Η απαγόρευση εξόρυξης BTC από κάποιες κυβερνήσεις επηρεάζει αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin σύμφωνα με στοιχεία του Cambridge.
Το ενεργειακό μείγμα του bitcoin (BTC) έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια, με την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο να είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας που τροφοδοτούν την εξόρυξη bitcoin, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου τα νέα στοιχεία για τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Bitcoin (CBECI) που αφορά στην εξόρυξη Bitcoin.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Cambridge, από τον Ιανουάριο του 2022, τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο καταλαμβάνουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας του bitcoin, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό άνω του 62%. Ως εκ τούτου, το μερίδιο των βιώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του BTC ανήλθε σε 38%.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι στις αρχές του 2022 ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας για την εξόρυξη bitcoin αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 37% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά των βιώσιμων πηγών ενέργειας, η υδροηλεκτρική ενέργεια βρέθηκε να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό περίπου 15%.
Τα ποσοστά και των δύο μεγαλύτερων πηγών ενέργειας για την εξόρυξη bitcoin έχουν σημειώσει πτώση τα τελευταία χρόνια καθώς το 2020, ο άνθρακας παρείχε το 40% της απαιτούμενης ενέργειας για την εξόρυξη BTC (έναντι 37% το 2022) ενώ το ποσοστό της υδροηλεκτρικής ενέργειας το 2021 υποχώρησε σε 15% από 34% το 2020.
Αντίθετα, το ποσοστό του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην εξόρυξη bitcoin έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Το μερίδιο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα του BTC αυξήθηκε από περίπου 13% το 2020 σε 23% το 2021, ενώ το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε από 4% το 2021 σε σχεδόν 9% το 2022.
Οι έντονες διακυμάνσεις στο ενεργειακό μείγμα του bitcoin το 2020 και το 2021 οφείλονται σε ένα μεγάλο μέρος τους στις μετακινήσεις των Κινέζων miners σύμφωνα με τους αναλυτές του Cambridge. Τα μέτρα καταστολής που έλαβε η Κίνα το 2021 και η επακόλουθη μετανάστευση των miners οδήγησαν στη σημαντική πτώση του ποσοστού της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του BTC. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 οι κινεζικές αρχές έκλεισαν αρκετές φάρμες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που λειτουργούσαν με υδροηλεκτρική ενέργεια.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη «Η απαγόρευση της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων από την κινεζική κυβέρνηση και η επακόλουθη μετακίνηση σε άλλες χώρες της δραστηριότητας εξόρυξης bitcoin επηρέασαν αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin».
Οι αναλυτές υπογράμμισαν επίσης ότι το ενεργειακό μείγμα του BTC διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με την περιοχή. Χώρες όπως το Καζακστάν εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία, το ποσοστό των βιώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε περίπου 98%.
Η αύξηση του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του bitcoin φέρεται να αντανακλά τη «μετατόπιση της εξορυκτικής ισχύος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 38% στην συνολική παραγώμενη ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευαν ποσοστά 22% και 19%, αντίστοιχα.
Μεταξύ των άλλων ευρημάτων της μελέτης αναφέρεται ότι μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2022 οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) που σχετίζονται με την εξόρυξη BTC ανέρχονται σε 48 εκατ. μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (MtCO2e). Το νούμερο αυτό είναι κατά 14% χαμηλότερο από τις εκτιμώμενες εκπομπές GHG το 2021 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών GHG που σχετίζονται με το bitcoin αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,1% των παγκόσμιων εκπομπών GHG.
Με βάση τα παραπάνω ευρήματα ο δείκτης CBECI εκτιμά ότι από τη δημιουργία του bitcoin μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022, περίπου 199,6 μετρικοί τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (MtCO2e) θα μπορούν να αποδοθούν στο δίκτυο bitcoin ενώ όπως ανέφεραν οι αναλυτές περίπου το 92% όλων των εκπομπών έχουν εκλυθεί από το 2018 και μετά.
Tο Centre for Alternative Finance του Cambridge έχει δημιουργήσει τον δείκτη CBECI στο πλαίσιο του ερευνητικού του προγράμματος Cambridge Digital Assets Programme (CDAP) στο οποίο συμμετέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμοί όπως η British International Investment, το Dubai International Finance Centre, η Accenture, η EY, η Fidelity, η Mastercard, η Visa και άλλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα του Cambridge διαφέρουν σημαντικά από τα στοιχεία του Bitcoin Mining Council (BMC), το οποίο τον Ιούλιο είχε υπολογίσει το ποσοστό των βιώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του bitcoin σε σχεδόν 60%.
Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής εξόρυξης της Bitfarms, Ben Gagnon σχολιάζοντας τα στοιχεία του BMC σε αυτά «Δεν περιλαμβάνονται τα πυρηνικά ή ορυκτά καύσιμα, επομένως μπορείτε να υποθέσετε ότι περίπου το 30%-40% της βιομηχανίας τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος του Cambridge, Alexander Neumueller, η προσέγγιση του CDAP είναι διαφορετική από εκείνη του Bitcoin Mining Council όσον αφορά την εκτίμηση του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας του bitcoin.
Όπως δήλωσε ο Neumueller «Έχουμε δημιουργήσει έναν χάρτη εξόρυξης για να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι εξορύκτες bitcoin και, στη συνέχεια, εξετάζουμε το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της συγκεκριμένης χώρας, πολιτείας ή επαρχίας. Όπως καταλαβαίνω, το Bitcoin Mining Council ζητά από τα μέλη του να δηλώσουν οι ίδιοι τα στοιχεία αυτά στην έρευνα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη μελέτη του Cambridge υπάρχουν και κάποιες ελλείψεις στοιχείων.