Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) βρίσκεται στο στόχαστρο οικονομικών αναλυτών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκαλώντας δυσμενείς για τη χώρα συγκρίσεις έναντι του Ελ Σαλβαδόρ και δικού του σχεδίου για το bitcoin.


Ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες αμφισβητούν την απόφαση της κυβέρνησης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που ανακοίνωσε τον Απρίλιο την υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμο χρήμα παράλληλα με το επίσημο νόμισμα της χώρας, το φράγκο Κεντρικής Αφρικής (CFA Κεντρικής Αφρικής)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του africanews ο Jacques Mandeng του London School of Economics and Political Science δήλωσε ότι «Ενώ το bitcoin μπορεί να διευκολύνει ορισμένες συναλλαγές, είναι μια περίεργη επιλογή ως κανονικό μέσο πληρωμής».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις επιχειρηματία από το Bangui, την πρωτεύουσα της χώρας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν σημαντικότερες προτεραιότητες για την χώρα και αναφέρει την ασφάλεια, την ενέργεια, το διαδίκτυο και τους δρόμους.

Δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται ανακοίνωση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία «Η υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος στην CAR εγείρει σημαντικές προκλήσεις νομικής, διαφάνειας και οικονομικής πολιτικής. Το προσωπικό του ΔΝΤ βοηθά τις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της ευρύτερης περιφέρειας στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που θέτει ο νέος νόμος».

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την κρυπτογράφηση

Η Εθνοσυνέλευση της χώρας ψήφισε ομόφωνα το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την κρυπτογράφηση, παρέχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα και υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, ελπίζοντας ότι τα κρυπτονομίσματα και η επακόλουθη ψηφιοποίηση θα τονώσουν την προβληματική οικονομία των 2,3 δισ. δολαρίων της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την απόφαση της υιοθέτησης του bitcoin ως νόμιμου χρήματος, χωρίς την έγκριση της κεντρικής τράπεζας, η οποία εξυπηρετεί έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

 

 

Η CAR διαθέτει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες παγκοσμίως εξαιτίας και των δεκαετών ένοπλων συγκρούσεων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αγωνίζεται να καταπολεμήσει την οικονομική στασιμότητα σε μια αδύναμη αγορά και με εξίσου αδύναμα νομικά και δικαστικά πλαίσια. Η χώρα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Κρυπτονομίσματα αλλά όχι internet

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας μόνο το 10% του πληθυσμού (557.000 από τα 4,8 εκατομμύρια) έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ αρκετοί κάτοικοι της χώρας δεν έχουν καν ακούσει οτιδήποτε σχετικά με τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν φαίνεται να ανησυχούν τις αρχές της χώρας καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα του africanews ο Serge Ghislain Djorie κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας δήλωσε πως «Θα εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό και σύντομα θα περάσουμε στις οπτικές ίνες, αλλά ακόμα και μια αδύναμη σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι αρκετή για να αγοράσουμε κρυπτονομίσματα». Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη συνδεσιμότητας με οπτικές ίνες.

Άλλες αφρικανικές χώρες τείνουν περισσότερο προς τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα της Κένυας έχει επικαλεστεί την περιορισμένη υιοθέτηση των smartphones ως εμπόδιο για την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων.

Πέρυσι, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε  το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, απόφαση την οποία επέκρινε  το ΔΝΤ.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.