Τούρκος Εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν ποινές φυλάκισης έως και 40.564 ετών σε 21 στελέχη του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex έναν περίπου χρόνο μετά την κατάρρευσή του και την εξαφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου του.


Ο Faruk Fatih Ozer, 28 ετών, εθεάθη τον περασμένο Απρίλιο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε πλάνα του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Η τουρκική αστυνομία δεν έχει καταφέρει να τον εντοπίσει ενώ βρίσκεται και στην λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους κατηγορούμενους είναι η δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.

Το Thodex συμμετείχε στην «τουρκική άνοιξη» που σημειώθηκε στα κρυπτονομισμάτα και προσέλκυσε επενδυτές που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό και την αποδυνάμωση του νομίσματος.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι οι συνολικές απώλειες από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου ανέρχονται στα περίπου 24 εκατ. δολάρια, αλλά έκθεση της Chainalysis τον Φεβρουάριο εκτίμησε τις απώλειες στα 2,6 δισ. δολάρια.

Ο Ozer είχε εκδώσει δήλωση τον περασμένο Απρίλιο από άγνωστη τοποθεσία σύμφωνα με την οποία σκόπευε να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει στην Τουρκία.

Πέρυσι, κατά την αρχική έρευνα είχαν συλληφθεί 62 άτομα ενώ η τουρκική αστυνομία εκτιμά ότι ο Ozer έχει διαφύγει στα Τίρανα της Αλβανίας.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.