Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (Fed), μειώθηκαν κατά 98 δισ. δολάρια οι καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αλλά, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 67 δισ. δολάρια οι καταθέσεις στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.


Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι πελάτες των τραπεζών μετέφεραν τα χρήματά τους από τις συνοικιακές και περιφερειακές τράπεζες σε τράπεζες που θεωρούν πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν υπό τον φόβο της τραπεζικής κρίσης.

Επιπλέον, η συμπεριφορά των πολιτών υποδηλώνει την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως δεν θα στηρίξει τις μικρότερες τράπεζες, ιδιαίτερα εάν αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως συστημικά σημαντικές. Ο Tyler Winklevoss, συνιδρυτής της Gemini, συνέκρινε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ με τις κάστες (σε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή τους) που σημαίνει ότι αυτοί που συναλλάσσονται με τα κορυφαία ιδρύματα προστατεύονται ενώ οι υπόλοιποι κινδυνεύουν.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των μεγάλων τραπεζών να εκτονώσουν την ένταση δεν έχουν καταφέρει να καθησυχάσουν πλήρως τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Οι μικρές τράπεζες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές αποσύρσεις χρημάτων, γεγονός που τις αναγκάζει να δανείζονται χρήματα με ανησυχητικούς ρυθμούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φυγή των καταθέσεων.

Σύμφωνα με το CNN, ο ρυθμός δανεισμού των μικρών τραπεζών των ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος από το 2000 και την τρέχουσα εβδομάδα, οι τράπεζες δανείστηκαν 669,6 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αποτυπώνει απαραιτήτως την τρέχουσα κατάσταση και πρόκειται απλώς για την προσπάθεια των τραπεζών να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο, εννοώντας τη φυγή καταθέσεων (bank run).

 

 

Μια πιο προσεκτική εξέταση στην τελευταία άνοδο του bitcoin αποκαλύπτει τη σημαντική συμβολή των Αμερικανών επενδυτών σε αυτήν. Ο Markus Thielin, διευθυντής έρευνας και στρατηγικής στο Matrixport, υποστηρίζει ότι «οι Αμερικανοί αγοράζουν bitcoin και με τα δύο χέρια» και υπογράμμισε ότι οι θεσμικοί παίκτες των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 47% των αγορών που οδήγησαν στην άνοδο του bitcoin.

Ο πρώην CTO της Coinbase, Balaji Srinivasan, παρατήρησε ότι όταν τα πράγματα είναι άσχημα οι επενδυτές συνήθως αποσύρονται από τα υποτιμούμενα νομίσματα και υποστηρίζει ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει με το αμερικανικό δολάριο και ότι το bitcoin (BTC) θα πάρει τελικά τη θέση του ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες το bitcoin σημείωσε άνοδο κατά 35%, φτάνοντας τα $27.944, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται στην περιοχή των $28.600. Αρκετοί «ταύροι» του BTC έχουν προβλέψει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει σύντομα και ότι το εμβληματικό περιουσιακό στοιχείο μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.