Ο φόβος μετάδοσης δεν έχει επηρεάσει τους μακροπρόθεσμους κατόχους bitcoin, αλλά θα μπορούσε να καθυστερήσει την αντιστροφή της τάσης.


Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα υποχώρησε έως και τα 15.500 δολάρια στις 21 Νοεμβρίου, σημειώνοντας χαμηλό 106 εβδομάδων.

Το κλίμα της αγοράς παραμένει σε οριακή κατάσταση με τον αρχικό θυμό για το φιάσκο του FTX να μετατρέπεται σε αποδοχή και το μέγεθος αυτού που συνέβη να κατασταλάζει. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι γνωστή η πλήρης έκταση της μαύρης τρύπας και ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει παρά την προσπάθεια από πολλά ανταλλακτήρια να αποδείξουν τη φερεγγυότητά τους.

Η μέτρηση στον δείκτη Crypto Fear & Greed (φόβου και απληστίας) βρίσκεται στο 22 που υποδηλώνει ακραίο φόβο αλλά παραδόξως, πρόκειται για καλύτερη μέτρηση συγκριτικά με εκείνη του Ιουνίου και την κατάρρευση του Terra, όταν ο δείκτης είχε φτάσει το 6 που αντιστοιχεί στον μέγιστο φόβο.

Τα on-chain στοιχεία της Glassnode δείχνουν ότι παρά τους φόβους μετάδοσης, οι μακροχρόνιοι κάτοχοι (LTHs) συνεχίζουν να συσσωρεύουν και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό τους καταγράφει απώλειες.

Το συνολικό απόθεμα που κατέχουν οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι

Το συνολικό απόθεμα που διακρατείται από μακροχρόνιους κατόχους (Total Supply Held by Long-Term Holders -TSHLTH) αναφέρεται σε κατοχή BTC μεγαλύτερη των έξι μηνών. Τα tokens που ξεπερνούν αυτό το χρονικό όριο θεωρούνται γενικά αδρανή και με λίγες πιθανότητες να δαπανηθούν.

Σε αντίθεση, ο όρος «βραχυπρόθεσμοι κάτοχοι» (Short-Term Holders - STH) αναφέρεται σε νέους επενδυτές που θεωρούνται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν από την αγορά σε περιόδους αστάθειας και μεταβλητότητας.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα οι LTHs συσσωρεύουν σε περιόδους πτώσης των τιμών και πωλούν στα ανοδικά ράλι. Η μέτρηση του TSHLTH βρίσκεται επί του παρόντος στα 13,8 εκατ. BTC - που αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών και αντιπροσωπεύει περίπου το 72% του συνολικού αποθέματος σε κυκλοφορία.

Το συνολικό απόθεμα σε ζημιά που κατέχουν οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι

Οι LTHs (μακροχρόνιοι κάτοχοι) θεωρούνται ως το «έξυπνα χρήμα», καθώς οι κινήσεις τους υπαγορεύονται από την λογική και όχι από το συναίσθημα.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα περίπου 6 εκατομμύρια νομίσματα διακρατώνται με ζημιά από τους LTHs και παρότι αυτό έχει ξανασυμβεί κατά τη διάρκεια των πτωτικών αγορών (bear markets) το 2015, το 2019 και το 2020, ο αριθμός τους είναι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα.

 

 

Η μακροπρόθεσμη θέση και η καθαρή αλλαγή θέσης

Ο δείκτης καθαρής αλλαγής θέσης (Net Change Position - NCP) αναφέρεται στο καθαρό ποσό του bitcoin που εισέρχεται ή εξέρχεται στα πορτοφόλια των ανταλλακτηρίων.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ότι οι LTHs συσσωρεύουν με τον υψηλότερο ρυθμό για το 2022. Αν και το πρώτο εξάμηνο ο δείκτης NCP μεταβάλλονταν μεταξύ συσσώρευσης και διανομής, στο δεύτερο εξάμηνο επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η καθαρή συσσώρευση. Η τάση αυτή ερμηνεύεται ως ανοδική, δεδομένου ότι οι LTHs διατηρούν την πίστη τους και είναι πρόθυμοι να αγοράσουν, ακόμη και σε συνθήκες φόβου της αγοράς.

Απόθεμα σε κέρδη/ζημίες

Εξετάζοντας το αποτέλεσμα για τους LTHs προκύπτει ότι το 50% των μακροχρόνιων κατόχων καταγράφει κέρδη στην τρέχουσα τιμή, ενώ το 33% αυτών ζημιές.

Σε σύγκριση με προηγούμενες bear markets, πρόκειται για μια από τις υψηλότερες αποκλίσεις, συγκρίσιμη με εκείνη του 2015.

Συνήθως την αλλαγή της τάσης ακολουθεί η συνθηκολόγηση (πτώση), ωστόσο όπως δείχνουν τα παραπάνω οι LTHs δεν έχουν χάσει ακόμη τις ελπίδες τους και εμμένουν στις θέσεις τους παρά την τρέχουσα τιμή.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.