Με την εισαγωγή του πρωτοκόλλου Ordinals των NFTs (Nonfungible tokens) τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο μέγεθος ενός block bitcoin έχει ξεπεράσει τα 2,5 megabyte (MB) για πρώτη φορά από τη δημιουργία του κρυπτονομίσματος, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Blockchain.com, το μέγεθος των block του bitcoin αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2 MB τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εισαγωγή του πρωτοκόλλου Ordinals, ξεκινώντας από τις αρχές Φεβρουαρίου 2023.

Ο προγραμματιστής λογισμικού Casey Rodarmor εισήγαγε το πρωτόκολλο Ordinals τον Ιανουάριο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του δικτύου bitcoin να δημιουργούν «ψηφιακά τεχνουργήματα» που μπορεί να είναι φωτογραφίες JPEG, έγγραφα PDF, καθώς και αρχεία ήχου και βίντεο.

Όπως εξήγησε ο Rodarmor καθένα από αυτά τα ψηφιακά αντικείμενα μπορεί να εγγραφεί ακόμη και σε ένα μόνο satoshi, που συνιστούν ένα bitcoin η αξία του οποίου ισούται με 100.000.000 satoshi.

Στα μεμονωμένα satoshi μπορούν να εγγραφούν κάθε είδους δεδομένα, δημιουργώντας μοναδικά ψηφιακά τεχνουργήματα που είναι πρωτότυπα στο bitcoin. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να αποθηκευτούν σε πορτοφόλια bitcoin και να μετακινηθούν μέσω συναλλαγών bitcoin. Η μονιμότητα, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η αποκέντρωση των εγγραφών αυτών είναι αντίστοιχες με εκείνες του bitcoin.

Η κοινότητα του bitcoin είναι διχασμένη στο ζήτημα εγγραφής ψηφιακών στοιχείων στο blockchain και η μεγαλύτερη χρήση χώρου για το πρωτόκολλο Ordinals στα block έχει αναδειχθεί σε βασικό θέμα συζήτησης.

 

 

Από τον Ιούλιο του 2021 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, το τυπικό μέγεθος ενός block bitcoin κυμαίνονταν μεταξύ 0,7 και 1,5 megabyte. Το μέσο μέγεθος ενός block bitcoin ξεπέρασε τα 2 megabyte για πρώτη φορά στις 5 Φεβρουαρίου και πλέον βρίσκεται στα 2,2 megabyte.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode, η εισαγωγή του πρωτοκόλλου Ordinals είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή νέου υψηλού στις μη μηδενικές διευθύνσεις του δικτύου που έφτασαν τα 44 εκατομμύρια.

Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Glassnode αναφέρεται ότι τα bitcoin Ordinals λειτουργούν ανταγωνιστικά στη ζήτηση χώρου στα block παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη επηρεάσει ουσιαστικά την τιμολόγηση στο δίκτυο.

Η εισαγωγή των Ordinals χαρακτηρίζεται από τη Glassnode ως «ένα νέο και μοναδικό γεγονός στην ιστορία του bitcoin» καθώς η καινοτομία αυτή μπορεί να προάγει τη δραστηριότητα του δικτύου ακόμη και χωρίς την «κλασική μεταφορά ποσοτήτων για νομισματικούς λόγους».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.