Τα σενάρια για την αύξηση των επιτοκίων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να αιωρούνται - Τα γεγονότα στη Ρωσία αυξάνουν την πίεση.


Η πτώση στην αγορά κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης. Στη λίστα των 100 κορυφαίων, εξαιρουμένων των stablecoin, μόνο 3 (Safemoon, Leo και BitTorrent) παρέμειναν σε θετικό έδαφος τις τελευταίες 24 ώρες.

Πριν ξεκινήσει η πτώση, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχονταν στα 2,029 τρισ. δολάρια. Σε λίγες ώρες μέχρι το πρωί της Παρασκευής το νούμερο αυτό είχε μειωθεί κατά 200 δισ. δολάρια.

Ο δείκτης φόβου και απληστίας (Fear & Greed index) υποχώρησε κατά πέντε μονάδες από το 24 χθες, στο 19 σήμερα.

Τα social media κυριαρχούν οι συζητήσεις για το εάν θα πρέπει να διατηρηθούν οι τοποθετήσεις, καθώς και το εάν η τρέχουσα συγκυρία είναι η τελευταία ευκαιρία για αγορά bitcoin κάτω από 40.000 δολάρια. Από την άλλη πλευρά κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η αρχή μιας αμυντικής (bearish) φάσης διαρκείας.

Που οφείλεται η πτώση

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν και πάλι τα κρυπτονομίσματα και τις τεχνολογικές μετοχές.

Το sell-off στα κρυπτονομίσματα συμπίπτει με την πορεία του Nasdaq ο οποίος με πτώση 1,3% έκλεισε χθες, Πέμπτη, στις 14.846 μονάδες σημειώνοντας χαμηλό 14 εβδομάδων. Ο τεχνολογικός δείκτης της Wall Street συνεχίζει και σήμερα την πτωτική του πορεία, με μικρότερες απώλειες οι οποίες εφόσον επιβεβαιωθούν στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα τον έχουν οδηγήσει στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2020.

Το σενάριο που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο των κρυπτονομισμάτων αναφέρει ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως κρυπτονομίσματα και οι τεχνολογικές μετοχές.

Ανάλογα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές του μήνα είχαν οδηγήσει σε άλλη μια μείωση της κεφαλαιοποίησης στην αγορά κρυπτονομισμάτων κατά επίσης 200 δισ. δολάρια. Τότε οι αναλυτές είχαν αποδώσει τις πτωτικές τάσεις σε μια σειρά παραγόντων όπως στην εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, στις ταραχές στο Καζακστάν και στα μηνύματα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για στροφή σε μια πιο επιθετική (hawkish) πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Το νέο sell-off υποδηλώνει τη φθίνουσα εμπιστοσύνη στις επερχόμενες κινήσεις της Fed για τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και τις διαφαινόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.

 

 

Η Ρωσία εξετάζει την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων

Η είδηση ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης και της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων  αύξησε τις πιέσεις.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι η ενδεχόμενη απαγόρευση θα αυξήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα ανακτήσει τον κρατικό νομισματικό έλεγχο και θα βελτιώσει την ψυχική ευημερία των πολιτών.

Όπως μετέδωσε το Reuters σε έκθεσή της η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι «η κερδοσκοπική ζήτηση οδηγεί τη ταχεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων τα οποία διαθέτουν χαρακτηριστικά χρηματοπιστωτικής πυραμίδας». Επιπλέον ππροειδοποιεί για «πιθανές φούσκες στην αγορά, που συνιστούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τους πολίτες».

Η πρόταση υποστηρίζει την απαγόρευση των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αναφέρεται επίσης σε συστήματα απαγόρευσης συναλλαγών σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία μετά την απαγόρευση που έχει επιβάλλει η Κίνα, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ και το Καζακστάν, στην εξόρυξη bitcoin παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά ο Joseph Edwards, Επικεφαλής Financial Strategy στην Solrise Group, υποβάθμισε την μακροοικονομική επίπτωση της προτεινόμενης απαγόρευσης. Ο Edwards δήλωσε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει κάνει παρόμοιες απειλές και στο παρελθόν, αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ σημαντική αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Η Μόσχα, όπως και το Πεκίνο, εκτοξεύει απειλές για «απαγορεύσεις κρυπτογράφησης», αλλά η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός πυλώνας της βιομηχανίας με τον τρόπο που υπήρξε κατά καιρούς η Κίνα».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.