Σε πρώτη ανάγνωση το γεγονός ότι το bitcoin παρουσιάζει μικρότερη μεταβλητότητα από τις μετοχές φαίνεται θετικό ωστόσο, οι traders προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει, καθώς συμβαίνει ενώ σημειώνονται χαμηλοί όγκοι.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο βρίσκεται η πρόβλεψη της AMBCrypto (https://ambcrypto.com/predictions/bitcoin-price-prediction) για το 2023-24

Σύμφωνα με την Noelle Acheson, δημιουργό του ενημερωτικού δελτίου «Crypto is Macro Now», το τελευταίο διάστημα η μεταβλητότητα 30 ημερών του νομίσματος έχει «πέσει δραματικά». Όπως αναφέρει η Acheson επικαλούμενη στοιχεία της Coin Metrics η μεταβλητότητα που σε επίπεδο χρόνου κυμαίνονταν πάνω από το 64%, τον περασμένο μήνα υποχώρησε στο 52% περίπου.

Παράλληλα ο δείκτης μεταβλητότητας του bitcoin (BitVol) από την άνοιξη έχει υποχωρήσει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά του, όπως αναφέρει ο Jake Gordon της Bespoke Investment Group με τον δείκτη να βρίσκεται την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 69 μονάδες, από πάνω από 111 τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον Mike Novogratz, CEO της επενδυτικής εταιρείας στο χώρο των κρυπτονομισμάτων Galaxy Digital, η τρέχουσα ζοφερή τάση μπορεί να συνεχιστεί για άλλους δύο έως έξι μήνες. Όπως υποστηρίζει, η πλειοψηφία των επενδυτών που στράφηκαν στο παραστατικό χρήμα (fiat) έχουν ήδη πουλήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και πλέον οι πωλητές έχουν αποδυναμωθεί και εξαντληθεί αλλά για να αντιστραφεί η τάση θα πρέπει να αλλάξει η νομισματική πολιτική της Fed.

Οι «φάλαινες» του bitcoin με κατοχή μεταξύ 100 και 10.000 BTC συνεχίζουν να πωλούν. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, το 3,5% του αποθέματος αυτών των κρίσιμων κατόχων μεταφέρθηκε σε τοποθετήσεις που επηρεάζονταν λιγότερο από τις διακυμάνσεις των τιμών και μόνο τον Σεπτέμβριο, άλλο ένα 0,4% του αποθέματος κάηκε. Μια σημαντική τάση που πρέπει να εξεταστεί τον Οκτώβριο είναι η ενδεχόμενη συσσώρευση από τις «φάλαινες».

O δείκτης NVT (Network Value to Transaction - περιγράφει την αναλογία όγκου μεταφοράς και κεφαλαιοποίησης της αγοράς και θεωρείται αντίστοιχος του δείκτη P/E των μετοχών για το χώρο των κρυπτονομισμάτων) δίνει πτωτικές ενδείξεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με δεδομένο τον μικρό αριθμό των BTC που μεταφέρονται από διεύθυνση σε διεύθυνση. Ενδεχόμενη αλλαγή θα μπορούσε να υποδηλώσει τη μεταστροφή σε ανοδική τάση.

Τα κρυπτονομίσματα από κάτι σχεδόν άχρηστο έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως με την κεφαλαιοποίηση του bitcoin να αυξάνεται περισσότερο και από εκείνη αρκετών γνωστών εταιρειών και όπως φαίνεται εύκολα από τα στοιχεία, οι κύκλοι της τιμής του bitcoin γίνονται μικρότεροι. Επιπλέον, παρόλο που το νόμισμα σημειώνει απώλειες, η μέση τιμή του bitcoin συνεχίζει να αυξάνεται και αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο μοτίβο για το μέλλον.

Αρκετά συχνά τα τελευταία οκτώ χρόνια, διάφοροι οικονομικοί αναλυτές και ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η «φούσκα» του bitcoin θα σκάσει «σύντομα» ωστόσο, το νόμισμα εξακολουθεί να έχει ζήτηση και οι επενδυτές του να σημειώνουν κέρδη, ενώ και ο κλάδος συνολικά καταγράφει ανθεκτικότητα και σημειώνει ανατροπές, διαψεύδοντας όσους βιάζονται να τον διαγράψουν.

