Πολλές μεγάλες εταιρείες τον τελευταίο καιρό αγοράζουν bitcoin. Και υπάρχουν τράπεζες που εμποδίζουν τους πελάτες τους να αγοράσουν τις μετοχές αυτών ακριβώς των εταιρειών.

Η τράπεζα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation), μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, σύμφωνα με αναφορές, έχει εμποδίσει πελάτες της να αγοράσουν (και να πουλήσουν) μετοχές της εταιρείας επιχειρηματικής ευφυίας MicroStrateg, λόγω των δεσμών της με το bitcoin, σύμφωνα με email που διέρρευσε στα κοινωνικά δίκτυα.

Η νέα "πολιτική" της HSBC σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα λέει ότι οι πελάτες της δεν θα επιτρέπεται να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μετοχών που ακολουθούν τις κινήσεις των τιμών αυτών των ψηφιακών στοιχείων.

Ένα screenshot από email που διέρρευσε αναφέρει:

"Η HIDC (HSBC InvestDirect) δεν θα συμμετάσχει στη διευκόλυνση (αγοράς ή / και ανταλλαγής) προϊόντων σχετιζόμενων με ψηφιακά νομίσματα, ή προϊόντα σχετιζόμενα με ή αναφερόμενα στην απόδοση ψηφιακών νομισμάτων ... Οι εγγραφές δείχνουν ότι ο λογαριασμός σας στην HDIC περιέχει MICROSTRATEGY INC-A — MSTR-US, το οποίο είναι προϊόν ψηφιακού νομίσματος ... νέες αγορές ή μεταφορές δεν θα επιτραπούν."

Η τράπεζα είχε προηγουμένως κρατήσει σκληρή στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων και της χρήσης τους, δημοσιεύοντας τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η τράπεζα δεν θα εξυπηρετεί πλέον  πελάτες που εμπλέκονται με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νιώθουμε να φυσάει ένα κρύο αεράκι όταν αναλογιζόμαστε ότι μόλις εχθές η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωνε  κάτι ανάλογο στους πελάτες της...

 

 

Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας... Η MicroStrategy, στην οποία αναφέρεται το περιώνυμο email, έχει αποκτήσει περισσότερα από 91.579 bitcoin, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Michael Saylor να δηλώνει  ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τις αγορές του ψηφιακού νομίσματος. Αυτή η πολιτική από την μεριά της έχει οδηγήσει στην άνοδο της τιμής των μετοχών της MicroStrategy, κάνοντας κάποιους να αναφέρονται σε αυτές σαν να πρόκειται για Ψευδο-Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Bitcoin (ETF).

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή της MicroStrategy, με το διακριτικό MSTR, από αξία χαμηλότερη των 142 δολαρίων που βρισκόταν τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ανακοινώθηκε η πρώτη αγορά bitcoin, έφτασε στα 1.100 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο σημειώνοντας σχεδόν δεκαπλασιασμό της αξίας της. Από την άλλη μεριά, το bitcoin το οποίο κατ' αντιστοιχία βρισκόταν χαμηλότερα από τα 10.000 δολάρια τον περασμένο Αύγουστο έφτασε στα 61.000 την ίδια περίοδο, εμφανίζοντας μια αξιοσημείωτη ομοιότητα.

Παρόμοιες κινήσεις στις τιμές των μετοχών παρουσιάστηκαν και σε άλλες επιχειρήσεις που είτε κατέχουν είτε λειτουργούν σε πεδία σχετικά με το bitcoin. Για παράδειγμα η Riot Blockchain (NYE: RIOT), που ασχολείται με την εξόρυξη bitcoin, είδε την μετοχή της να αυξάνεται από το ισχνό 0,64 του δολαρίου που βρισκόταν τον Μάρτιο του 2020, σε περισσότερο από 77 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο. Μιλάμε για αύξηση του ιλιγγιώδους ποσοστού 11931.25%.

Βέβαια η στάση της τράπεζας μόνο γέλωτα προκαλεί, εάν αναλογιστούμε τον δεσμό της με μια υπόθεση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, ύψους 880 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019. 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.