Η τιμή του BTC βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (με εξαίρεση την πορεία των τελευταίων ωρών) και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι «αρκούδες» σχεδιάζουν να κρατήσουν την τιμή κάτω από τα 30.000 δολάρια για τη σημερινή (13 Μαΐου) λήξη των παραγώγων.


Η πτώση του Bitcoin (BTC) στα 25.500 δολάρια χθες 12 Μαΐου εξέπληξε τους επενδυτές αλλά και τους traders παραγώγων. Η ισχυρή διόρθωση δεν περιορίστηκε στα κρυπτονομίσματα καθώς ορισμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπέστησαν απώλειες 25% ή και μεγαλύτερες σε επίπεδο εβδομάδας.

Η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα έπληξε μετοχές του δείκτη S&P 500 όπως η Illumina (ILMN), η οποία κατέγραψε πτώση 27% τις τελευταίες επτά ημέρες και η Caesars Entertainment (CZR) με πτώση 25%. Η Shopify (SHOP), μια από τις μεγαλύτερες καναδικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είδε τη μετοχή της να σημειώνει βουτιά κατά 28%.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκια και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να πουλήσει ομόλογα και χρεόγραφα και πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτή η αλλαγή στην νομισματική πολιτική ευθύνεται για την τρέχουσα μεταβλητότητα.

Και παρότι αυτό μπορεί να είναι μια εξήγηση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε ράλι κατά 113% το διάστημα από το 2017 έως το 2021, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη S&P 500. Με δεδομένο αυτό, η πρόσφατη πτώση μπορεί επίσης να αντανακλά τις υπερβολικές αποτιμήσεις αλλά και την υπερβολική αυτοπεποίθηση των επενδυτών.

Φυσικά υπάρχουν και θετικές ειδήσεις για το bitcoin. Στις 10 Μαΐου, η Townsquare Media, μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ και ιδιοκτήτρια ραδιοφωνικών σταθμών με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε την επένδυση 5 εκατ. δολαρίων σε bitcoin και η Nubank, η μεγαλύτερη fintech τράπεζα στη Βραζιλία και τη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε επίσης ότι θα τοποθετήσει περίπου το 1% του καθαρού ενεργητικού της στο bitcoin.

 

 

Οι «ταύροι» αιφνιδιάστηκαν

Η πτώση του bitcoin στα 25.500 δολάρια στις 12 Μαΐου αιφνιδίασε τους «ταύρους» (bulls, αγοραστές) καθώς στα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης που λήγουν στις 13 Μαΐου λιγότερο από το 1% των δικαιωμάτων αγοράς (call option) έχουν τοποθετηθεί κάτω από αυτή την τιμή.

Ενδεχομένως οι «ταύροι» να ξεγελάστηκαν από την προσπάθεια διάσπασης των 40.000 δολαρίων στις 4 Μαΐου, καθώς τα στοιχήματά τους για τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης της 12ης Μαΐου ύψους 610 εκατ. δολαρίων τοποθετούνται κυρίως πάνω από τα 34.000 δολάρια.

Η αναλογία δικαιωμάτων αγοράς/ πώλησης (call-to-put) βρίσκεται στο 0,90 δίνοντας μικρό πλεονέκτημα στα δικαιώματα πώλησης ύψους 320 εκατ. δολαρίων έναντι των δικαιωμάτων αγοράς ύψους 290 εκατ. δολαρίων. Αλλά όσο το bitcoin βρίσκεται κάτω από τα 30.000 δολάρια, τα περισσότερα από τα ανοδικά στοιχήματα αχρηστεύονται.

Εάν η τιμή του bitcoin παραμείνει κάτω από τα 30.000 δολάρια στις 13 Μαΐου, θα είναι διαθέσιμα δικαιώματα αγοράς μόλις 1 εκατ. δολαρίων καθώς δεν θα έχει νόημα η εξάσκηση του δικαιώματος στα 30.000 δολάρια εάν το bitcoin βρίσκεται κάτω από αυτό το επίπεδο.

Οι «αρκούδες» προσδοκούν κέρδη 260 εκατ. δολαρίων

Παρακάτω παρατίθενται τα τρία πιο πιθανά σενάρια με βάση τις τρέχουσες τιμές. Ο αριθμός των συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης που διατίθενται στις 13 Μαΐου για δικαιώματα αγοράς call option (bull) και δικαιώματα πώλησης put option (bear) ποικίλλει, ανάλογα με την τιμή άσκησης του δικαιώματος λήξης. Θεωρητικά το κέρδος που προκύπτει για την κάθε πλευρά διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μεταξύ $27.000 και $30.000: 0 δικαιώματα αγοράς έναντι 9.350 δικαιωμάτων πώλησης. Το καθαρό αποτέλεσμα ευνοεί τους πωλητές («αρκούδες») κατά 260 εκατ. δολάρια.
  • Μεταξύ $30.000 και $32.000: 150 δικαιώματα αγοράς έναντι 7.500 δικαιωμάτων πώλησης. Το καθαρό αποτέλεσμα ευνοεί τους πωλητές («αρκούδες») κατά 220 εκατ. δολάρια.
  • Μεταξύ $32.000 και $33.000: 1.100 δικαιώματα αγοράς έναντι 5.900 δικαιωμάτων πώλησης. Το καθαρό αποτέλεσμα ευνοεί τους πωλητές («αρκούδες») κατά 150 εκατ. δολάρια.

Παρότι η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα αγοράς που χρησιμοποιούνται σε πτωτικά στοιχήματα και τα δικαιώματα πώλησης σε ουδέτερες έως ανοδικές συναλλαγές δεν παύει να είναι μια απλούστευση στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψη πιο σύνθετες επενδυτικές στρατηγικές.

Για παράδειγμα, ένας trader θα μπορούσε να έχει πουλήσει ένα δικαίωμα πώλησης, αποκτώντας ουσιαστικά θετική έκθεση στο bitcoin πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα.

Οι «αρκούδες» έχουν λόγους για να κρατήσουν χαμηλά την τιμή του bitcoin

Οι «αρκούδες» (πωλητές) του bitcoin θα πρέπει να διατηρήσουν την τιμή κάτω από τα 30.000 δολάρια στις 13 Μαΐου για να αποκομίσουν κέρδη 260 εκατ. δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, το καλύτερο σενάριο για τους «ταύρους» (αγοραστές) είναι η άνοδος του bitcoin στο επίπεδο των 32.100 δολαρίων για να περιορίσουν τις απώλειές τους στα 150 εκατ. δολάρια.

Οι «ταύροι» τις τελευταίες τρεις μέρες ρευστοποίησαν 1,73 δισ. δολάρια που διατηρούσαν σε μοχλευμένες θέσεις long και ενδεχομένως να έχουν στη διάθεσή του λιγότερους πόρους για να ανεβάσουν την τιμή του bitcoin τόσο σύντομα. Με αυτό το δεδομένο, οι «αρκούδες» έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν το BTC κάτω από τα 30.000 δολάρια μέχρι τη σημερινή λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.