Η σημασία των προβλέψεων

Καθώς το BTC εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε ένα ισχυρό καταφύγιο αξίας (με την έννοια που αποδίδεται στον χρυσό), είναι σημαντικό για τους επενδυτές να γνωρίζουν τις προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία του κρυπτονομίσματος την επόμενη δεκαετία. Και παρότι οι προβλέψεις αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως βεβαιότητες μπορούν να καθοδηγήσουν traders και επενδυτές στη λήψη αποφάσεων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με την CoinGecko, το μερίδιο αγοράς του bitcoin βρίσκεται λίγο κάτω από το 38% και παρότι το νούμερο αυτό έχει μειωθεί από το 2017 ή ακόμα και από το 2021, παραμένει εξαιρετικά σημαντικό γιατί σημαίνει πως η πορεία του bitcoin επηρεάζει την υπόλοιπη αγορά των altcoins. Επομένως, ακόμα κι εάν κάποιος ασχολείται μόνο με τα altcoins, η πορεία του BTC τον ενδιαφέρει εξίσου.

Παρακάτω εξετάζεται εν συντομία η πρόσφατη επίδοση του κρυπτονομίσματος, εστιάζοντας στην κεφαλαιοποίηση, τον όγκο και την αναλογία ανόδου/πτώσης του. Επιπλέον εξετάζονται στοιχεία όπως οι μη μηδενικές διευθύνσεις και ο αριθμός των συναλλαγών των «φαλαινών», για να ακολουθήσουν οι προβλέψεις γνωστών αναλυτών/πλατφορμών και τα στοιχεία του δείκτη φόβου και απληστίας που αξιολογεί τη διάθεση της αγοράς.

Η τιμή, ο όγκος και ό,τι υπάρχει ενδιάμεσα

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου το bitcoin βρίσκονταν στα $ 19.154 και μία μέρα μετά την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στα $19.273 έχοντας σημειώσει μικρή άνοδο κατά 0,11% σε 24 ώρες.

Είναι εύλογο πως η πορεία της τιμής του BTC έχει αντίκτυπο και στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Όταν η τιμή του κρυπτονομίσματος είχε κορυφωθεί βραχυπρόθεσμα στις 30 Ιουλίου, το ίδιο συνέβη και στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενώ η κεφαλαιοποίηση του BTC ανέρχονταν στα 469 δισ. δολάρια. Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου η κεφαλαιοποίηση του BTC ανέρχονταν στα 370 δισ. δολάρια. Όπως είναι αναμενόμενο, το πιο δημοφιλές ζεύγος συναλλαγών στην αγορά είναι το BTC/USDT και το ανταλλακτήριο Binance κατέχει μερίδιο άνω του 6,3% σε αυτές τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον δείκτη εισροών της Santiment στις 19 Σεπτεμβρίου προστέθηκαν 620.000 token bitcoin στα ανταλλακτήρια και πλέον υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση bitcoin αξίας 11.879.200.000 δολαρίων. Τα παραπάνω είναι καλά νέα για τους επενδυτές, καθώς για πολλούς είναι μια καλή ευκαιρία εισόδου στην αγορά με το BTC να έχει απομακρυνθεί περισσότερο από 69% από το ιστορικό υψηλό του των $69.000.

Ο διάσημος επενδυτής Bill Miller έχει πει για το bitcoin ότι «Η προσφορά του bitcoin αυξάνεται περίπου 2,5% ετησίως αλλά η ζήτησή του αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αύξηση της ζήτησης θα συνοδευτεί και από αντίστοιχη αύξηση της τιμής, με κάποιους να κάνουν λόγο για τον στόχο των $100.000. Στην ίδια λογική το Bloomberg Intelligence  έχει αναφέρει ότι οι καμπύλες ζήτησης και υιοθέτησης δείχνουν την προοπτική των $100.000 έως το 2025.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η αύξηση της ζήτησης και της υιοθέτησης του bitcoin οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος της στη λειτουργία του ως επενδυτικό καταφύγιο. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος εκείνων που ασχολούνται με το bitcoin στοχεύουν σε μια καλή απόδοση των επενδύσεων τους και από αυτή την άποψη, αξίζει να εξεταστεί ο δείκτης ROI (return-on-investment, απόδοση επένδυσης). Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Messari, στην τρέχουσα περίοδο το BTC έχει αρνητική απόδοση επένδυσης (ROI) της τάξης του -27% και -41% για διάστημα 3 μηνών και 1 έτους, αντίστοιχα.

Όπως είναι προφανές τα στοιχεία αυτά έχουν επηρεαστεί από την πρόσφατη πτώση του BTC με αποτέλεσμα ο δείκτης ROI να είναι αρνητικός, όμως κάποιοι παράγοντες υποδηλώνουν μια ανοδική στροφή για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των διευθύνσεων bitcoin με κατοχή 0,1+ νομίσματα σημείωσε ιστορικό υψηλό. Επιπλέον, το ποσοστό του αποθέματος BTC σε κέρδος (7d MA) αυξήθηκε στο 60,513% που είναι υψηλό ενός μήνα και επίσης ο προσαρμοσμένος δείκτης aSOPR (7d MA) σημείωσε υψηλό 3 μηνών. Και δεν είναι μόνο αυτά.

