Νέο ρεκόρ σημείωσαν αυτή την εβδομάδα οι διευθύνσεις πορτοφολιών bitcoin με μη μηδενικό υπόλοιπο, υποδηλώνοντας ότι παρά την bear market του 2022 και τις δυσκολίες στις οικονομικές προοπτικές του 2023 η παγκόσμια υιοθέτηση του δικτύου bitcoin συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode, ο αριθμός των διευθύνσεων bitcoin με μη μηδενικό υπόλοιπο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 43,8 εκατομμύρια την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου ενώ το προηγούμενο ιστορικό υψηλό είχε σημειωθεί στα μέσα Νοεμβρίου 2022 και ήταν 43,76 εκατομμυρίων.

Τον Νοέμβριο, ο αριθμός των διευθύνσεων αυξήθηκε καθώς οι επενδυτές απέσυραν τα bitcoin τους από τα ανταλλακτήρια μετά την κατάρρευση του FTX και της στροφής σε εναλλακτικές διατήρησης της εποπτείας από τους κατόχους.

Η πτώση της τιμής σε νέα χαμηλά για το 2022 που προκάλεσε ο φόβος «μετάδοσης» των συνεπειών από την κατάρρευση του FTX οδήγησε πολλούς κατόχους στο να αδειάσουν τα πορτοφόλια τους αλλά παράλληλα πυροδότησε και μια εξίσου γρήγορη αύξηση των μη μηδενικών διευθύνσεων.

Η άνοδος της τιμής του BTC κατά 40% από την αρχή του έτους, εν μέσω των προσδοκιών για ένα καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον το 2023 και των αυξανόμενων τεχνικών σημάτων για το τέλος της bear market έχει προσελκύσει ένα νέο κύμα επενδυτών και έχει οδηγήσει τον αριθμό των μη μηδενικών διευθύνσεων σε νέο ιστορικό υψηλό.

Οι μικροί επενδυτές αυξάνουν τις μη μηδενικές διευθύνσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode για τις ομάδες κατόχων πορτοφολιών, η πρόσφατη αύξηση των μη μηδενικών διευθύνσεων οφείλεται (και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη) στην αύξηση των πορτοφολιών με μικρή κατοχή. Τα πορτοφόλια των «γαρίδων», εκείνων, δηλαδή, που έχουν στην κατοχή τους λιγότερο από 1 BTC σημείωσε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 42,827 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, έχει παραμείνει στάσιμος ο αριθμός των πορτοφολιών σε όλες τις άλλες ομάδες κατόχων -«καβούρια», «ψάρια», «καρχαρίες» και «φάλαινες»- με κατοχή 1-10, 10-1.000 και πάνω από 1.000 BTC, αντίστοιχα. Αυτές οι ομάδες είχαν αυξήσει τον αριθμό των πορτοφολιών τους μετά την κατάρρευση του FTX και την πτώση της τιμής του bitcoin πραγματοποιώντας «αγορά της πτώσης (buy the dip).

Όπως φαίνεται η πρόσφατη αύξηση των μη μηδενικών διευθύνσεων πορτοφολιών σηματοδοτεί τη μετάβαση της κατοχής bitcoin από τους μεγάλους επενδυτές (που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν στους HODLers, δηλαδή σε αυτούς που αγοράζουν και διακρατούν το BTC για μεγάλο χρονικό διάστημα) στους μικρότερους νέους επενδυτές. Η μετάβαση αυτή από τους HODLers στους νέους μικρότερους επενδυτές έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την έναρξη μιας νέας bull market.

 

 

Τι σημαίνει για το BTC η μετάβαση από τους HODLers στους νέους επενδυτές

Ο δείκτης RHODL (Realized HODL Ratio) της Glassnode, που ταξινομεί τα bitcoin ανάλογα με την ηλικία τους και διαμορφώνεται με βάση την πραγματοποιηθείσα αξία υποδηλώνει τον σχηματισμό πυθμένα. Ο δείκτης RHODL αποτιμά την κατανομή bitcoin μεταξύ έμπειρων και νεότερων επενδυτών που υπολογίζεται συγκρίνοντας τον αριθμό των νομισμάτων που δεν έχουν μετακινηθεί για 1-2 χρόνια με τον αριθμό των νομισμάτων που αγοράστηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο δείκτης RHODL υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τη bear market του 2019, για να ανακάμψει στη συνέχεια και όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, τα ριμπάουντ του δείκτη συνήθως συμβαδίζουν με άνοδο της τιμή του bitcoin. Ο δείκτης καταγράφει αύξηση της ζήτησης για BTC από νέους επενδυτές και ιστορικά η αυξημένη συμμετοχή στην αγορά bitcoin έχει συνδεθεί με την μακροπρόθεσμη άνοδο των τιμών.

Ωστόσο, η αύξηση στις μη μηδενικές διευθύνσεις πορτοφολιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή του bitcoin θα κινηθεί ανοδικά από εδώ και πέρα. Οι μη μηδενικοί αριθμοί διευθύνσεων είχαν αυξηθεί (αργά) και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη bear market. Η ζήτηση από νέους επενδυτές που αγοράζουν στη βουτιά δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την πτώση της τιμής ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των βραχυπρόθεσμων επενδυτών με «αδύναμα χέρια» και της παράλληλης κυριαρχίας των παλαιότερων νομισμάτων, όπως αποτυπώθηκαν στον δείκτη RHODL.

Προκειμένου η αύξηση των μη μηδενικών διευθύνσεων να λειτουργήσει ως ανοδικό σημάδι θα πρέπει να συνοδεύεται και από ενδείξεις μετατόπισης της κατοχής BTC προς τους νεότερους επενδυτές, κάτι που μένει να φανεί στην τρέχουσα συγκυρία.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.