Το υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας επιβεβαίωσε και επίσημα τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων από τον Πρόεδρο της χώρας Volodymyr Zelenskyy καθώς οι δωρεές σε bitcoin, ethereum και dogecoin προς τη χώρα ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.


Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε τον περασμένο μήνα την νομιμοποίηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των κρυπτονομισμάτων και ο Πρόεδρος Zelenskyy υπέγραψε το Νόμο «Περί εικονικών περιουσιακών στοιχείων», καθιστώντας πλέον νόμιμα τα κρυπτονομίσματα στη χώρα.

Ο νόμος επιτρέπει σε ουκρανικά και ξένα ανταλλακτήρια να λειτουργούν νόμιμα στη χώρα, ενώ προβλέπεται η στενότερη κυβερνητική εποπτεία των δραστηριοτήτων τους με στόχο την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων στους πελάτες τους. Επιπλέον, ο νέος νόμος θα διασφαλίσει στην ουκρανική κυβέρνηση μια σταθερή ροή φορολογικών εσόδων, ενώ θα επιτρέπει στις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανοίγουν λογαριασμούς για εταιρείες κρυπτονομισμάτων, συμβάλλοντας στην ενοποίηση των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών μέσων με αυτών των κρυπτονομισμάτων και των παραγώγων τους.

 

 

Σύμφωνα με τις αρχές της Ουκρανίας η νομιμοποίηση του τομέα κρυπτογράφησης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας ανεπτυγμένης αγοράς εικονικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα. Αν και η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ως νόμιμο χρήμα, παρέχει την απαιτούμενη νομική προστασία στους κατόχους κρυπτονομισμάτων. Ο νέος νόμος αναμένεται να ενισχύσει τη θέση Ουκρανίας ως κόμβο κρυπτογράφησης στην Ευρώπη, γεγονός που την ξεχωρίζει από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ακολουθούν πιο συντηρητικές πολιτικές στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Υιοθέτησης Κρυπτονομισμάτων, η Ουκρανία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τον πληθυσμό της. Και παρότι ήταν ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξημένοι οικονομικοί κίνδυνοι της χώρας που ώθησαν την υιοθέτηση του bitcoin, του ethereum και άλλων κρυπτονομισμάτων, πλέον οι νέες ρυθμιστικές αλλαγές παρέχουν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, αρκετοί επενδυτές κρυπτονομισμάτων αναμένεται προχωρήσουν στην νομιμοποίηση των εικονικών περιουσιακών τους στοιχείων έναντι -συγκριτικά- χαμηλότερων φόρων. Οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων από γειτονικές χώρες είναι πιθανόν να επιλέξουν την Ουκρανία για τα κρυπτονομίσματά τους, προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική πίεση των δικών τους κυβερνήσεων.

Η εφαρμογή των νέων ρυθμιστικών κανόνων στην Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη της κρυπτογράφησης και του χρηματοοικονομικού τομέα τους επόμενους μήνες. Βραχυπρόθεσμα αναμένονται μεγαλύτερα δημοσιονομικά έσοδα για την χώρα κάτι, εξαιρετικά σημαντικό εν μέσω της τρέχουσας κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Μακροπρόθεσμα, ο νόμος «Περί εικονικών περιουσιακών στοιχείων» αναμένεται να δημιουργήσει μια ισχυρή αγορά κρυπτογράφηση που θα συνδυάζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, τα τραπεζικά ιδρύματα και την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.