«Το μέσο μέγεθος μπλοκ (7d MA) μόλις σημείωσε χαμηλό 1 μήνα στα 1.136.459.461
Το προηγούμενο χαμηλό 1 μήνα των 1.138.589.185 είχε σημειωθεί στις 08 Οκτωβρίου 2022»

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του IntoTheBlock, το 53% των επενδυτών BTC σημειώνει κέρδη ενώ το 39% των κατόχων καταγράφει ζημιές. Όσον αφορά τον χρόνο κατοχής το 62% των κατόχων διακρατεί τα νομίσματά του για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ενώ το 32% τα διακρατεί για διάστημα από έναν έως 12 μήνες. Την αύξηση της κατοχής υποστηρίζουν και τα στοιχεία της Glassnode σύμφωνα με τα οποία οι διευθύνσεις του BTC με υπόλοιπο 1 BTC σημείωσαν νέο υψηλό.

Στην πραγματικότητα και παρά τις πτωτικές προοπτικές, το ποσοστό υιοθέτησης δεν υποχώρησε, με το κορυφαίο κρυπτονόμισμα να προσελκύει εταιρείες κολοσσούς όπως η MicroStrategy. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η MicroStrategy σκοπεύει να ρευστοποιήσει μετοχές έως και 500 εκατ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει επιπλέον αγορές bitcoin. Από το 2020, η MicroStrategy έχει αγοράσει περίπου 130.000 bitcoin, αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων, με κεφάλαια από την ρευστοποίηση μετοχών και ομολόγων.

«Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από αυτής της διάθεσης για την αγορά επιπλέον bitcoin», ανέφερε στο ενημερωτικό της δελτίο η εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός κάτοχος bitcoin.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδιαφέρον να δούμε τις προβλέψεις αναλυτών και δημοφιλών πλατφορμών για την πορεία του bitcoin το 2025 και το 2035.

 

 

Πρόβλεψη για το 2025

Όπως είναι αναμενόμενο οι προβλέψεις ποικίλουν και διαφέρουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το ανταλλακτήριο Changelly, η μέση τιμή συναλλαγών του bitcoin θα φτάσει τα $124.508 το 2025, ή ακόμα και τα $137.000.

Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που υποδεικνύουν ότι η άνοδος του κρυπτονομίσματος δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Καταρχήν εξαιτίας της ανομοιογένειας στα ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια αλλά και της αργής δημιουργία των ψηφιακών νομισμάτων των Κεντρικών Τραπεζών (CBDC), η στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα δεν είναι ακριβώς θετική.

Επιπλέον, οι τελευταίοι έξι μήνες απέδειξαν την τάση των περισσοτέρων μικρών επενδυτών να εγκαταλείπουν την αγορά μόλις αυτή σημειώνει πτώση.

Ένας άλλος τρόπος για να δούμε το που μπορεί να φτάσει το bitcoin είναι να εξετάσουμε τις εκτιμήσεις για την πορεία της τεχνολογίας, για παράδειγμα την περίπτωση της Google. Παρά την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, η Google αναμένεται να σημειώσει εκθετική αύξηση τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το ίδιο αναμένεται και για το bitcoin και την αγορά κρυπτογράφησης εξαιτίας της μεταξύ τους συσχέτισης.

Στην Google οι αναζητήσεις για το bitcoin είναι 7 περισσότερες από εκείνες του USD και 42 περισσότερες από εκείνες του Ευρώ και σύμφωνα με μελέτες ιστορικά καταγράφεται συσχέτιση σε ποσοστό 91% μεταξύ της τιμής του BTC και του πλήθους των αναζητήσεων του στην Google.

Πρόβλεψη για το 2030

Το 2030 είναι οκτώ χρόνια μακριά και αυτό καθιστά την όποια πρόβλεψη δύσκολη και αμφίβολη. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων συγκλίνουν στην άνοδο του bitcoin και παρότι η αισιοδοξία τους αυτή μπορεί να εξηγηθεί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν γεγονότα black swan (μαύρος κύκνος).

Σύμφωνα με την Changelly, το BTC θα μπορούσε να κορυφωθεί στα περίπου $937.000 το 2030, με το κρυπτονόμισμα να διαπραγματεύεται σε μέση τιμή $798.000.

Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται σε δύο παράγοντες: στην αυξημένη βαρύτητα της σπανιότητας του κρυπτονομίσματος και στην εκτίμηση των υποστηρικτών του για την χωρίς τέλος ζήτηση για bitcoin. Mε την υιοθέτηση του bitcoin να αυξάνεται κατά 113% ετησίως, πολλοί εκτιμούν ότι μια μέρα αυτό θα αποτυπωθεί και στην τιμή του.

