Η πτωτική τάση στο bitcoin και την αγορά κρυπτονομισμάτων διατηρείται, παρά τις λίγες αναλαμπές, από τις αρχές του 2022, ενώ σε κρίση βρίσκονται και άλλες αγορές όπως τα χρηματιστήρια μετοχών χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο σημάδι ισχυρής ανάκαμψης.


Με το ερώτημα της ανάκαμψης να κυριαρχεί, η απόδοση επένδυσης (ROI) του BTC παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η τιμή του έχει υποχωρήσει κατά 75% από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021.

Η πτωτική κίνηση του BTC έχει επηρεάσει και τις τιμές άλλων altcoins με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς κρυπτογράφησης να βρίσκεται στα περίπου 900 δισ. δολάρια.

Η τιμή του bitcoin μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο το 2023

Το bitcoin πρόσφατα ανέκτησε το επίπεδο των 17.000 δολαρίων, χωρίς ωστόσο, αυτό να εγγυάται μια ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, εάν λάβουμε υπόψη τη συνεχιζόμενη μετάδοση των συνεπειών από την κατάρρευση του FTX πριν από έναν μήνα περίπου.

Η χρονιά ξεκίνησε με το bitcoin στα 50.000 δολάρια και υποχωρούσε σταθερά για να φτάσει στο χαμηλό έτους των 15.700 δολαρίων τον Νοέμβριο όταν σημειώθηκε η κατάρευση του FXT και κάποιοι εκτιμούν η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Ο Eric Robertsen, επικεφαλής έρευνας στην τράπεζα Standard Chartered, δήλωσε ότι το BTC θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και στα 5.000 δολάρια το 2023 και εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα προσθέσει στην πτώση της τιμής του επιπλέον απώλειες κατά 70%.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι πιθανότατα το 2023 θα χρεοκοπήσουν και άλλες εταιρείες του χώρου της κρυπτογράφησης και αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές και ενδεχομένως να τους οδηγήσει εκτός αγοράς.

Η σημερινή εικόνα της αγοράς προκαλεί ανησυχία σε αρκετούς επενδυτές και ιδιαίτερα εκείνους που εισήλθαν στην αγορά το 2021, όταν το BTC βρίσκονταν στο αποκορύφωμα των 68.000 δολαρίων. Έκτοτε και μετά την αλματώδη αύξηση της τιμής του bitcoin, έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες πτώσεις που όμως δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στις μακροοικονομικές συνθήκες του 2022.

 

 

Το μέλλον είναι ακόμα ασαφές

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία του bitcoin το 2023 έγιναν όταν η αγορά ήταν ακόμα ελπιδοφόρα για τους επενδυτές. Ωστόσο, το πτωτικό ράλι του 2022 έχει ανατρέψει τις προσδοκίες και τις ελπίδες για το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα με τον Dan Morehead, ιδρυτή της Pantera Capital, η υιοθέτηση κρυπτογράφησης μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς και αυτό συνάδει με τις εκτιμήσεις αρκετών ειδικών του χώρου τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τις οποίες τα χειρότερα για την αγορά κρυπτογράφησης έχουν ήδη προεξοφληθεί. Ως αποτέλεσμα, το μέλλον του BTC παραμένει αβέβαιο.

Το bitcoin παραμένει στην περιοχή κάτω από τα 17.000 δολάρια, ενώ η ένδειξη στον δείκτη Fear and Greed (Φόβου και απληστίας) βρίσκεται στο 25, που μεταφράζεται ως ακραίος φόβος.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.