συναλλαγή που διεκπεραιώνεται στο δίκτυό του σε ένα τεράστιο κατάστιχο που ονομάζεται blockchain.

Για κάθε bitcoin διεύθυνση που έχει χρησιμοποιηθεί δημοσίως, ο καθένας μπορεί να ξέρει πόσα bitcoin είναι αποθηκευμένα σε αυτή την διεύθυνση. Απλά δεν ξέρει σε ποιόν ανήκουν...

5. Οι χρεώσεις είναι ελάχιστες

Οι τράπεζες χρεώνουν πολλές φορές σημαντικά ποσά στις συναλλαγές. To bitcoin όχι.

6. Είναι ταχύτατο

Μπορείτε να στείλετε χρήματα οπουδήποτε και να φτάσουν στον προορισμό τους μετά από λίγα λεπτά της ώρας (στην ουσία μόλις το δίκτυο διεκπεραιώσει την συναλλαγή).

7. Οι συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες

Εάν στείλετε bitcoin, δεν μπορείτε να ακυρώσετε τη συναλλαγή - εκτός εάν ο παραλήπτης τους σας τα επιστρέψει.

Το bitcoin λοιπόν έχει πολλά ενδιαφέροντα θετικά χαρακτηριστικά. Πώς όμως λειτουργεί στην πράξη;

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πως εξορύσσονται τα bitcoin, τι συμβαίνει όταν διεκπεραιώνεται μια συναλλαγή και πως το δίκτυο του bitcoin παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.