Υπάρχουν και εκτιμήσεις ακόμη πιο αισιόδοξες όπως αυτές του Robert Breedlove, ιδρυτή και CEO της Parallax Digital, σύμφωνα με τον οποίο το BTC θα φτάσει τα $12,5 εκατ. μέχρι το 2031. Ωστόσο ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι το κρυπτονόμισμα θα έφτανε τα $307.000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, κάτι που δεν επαληθεύτηκε.

Πρόβλεψη για το 2040

Το 2040 απέχει 18 χρόνια. Διάστημα μεγαλύτερο και από την ηλικία του bitcoin.

Παρά την προφανή δυσκολία της όποιας πρόβλεψης κάποιοι αναλαμβάνουν το ρίσκο.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Telegaon που εδρεύει στην Ινδία, η μέση τιμή συναλλαγών στο BTC θα διαμορφωθεί στα $553.000, μέχρι το 2040 και «ανάλογα με την τάση της αγοράς».

«Η τιμή του bitcoin θα είναι στα $618.512,87 το 2040 σύμφωνα με το ανώτερο όριο της εκτίμησή μας. Εάν η αγορά γίνει ανοδική, το bitcoin θα μπορούσε να αυξηθεί και πάνω από αυτή την τιμή.»

Οι περισσότεροι είναι πιο ασαφείς, χωρίς να παρέχουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη υψηλών τιμών από το bitcoin και η επιφυλακτικότητά τους μπορεί να εξηγηθεί καθώς οι τάσεις του blockchain και των κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι το 2040. Επιπλέον, δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα γίνει εάν η αυξανόμενη υιοθέτηση του bitcoin δεν εναρμονιστεί με την ταχύτητα παραγωγής του και την επεκτασιμότητά του.

Άλλωστε η δυναμική της τιμής του συνδέεται με την προσφορά και τη ζήτηση και το πρόσφατο παράδειγμα των τελευταίων μηνών, όταν αρκετοί miners όπως η Riot Blockchain και η BitFarms έγιναν καθαροί πωλητές, είναι χαρακτηριστικό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μια έρευνα της πλατφόρμας Finder, πολλοί πιστεύουν ότι η HyperBitcoinization (σε ελεύθερη μετάφραση η απόλυτη επικράτηση του bitcoin) θα έχει ξεκινήσει μέχρι το 2040 (και ίσως και νωρίτερα, από το 2035), επηρεάζοντας καθοριστικά την τιμή του.

Συμπερασματικά

Τα παραπάνω συνιστούν εκτιμήσεις και τίποτα περισσότερο. Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι το 2025, πόσο μάλλον μέχρι το 2030 ή το 2040.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το bitcoin βρίσκονταν κοντά στα $24.000 με την αισιοδοξία να κυριαρχεί και πλέον το κλίμα έχει αντιστραφεί με την τιμή να «παλεύει» στα $19.000.

Η πρόσφατη πτώση αποδίδεται στην FED και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να περιοριστεί ο πληθωρισμός και ήταν αντίστοιχη με την πτώση στις αγορές μετοχών. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς καταγράφεται σταθερή συσχέτιση μεταξύ της τιμής του bitcoin και των μετοχών. Στην πραγματικότητα, «η τρέχουσα συσχέτιση μεταξύ ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και βασικών δεικτών μετοχών όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq είναι η ισχυρότερη από το 2010».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGlass η πρόσφατη πτώση προκάλεσε το κλείσιμο θέσεων σε κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας πάνω από 220 εκατ. δολάρια εκ των οποίων σχεδόν τα μισά αφορούσαν θέσεις σε bitcoin.

Επιπλέον σύμφωνα με τον δείκτη AASA, η πρόσφατη άνοδος του BTC δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των ενεργών διευθύνσεων στο δίκτυο και αυτό επισημάνθηκε και από τον Philip Swift ιδρυτή της πλατφόρμας LookIntoBitcoin.

Σύμφωνα με τον Tim Rice, CEO της εταιρείας ανάλυσης CoinMetrics, συνεχίζεται η είσοδος των συμβατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, με την διαδικασία ωστόσο, να είναι αργή καθώς οι μεγάλες τράπεζες περιμένουν μεγαλύτερη διαφάνεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να μειώσουν τους κινδύνους.

Τα παραπάνω δεν αναιρούν την περιρρέουσα αισιοδοξία όπως εκφράζεται από τον Niraali Patel της CryptAM:

«Πρέπει να σκεφτούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων Proof-of-Work. Με την εξόρυξή του καθίσταται το βασικό απόθεμα αξίας, όπως ήταν κάποτε ο χρυσός. Το halving είναι προγραμματισμένο για το 2024 και αυτό, εξ ορισμού, θα αυξήσει κατά πολύ την τιμή του bitcoin. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα για αγορά. Μόλις γίνει το halving, το BTC θα αξίζει τουλάχιστον $100.000».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.