Ο Balaji Srinivasan προέβλεψε ότι το bitcoin θα φτάσει το $1 εκατ. σε περίπου 90 ημέρες.


Ο πρώην επικεφαλής τεχνολογίας (CTO) της Coinbase, Balaji Srinivasan, στοιχημάτισε την Παρασκευή ότι η τιμή του bitcoin θα επωφεληθεί από την ταχεία υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου τους επόμενους τρεις μήνες και θα εκτοξευτεί στο 1 εκατομμύριο δολάρια έως τις 17 Ιουνίου.

Ο Srinivasan έβαλε στοίχημα $1 εκατ. με δύο άτομα την ίδια μέρα, το ένα με τον χρήστη του Twitter με το ψευδώνυμο James Medlock και το άλλο με άτομο που δεν κατονομάζεται. Εάν το bitcoin δεν καταφέρει να σημειώσει τα ιστορικά κέρδη που προβλέπει ο Srinivasan, οι δύο χρήστες θα λάβουν ο καθένας από $1 εκατομμύριο σε stablecoin USDC της Circle.

Το στοίχημα αντανακλά την άποψη του Srinivasan ότι η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται στο χείλος μιας ταχείας αλλαγής, την οποία και ονομάζει «hyperbitcoinization» και προβλέπει ότι το αμερικανικό δολάριο θα εισέλθει σε ένα επίπεδο γρήγορου υπερπληθωρισμού, ενώ στη συνέχεια η παγκόσμια οικονομία θα «επαναπροσδιορίσει το bitcoin ως ψηφιακό χρυσό».

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η κεφαλαιοποίηση του bitcoin -που είναι το μεγαλύτερο token- θα αυξηθεί σε περίπου $19,3 τρισ. από τα περίπου $549 δισ. που είναι σήμερα, σύμφωνα με την CoinGecko. Συγκριτικά, σύμφωνα με την Siblis Research, η αξία του αμερικανικού χρηματιστηρίου στο τέλος του περασμένου έτους ήταν λίγο πάνω από τα $40,5 τρισ.

Οι προβλέψεις του Srinivasan γίνονται εν μέσω κατάρρευσης τριών τραπεζών στις ΗΠΑ που έχει προκαλέσει φόβο και αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και παρότι η συσχέτιση του bitcoin με χρηματιστηριακούς δείκτες όπως ο S&P 500 και ο Nasdaq παραμένει σημαντική, ορισμένοι στο Twitter κάνουν λόγο για τη «μεγάλη αποσύνδεση» επικαλούμενοι την πρόσφατη άνοδο του bitcoin πάνω από τα $28.000 δολάρια την ώρα που η Wall Street κλυδωνίζονταν.

Το στοίχημα των $2 εκατ. όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αρκετά σχόλια στο Twitter μεταξύ αυτών, από τον επιχειρηματία Jimmy Song και τον επενδυτή επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture capital) Adam Cochran, ο οποίος εξέτασε το πόσο ρεαλιστική είναι η πρόβλεψη.

Αναφερόμενος στην απόδοση των κρυπτονομισμάτων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, ο Cochran είπε ότι το bitcoin χρειάζεται έναν πιο ισχυρό καταλύτη για να ξεπεράσει το ράλι του 547% που κατέγραψε από το 2020 έως το 2022.

«Κατ'αρχάς, σέβομαι τον Balaji - δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις του, αλλά ξέρω ακριβώς πώς είναι να διατυπώνεις έναν τολμηρό ισχυρισμό που είναι αντίθετος, ειδικά όταν αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα άλλων ανθρώπων.

Το στοίχημα εδώ, είναι ότι μέσα σε 90 ημέρες, το Bitcoin θα φτάσει το $1 εκατ.

Δηλαδή θα καταγράψει κέρδη κατά 3.600% μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το ράλι ανόδου από το 2020 έως το 2022 ήταν μόνο 547% και το ράλι του 2017 αν και σε πολύ χαμηλότερες τιμές ήταν μόνο 1.105%.»

