Ο πολυσυζητημένος κανονισμός MiCA της ΕΕ προχωρά, αλλά χωρίς τις διατάξεις για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων απόδειξης εργασίας (PoW, proof-of-work).

 

Ο προτεινόμενος κανονισμός MiCA της ΕΕ προσέλκυσε την προσοχή και ειδικά η πρόβλεψή του για την απαγόρευση της απόδειξης της εργασίας κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin. Πλέον ο κανονισμός προχωρά χωρίς τη ρήτρα για την απόδειξη εργασίας.

Ανακούφιση για το bitcoin στην ΕΕ

Στο ρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει η ΕΕ για τις Αγορές σε Κρυπτογραφικά Στοιχεία (MiCA) απαλείφθηκε η αμφιλεγόμενη διάταξη που είχε ως στόχο τον περιορισμό των κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν την απόδειξη εργασίας επικαλούμενη τις ανησυχίες για την κατανάλωση ενέργειας.

Ενόψει των τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, οι νομοθέτες της ΕΕ κατέβαλλαν προσπάθεια στην επίτευξη της ευρύτερης συναίνεση όσον αφορά την καλύτερη εποπτεία του χώρου κρυπτογράφησης. Το τρέχον προσχέδιο του κανονισμού MiCA δεν περιλαμβάνει τη διάταξη για την απαγόρευση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin που λειτουργούν με το πρωτόκολλο απόδειξης εργασίας.

Ο Stefan Berger, ο Γερμανός βουλευτής που εισηγείται τον κανονισμό MiCA, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι η πρότασή του να απαλειφθεί η διάταξη απαγόρευσης του PoW δεν αμφισβητήθηκε και ότι η ΕΕ επέδειξε «την ισχύ της στην καινοτομία».

 

 

Η προθεσμία για την αμφισβήτηση της πρότασης έληξε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πρόσθεσε ο Berger, και η τριμερής διαπραγμάτευση για τον κανονισμό MiCA θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο Κοινοβούλιο είναι τα μη ανταλλάξιμα tokens (NFT) και η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) με το ερώτημα εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στον κανονισμό MiCA και ποια θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να επιφορτιστούν με την εποπτεία του του χώρου κρυπτογράφησης.

Το ποσοστό της Ευρώπης στην εξόρυξη bitcoin

Στις 14 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τη ρητή απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων με πρωτόκολλο απόδειξης εργασίας με ψήφους 30-23. Ως αποτέλεσμα και προκειμένου να σκηθεί βέτο στη συνέχεια των τριμερών διαπραγματεύσεων και να επανέλθει η διάταξη της απαγόρευση, απαιτούνταν η συγκέντρωση του 1/10 των ψήφων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου 2021 από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το 12-14% της συνολικής ισχύος κατακερματισμού εξόρυξης BTC με την Ιρλανδία και τη Γερμανία να είναι οι χώρες με το μεγαλύτερεο μερίδιο στο συγκεκριμένο ποσοστό. Με τα τρέχοντα ποσοστά της Ευρώπης, γίνεται φανερό ότι τα παγκόσμια ποσοστά κατακερματισμού είναι απίθανο να επηρεαστούν.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.