Η συμπεριφορά της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι κατά βάση συναισθηματική. Οι άνθρωποι τείνουν να είναι άπληστοι όταν η αγορά ανεβαίνει, με αποτέλεσμα το FOMO (Fear Of Missing). Επίσης, οι άνθρωποι πωλούν συχνά τα νομίσματά τους σε μια αντίδραση πανικού βλέποντας κόκκινα νούμερα. Με τον Δείκτη Φόβου και Απληστίας (Fear and Greed Index), προσπαθούμε να σας χτυπήσουμε ένα καμπανάκι και να σας υπενθυμίσουμε να μην κινήστε υπερ-συναισθηματικά. Υπάρχουν δύο απλές θέσεις:
- Ο υπερβολικός φόβος μπορεί να είναι σημάδι toy ότι οι επενδυτές ανησυχούν πολύ. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αγοράς.
- Όταν οι επενδυτές γίνονται πολύ άπληστοι, αυτό σημαίνει ότι η αγορά οφείλει να αναμένει διόρθωση .
Επομένως, αναλύουμε το τρέχον συναίσθημα της αγοράς του bitcoin και συγκρίνουμε τους αριθμούς σε μια απλή κλίμακα από το 0 έως το 100. Το μηδέν σημαίνει "Extreme Fear", ενώ το 100 σημαίνει "Extreme Greed". Δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πηγές των δεδομένων.
Πηγές δεδομένων
Συλλέγονται δεδομένα από τις πέντε ακόλουθες πηγές. Κάθε σημείο δεδομένων αποτιμάται το ίδιο με την προηγούμενη ημέρα για να απεικονιστεί μια σημαντική πρόοδος στην αλλαγή συναισθημάτων της αγοράς κρυπτογράφησης.
Πρώτα απ' όλα, ο τρέχων δείκτης είναι μόνο για το bitcoin, επειδή μεγάλο μέρος του είναι η μεταβλητότητα της τιμής του νομίσματος.
Αλλά ας απαριθμήσουμε όλους τους διαφορετικούς παράγοντες που συμπεριλαμβάνουμε στον τρέχοντα δείκτη:
Μεταβλητότητα (25%)
Μετράμε την τρέχουσα μεταβλητότητα και τη μέγιστη αναλήψεις του bitcoin και να το συγκρίνετε με τις αντίστοιχες μέσες τιμές των τελευταίων 30 ημερών και 90 ημερών. Υποστηρίζουμε ότι μια ασυνήθιστη αύξηση της αστάθειας είναι ένα σημάδι μιας φοβισμένης αγοράς.
Στιγμή αγοράς / όγκος (25%)
Επίσης, μετράμε τον τρέχοντα όγκο και την ορμή της αγοράς (και πάλι σε σύγκριση με τις μέσες τιμές των τελευταίων 30/90 ημερών) και συνδυάζουμε αυτές τις δύο τιμές. Γενικά, όταν βλέπουμε υψηλούς όγκους αγορών σε θετική αγορά σε καθημερινή βάση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά ενεργεί υπερβολικά άπληστη / πολύ ανοδική.
Κοινωνικά μέσα (15%)
Ενώ η ανάλυση συναισθημάτων reddit δεν βρίσκεται ακόμα στο ζωντανό ευρετήριο (εξακολουθούμε να πειραματίζουμε κάποιες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την αγορά στον αλγόριθμο επεξεργασίας κειμένου), η ανάλυση μας στο twitter εκτελείται. Εκεί, συλλέγουμε και μετράμε δημοσιεύσεις σε διάφορα hashtag για κάθε νόμισμα (δημόσια, εμφανίζουμε μόνο αυτά για το Bitcoin) και ελέγχουμε πόσο γρήγορα και πόσες αλληλεπιδράσεις λαμβάνουν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα). Ένα ασυνήθιστο υψηλό ποσοστό αλληλεπίδρασης οδηγεί σε αυξημένο δημόσιο ενδιαφέρον για το νόμισμα και στα μάτια μας, αντιστοιχεί σε μια άπληστη συμπεριφορά στην αγορά.
Κυριαρχία (10%)
Η κυριαρχία ενός νομίσματος μοιάζει με το μερίδιο αγοράς του συνόλου της αγοράς κρυπτογράφησης. Ειδικά για το Bitcoin, πιστεύουμε ότι η αύξηση της κυριαρχίας του Bitcoin προκαλείται από το φόβο (και συνεπώς τη μείωση) υπερβολικά κερδοσκοπικών επενδύσεων alt-coin, καθώς το Bitcoin γίνεται όλο και περισσότερο το ασφαλές καταφύγιο της κρυπτογράφησης. Από την άλλη πλευρά, όταν η κυριαρχία του Bitcoin συρρικνωθεί, οι άνθρωποι γίνονται πιο άπληστοι επενδύοντας σε πιο επικίνδυνα alt-νομίσματα, ονειρεύονται την ευκαιρία τους στην επόμενη μεγάλη bull bull. Εν πάση περιπτώσει, αναλύοντας την κυριαρχία για ένα νόμισμα εκτός από το Bitcoin, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε το αντίθετο, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ένα alt-coin μπορεί να καταλήξει σε μια αισιόδοξη / άπληστη συμπεριφορά για το συγκεκριμένο νόμισμα.
Τάσεις (10%)
Συλλέγουμε δεδομένα του Google Trends για διάφορα ερωτήματα αναζήτησης σχετικά με το Bitcoin και περιορίζουμε αυτούς τους αριθμούς, ειδικά την αλλαγή των όγκων αναζήτησης, καθώς και τις προτεινόμενες άλλες δημοφιλείς αναζητήσεις. Για παράδειγμα, εάν ελέγξετε το Google Trends για "Bitcoin" , δεν μπορείτε να λάβετε πολλές πληροφορίες από τον τόμο αναζήτησης. Ωστόσο, προς το παρόν, μπορείτε να δείτε ότι επί του παρόντος υπάρχει + 1,550% αύξηση του ερωτήματος "χειραγώγηση τιμών bitcoin" στο πλαίσιο των σχετικών ερωτημάτων αναζήτησης (από τις 29/5/2018). Αυτό είναι σαφώς ένα σημάδι φόβου στην αγορά και το χρησιμοποιούμε για το ευρετήριό μας.