Ο Cochran υποστήριξε ότι ενδεχόμενη κατάρρευση των τραπεζικών συστημάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα επισκίαζε τελικά τη δυνητική αξία του bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο καθώς η αγορά του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο δεν θα ήταν στις βασικές προτεραιότητες.

«Με απλά λόγια, τα καταφύγια αξίας και τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία τα πάνε καλά όταν αμφιβάλλουμε για την κερδοφορία ενός οικονομικού συστήματος και όχι όταν αμφισβητούμε την ίδια του την ύπαρξη», δήλωσε στο Decrypt ο Cochran και πρόσθεσε «Εάν το σύστημα δεν υπάρχει, αλλάζουμε την ιεράρχηση, δίνοντας προτεραιότητα στα αγαθά ανάγκης και όχι τα αγαθά αξίας».

 

 

Ο Cochran χαρακτήρισε το στοίχημα του Srinivasan ένα ποντάρισμα στην ελπίδα μετά τον «χειμώνα» που έφερε στην αγορά το περασμένο έτος, με τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα και πολλές εταιρείες κρυπτογράφησης να καταρρέουν και υπογράμμισε ότι η βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει χάσει μεγάλο μέρος από τον ενθουσιασμό και την ελπίδα που προκαλούσε στους ανθρώπους.

«Διψούν για να τα ανακτήσουν (σ.σ. τον ενθουσιασμό και την ελπίδα)», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι όμως απογοητευτικό να τροφοδοτείται αυτό από ένα μη ρεαλιστικό στοίχημα σε ένα τόσο επικίνδυνο μακροοικονομικό περιβάλλον».

Κάποιοι άλλοι, όπως ο Song, εμφανίστηκαν υποστηρικτικοί στις ιδέες που εκφράζει το στοίχημα του Srinivasan, εκτιμώντας ότι το bitcoin θα μπορούσε να έχει κάποια χρησιμότητα κατά τη διάρκεια μιας υπαρξιακής κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε.

«Το bitcoin θα παίξει κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό ορισμένων καταστροφικών συνεπειών», ανέφερε ο Song προσθέτοντας ότι «Το bitcoin εξαιτίας της περιορισμένης ποσότητάς του παρέχει ένα πολύ καλύτερο καταφύγιο αξίας, μετριάζοντας τον αντίκτυπο του υπερπληθωρισμού».

 

Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Matt Levine, έθεσε την απλή και προφανή ερώτηση: Εάν ο Srinivasan πιστεύει ότι το bitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια σε 90 ημέρες, γιατί να βάλει στοίχημα και να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να αγοράσει bitcoin;

Ο Levine σε επόμενα μηνύματά του και με βάση τις απαντήσεις που είχε λάβει έγραψε ότι η κίνηση του Srinivasan θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια «χειραγώγησης της τιμής προς τα πάνω». Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο Srinivasan θα μπορούσε να είχε βάλει το στοίχημα για να προσελκύσει την προσοχή στον ίδιο και το bitcoin.

Η καθαρή περιουσία του Srinivasan σύμφωνα με το Datawallet εκτιμάται στα περίπου 150 εκατ. δολάρια. Ήταν ο συνιδρυτής της Earn.com μιας εταιρείας που πρόσφερε ψηφιακές ανταμοιβές στους για την ολοκλήρωση μικρών εργασιών, η οποία εξαγοράστηκε από την Coinbase και εντάχθηκε και ο ίδιος σε αυτήν για να αποχωρήσει 14 μήνες μετά, τον Μάιο του 2019. Όπως αναφέρει στο προφίλ του στο LinkedIn ήταν υπεύθυνος για την «επιχειρηματική και τεχνική πλευρά» της κυκλοφορίας του stablecoin της Circle, USDC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Srinivasan δεν είναι ο μόνος που έχει προβλέψει ότι το bitcoin θα φτάσει το 1 εκατ. δολάρια. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, η ARK Invest της Cathie Wood σε έκθεσή της ανέφερε ότι το bitcoin θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 εκατ. δολάρια έως το 2030, επικαλούμενη την «κλιμάκωση της υιοθέτησης του bitcoin από κράτη ως νόμιμο χρήμα».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.