Ο Αργεντινός δικηγόρος Victor Castillejo κατέθεσε αγωγή κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής ζητώντας να την εμποδίσουν οι ρυθμιστικές αρχές να συλλέγει δεδομένα χρηστών κρυπτονομισμάτων από άλλες τοπικές τράπεζες, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Ο Castillejo υπέβαλε αγωγή κατά της Κεντρικής Τράπεζας ζητώντας απαγόρευση παραλαβής τέτοιων πληροφοριών. Κατά τη αγωγή, η Κεντρική Τράπεζα παραβιάζει "την εμπιστευτικότητα καθώς και δικαιώματα που προστατεύονται από το σύνταγμα" κάθε ατόμου που ανταλλάσσει κρυπτονομίσματα.

"Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δεν έχει καμία εξουσία να ζητάει τέτοιου είδους δεδομένα από άλλες τράπεζες και δεν μπορεί να παραβιάζει την υποχρέωση προστασίας των προσωπικών δεδομένων που προβλέπονται από τον Νόμο 25.326 και το Κανονιστικό Διάταγμα 1558/2001."

Ο δικηγόρος υπέβαλε αγωγή στο Εθνικό Διοικητικό Δικαστήριο Αρ. 10 σκοπεύοντας να "υποχρεώσει την Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί ή/και, διαφορετικά, να αρνηθεί την ταυτοποίηση των ατόμων με βάση τα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί."

Ο Victor Castillejo εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ζήτησε από τις τοπικές τράπεζες να της παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες τους που ασχολούνται με το bitcoin και πραγματοποιούν οποιουδήποτε είδους συναλλαγές σχετικές με κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να εκτιμηθεί η ανάγκη αυστηρότερης ρύθμισης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής με email που έστειλε στις τοπικές τράπεζες, ζήτησε τον εθνικό αριθμό αναγνώρισης (ΑΦΜ), τη διεύθυνση κατοικίας και τους λογαριασμών των ατόμων που εμπλέκονται σε συναλλαγές σχετικές με κρυπτονομίσματα.Βλέπουμε λοιπόν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παρά την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων και του bitcoin ειδικότερα από πολλούς θεσμικούς και εταιρικούς επενδυτές, αρκετές τράπεζες, επιμένουν να θέτουν, ή αρχίζουν να θέτουν εμπόδια στους πελάτες τους που προσπαθούν να ασχοληθούν με τον οποιονδήποτε τρόπο με τα κρυπτονομίσματα.

Είναι η Αργεντινή μόνο; Φυσικά όχι. Προ ημερών είχαμε τα ...περίεργα μηνύματα  της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, και λίγες ώρες μετά αναφέραμε  και τα εμπόδια που θέτει η HSBC σε όσους πελάτες θέλουν να αγοράσουν μετοχές της MicroStrategy.

Να πούμε εδώ, ότι πριν έναν περίπου χρόνο, η αρχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών της Αργεντινής επέμεινε για επιβολή αυστηρότερων ελέγχων των συναλλαγών bitcoin, σε μια εκστρατεία για την καταπολέμηση των "παράλληλων αγορών συναλλάγματος" που θεωρούνται ως απειλή για το πέσο, το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής.

Επίσης σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτεμβρίου, το 74% των Αργεντινών πιστεύει ότι στην παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, τα κρυπτονομίσματα είναι ο καλύτερος τρόπος για να την πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Το σήριαλ των απαγορεύσεων και των απειλών φυσικά θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια αλλά το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα μπορούν πλέον να τεθούν εμπόδια. Όπως είπε  το μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ: "Πρέπει να κλείσει το Ιnternet για να αποκλειστεί το bitcoin"


To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.