Τα on-chain στοιχεία υποδηλώνουν ότι το bitcoin βρίσκεται στα πρώτα στάδια απομάκρυνσης από τον πυθμένα παρά το γεγονός ότι όπως λένε οι αναλυτές η αδυναμία του BTC επιδεινώθηκε από την έξοδο των θεσμικών επενδυτών από τις future αγορές.


Άλλη μια εβδομάδα rollercoaster σημειώθηκε στην αγορά κρυπτονομισμάτων με τη τιμή του Ether (ETH) να πέφτει κάτω από τα 3.000 δολάρια και τη τιμή του bitcoin (BTC) να σημειώνει νέο χαμηλό πολλών μηνών στα 37.700 δολάρια. Αντίστοιχα στις αγορές μετοχών σημειώθηκε απότομο sell-off, κυρίως λόγω του φόβου των επενδυτών για τις πιθανές αλλαγές στο ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) των ΗΠΑ.

Η τιμή του bitcoin βρίσκεται κατά 41,72% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων και ορισμένοι κάνουν λόγο για bear market, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά σε διάφορα on-chain στοιχεία και δεδομένα παραγώγων δείχνει ότι η πτώση στις εισροές και η στροφή των θεσμικών επενδυτών είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της τιμής του BTC.

Τα διαρκή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κυριαρχούν στους όγκους συναλλαγών

Πολλά έχουν αλλάξει στην αγορά των κρυπτονομισμάτων από το 2017, όταν στην αγορά του bitcoin κυριαρχούσε το spot trading και οι αγορές παραγώγων αποτελούσαν μόνο ένα μικρό κλάσμα του όγκου συναλλαγών.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας ανάλυσης on-chain στοιχείων, Glassnode, τα παράγωγα σε bitcoin «αντιπροσωπεύουν πλέον τον χώρο που καθορίζει τις τιμές» και «ο όγκος μελλοντικών συναλλαγών πλέον είναι πολλαπλάσιος του όγκου της αγοράς spot» (στις spot αγορές οι διαπραγματεύσεις συνδέονται με την άμεση παράδοση ενώ στις futures αγορές οι διαπραγματεύσεις συνδέονται με παραδόσεις σε μεταγενέστερες ημερομηνίες).

Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τρέχουσα πορεία της τιμής του BTC, καθώς από τον Ιανουάριο του 2021 μειώνεται ο όγκος των μελλοντικών συναλλαγών. Η μείωση έχει ξεπεράσει το 59% και από το υψηλό των 80 δισ. δολαρίων ημερησίως που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 πλέον ανέρχεται στα 30,7 δισ. δολάρια την ημέρα.

Κατά την ίδια περίοδο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χωρίς λήξη (διαρκή συμβόλαια) ξεπέρασαν τα παραδοσιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ως το προτιμώμενο μέσο για διαπραγμάτευση, καθώς συμβαδίζουν περισσότερο με την τιμή του δείκτη spot και το κόστος που σχετίζεται με την παράδοση του BTC είναι σημαντικά χαμηλότερο από ότι στα παραδοσιακά.

Σύμφωνα με την Glassnode, «τα συμβόλαια διαρκών παραγώγων (perpetual swaps) που είναι εκκρεμή (open interest) ισοδυναμούν με το 1,3% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του bitcoin και προσεγγίζουν τα ιστορικά υψηλά τους».

Παρόλα αυτά, η συνολική μεταφορά κεφαλαίων και η μόχλευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης οδήγησε σε μείωση του δείκτη μόχλευσης, ο οποίος «υποδηλώνει ότι ένας σημαντικός όγκος κεφαλαίων εγκαταλείπει την αγορά bitcoin».

 

 

Η αιτία αυτής της εξόδου πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αποδόσεις των προθεσμιακών αγορών είναι επί του παρόντος λίγο πάνω από 3,0%, δηλαδή μόλις 0,1% υψηλότερες από την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (στο 2,9%) και πολύ κάτω από το 8,5% του πληθωρισμού.

Η Glassnode αναφέρει,

«Είναι πιθανό ότι η μείωση του όγκου των συναλλαγών και ο χαμηλότερος αριθμός εκκρεμών συμβολαίων διαρκών παραγώγων να είναι σημάδι εκροής κεφαλαίων από τα παράγωγα σε bitcoin προς υψηλότερες αποδόσεις και δυνητικά προς επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου».

Τα on-chain στοιχεία υποδηλώνουν υιοθέτηση από μεγάλες οντότητες

Αφήνοντας την αγορά παραγώγων και εξετάζοντας τα on-chain στοιχεία βρίσκουμε θετικά σημάδια για την πορεία του bitcoin.

Από τον Οκτώβριο του 2020, το ποσοστό των συναλλαγών άνω των 10 εκατ. δολαρίων αυξήθηκε από το 10% του συνολικού όγκου σε μια καλή μέρα, στο τρέχων 40%.

Σύμφωνα με την Glassnode, αυτό δείχνει σημαντική αύξηση «στη διαπραγμάτευση από θεσμικές επενδυτικές/εμπορικές οντότητες και άτομα υψηλής περιουσιακής αξίας».

Εξετάζοντας τους συνολικούς όγκους συναλλαγών σε συνδυασμό με τον δείκτη NVT (Network Value to Transaction- ο δείκτης που αναφέρεται στην αναλογία μεταξύ της κεφαλαιοποίησης του bitcoin και του όγκου συναλλαγών στο δίκτυο), η τρέχουσα αξία του bitcoin τοποθετείται μεταξύ των 32.500 και 36.100 δολαρίων.

Σύμφωνα με την Glassnode, τόσο ο δείκτης NVT 28 ημερών όσο και αυτός των 90 ημερών «φαίνεται πως ξεκολλούν από τα χαμηλά και δυνητικά αντιστρέφονται» καθώς η διασταύρωση των δύο δεικτών και το πέρασμα του δείκτη των 28 ημερών πάνω από εκείνον των 90 ημερών, έχει αποτελέσει ιστορικά σημάδια ανόδου μεσο-μακροπρόθεσμα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται πλέον στα 1,791 τρισ. δολάρια και το ποσοστό του bitcoin σε αυτήν ανέρχεται στο 41,5%.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.