Η Ουκρανία, από το 2021 έχει το υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη


Άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία ενώ το τρέχον σύνολο ανέρχεται στο εκπληκτικό ποσό των 33 εκατ. δολαρίων στα οποία περιλαμβάνονται δωρεές από τον ιδρυτή της Polkadot Gavin Wood, την Binance, την Uniswap αλλά και ένα CryptoPunk NFT αξίας άνω των 200.000 δολαρίων. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη μετατρέψει αρκετές δωρεές σε παραστατικό χρήμα (fiat) μέσω του ανταλλακτηρίου Kuna που έχει έδρα στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν έκπληξη καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Chainalysis από τον Ιούλιο του 2021, η Ουκρανία κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων κατά κεφαλήν. Οι Ουκρανοί διέθεταν μια καλή βάση εκκίνησης για να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα όταν το παραστατικό χρήμα διέρχεται περίοδο αβεβαιότητας.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα από το Statista η Ουκρανία ξεχωρίζει στην περιοχή της Ευρώπης ως το κέντρο υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων.

Τα παραπάνω στοιχεία χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 2021, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή στη χώρα, σημειώθηκε υψηλό εξαμήνου σε αγορές BTC/UAH (UAH- Γρίβνα, το ουκρανικό εθνικό νόμισμα) στην πλατφόρμα της Binance. Επιπλέον, ο όγκος αγορών ήταν υπερδιπλάσιος αυτού της προηγούμενης εβδομάδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί καταφεύγουν στα κρυπτονομίσματα το τελευταίο διάστημα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η Ουκρανία γιόρταζε 30 χρόνια ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση, ο όγκος συναλλαγών για το ζεύγος BTC/UAH κατέγραψε ιστορικό υψηλό. Αυτό έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για να συζητήσουν για τη Ρωσία μετά και την απόπειρα δολοφονίας ενός από τους κορυφαίους συμβούλους του Ουκρανού Προέδρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014 οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονταν στο ναδίρ και οι αγορές bitcoin από την Ουκρανία αυξήθηκαν σε αριθμούς ρεκόρ.

Η εμπιστοσύνη της Ουκρανίας στο bitcoin φαίνεται ακλόνητη και παρά το premium 7% που έχει η τιμή spot του BTC/UAH έναντι του BTC/USD. Η τιμή του bitcoin στη πλατφόρμα Binance είναι 1.376.663 UAH (46.047 δολάρια), ενώ η spot τιμή του bitcoin στην ισοτιμία BTC/USD είναι 43.896 δολάρια. Οι Ουκρανοί εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν το premium 7% για να μετατρέψουν το παραστατικό χρήμα (fiat) που διαθέτουν σε bitcoin και αυτό υποδηλώνει πέρα από την εμπιστοσύνη στον χώρο του blockchain, την προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον πλούτο τους από τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Premium στις συναλλαγές με bitcoin έχουν και οι Ρώσοι, το οποίο ωστόσο ξεπερνά κατά πολύ αυτό των Ουκρανών καθώς ανέρχεται στα 20.000 δολάρια.

 

 

Και ενώ η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να δέχεται δωρεές από όλο τον κόσμο σε bitcoin, ethereum και polkadot, οι πολίτες της Ουκρανίας μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να εξασφαλίσουν κεφάλαια ακόμη και όταν οι τράπεζες και τα ATM κλείνουν. Πολίτες της Ουκρανίας που περνούν τα σύνορα αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες μπορούν να μεταφέρουν κρυπτονομίσματα από το πορτοφόλι τους χωρίς εξωτερική βοήθεια ή ανάγκη για γραφεία συναλλάγματος.

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από τον Nic Carter σε ανάρτησή του στο Twitter, ο οποίος υπογράμμισε το σημαντικό πλεονέκτημα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έναντι των παραδοσιακών χρημάτων για όσους ζουν τη φρίκη του πολέμου:

Σε αυτές τις απολύτως τραγικές συνθήκες, είναι γεγονός ότι δυνητικά εκατομμύρια Ουκρανοί θα μπορέσουν να διαφύγουν διατηρώντας ένα μέρος των αποταμιεύσεών τους καθώς η Ουκρανία είναι από τις χώρες που έχουν την καλύτερη τοποθέτηση σε κρυπτονομίσματα.

Το bitcoin προφανώς δεν "διορθώνει" την κατάσταση αλλά για εκείνους που πρέπει να τα εγκαταλείψουν όλα και φύγουν βιαστικά, η δυνατότητα αποθήκευσης των αποταμιεύσεών τους σε ένα hardware πορτοφόλι ή μια φράση 12 λέξεων είναι πραγματικά μεταμορφωτική σε σύγκριση με κλειστές τράπεζες και ΑΤΜ. Η ιδιοκτησία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει σημασία.

Η τρέχουσα κατάσταση αποδεικνύει ότι το blockchain δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε περιόδους αναταραχής, πολέμου και ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα. Η υιοθέτηση της κρυπτογράφησης δεν έχει να κάνει μόνο με «κέρδη», αλλά σε μεγάλο βαθμό με την αμφισβήτηση του status quo και τη δημιουργία ευκαιριών για τους άμεσα πληττόμενους. Το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι «πρωταθλήτρια» στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη εξηγείται και από το ότι η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή πολέμου από το 2014, ενώ όπως προκύπτει από τη λίστα στις 20 πρώτες θέσεις βρίσκονται πολλές χωρες και περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο και την αστάθεια. Ωστόσο, μια βασική διαφορά στην περίπτωση της Ουκρανίας είναι ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο τις συναλλαγές P2P (peer-to-peer) και η κύρια ώθηση στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων έρχεται από τις on-chain αξίες.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.