Η Τράπεζα της Ρωσίας αποκάλυψε ότι υπάρχουν προτάσεις για την απαγόρευση πώλησης, εξόρυξης αλλά και της κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων ως μέρος μιας ριζοσπαστικής κίνησης που οι επικεφαλής των οικονομικών λένε ότι θα προστατεύσει την οικονομία από τους κινδύνους που συνδέονται με τα ψηφιακά νομίσματα.

 

Σε δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη, η Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε ότι «το καθεστώς του ρωσικού ρουβλίου, το οποίο δεν είναι αποθεματικό νόμισμα, δεν επιτρέπει στη Ρωσία να υιοθετήσει μια ήπια προσέγγιση ή να αγνοήσει τους αυξανόμενους κινδύνους».

Κατά την άποψη των αξιωματούχων, «συνιστάται η λήψη πρόσθετων μέτρων». Η ρυθμιστική αρχή πρότεινε μια δόση περιοριστικών μέτρων τα οποία θα «ελαχιστοποιήσουν τις απειλές που σχετίζονται με τη διάδοση κρυπτονομισμάτων», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συναλλαγών στην ρωσική αγορά, της απαγόρευσης της έκδοσης ψηφιακών ονομαστικών αξιών και εμποδίζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επενδύσουν σε αυτά.

Επιπλέον, βάσει της προτεινόμενης αλλαγής του κανόνα, προτείνεται η απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων όπως και η δυνατότητα των επενδυτών να εξαργυρώσουν κρυπτονομίσματα. Όσοι παραβιάζουν τους προτεινόμενουν νόμους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διώξεις.

Τον Νοέμβριο, η τράπεζα ανέφερε ότι στην Ρωσία διαπραγματεύονται κάθε χρόνο κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αναδυόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Ρωσία ήταν δεύτερη μόνο μετά την Τουρκία όσον αφορά τους χρήστες που επισκέφτηκαν το διαδικτυακό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance.

Επίσης, η χώρα κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ και το Καζακστάν, στην εξόρυξη bitcoin παγκοσμίως. Το Bloomberg ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) επικοινώνησε με την Κεντρική Τράπεζα εκφράζοντας υποτιθέμενες ανησυχίες ότι χρησιμοποιούνταν κρυπτονομίσματα για τη χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης και πολιτικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως "ξένοι πράκτορες" λόγω λήψης μετρητών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, η υπηρεσία ασφαλείας συνέστησε τον πλήρη τερματισμό των λειτουργιών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα στη Ρωσία, σύμφωνα με τις συστάσεις που δημοσίευσε αργότερα η τράπεζα.

 

 

Εκτός από την υποτιθέμενη επίδραση των κρυπτονομισμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η τράπεζα στην απόφασή της ανέφερε επίσης ανησυχίες για τον αντίκτυπο του εμβληματικού κρυπτονομίσματος στο περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι η εξάπλωσή του θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για υιοθέτηση βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων. Το 2021, έρευνα έδειξε ότι το bitcoin χρησιμοποιεί κατά την διαδικασία εξόρυξης περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ετησίως από όση καταναλώνει η Φινλανδία.

Η Κίνα έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι όταν απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα με μια σειρά κατασταλτικών μέτρων. Πρώτα απαγόρευσε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμετέχουν σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, στη συνέχεια απαγόρευσε την εγχώρια εξόρυξη και τελικά έθεσε εκτός νόμου την χρήση της σχετικής τεχνολογίας τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση της Κίνας, δήλωνε ότι ανησυχούσε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κρυπτονομίσματος και ακόμη ότι χρησιμοποιούνταν για απάτες και ξέπλυμα χρήματος, δεδομένου ότι μπορεί να διαπραγματεύεται ανώνυμα και εκτός των κρατικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Η Κίνα μέχρι πρόσφατα ήταν η πιο δημοφιλής τοποθεσία για εξόρυξη bitcoin, αλλά μετά την απαγόρευση την θέση της κατέλαβαν οι ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν απαγορεύσει εντελώς τα κρυπτονομίσματα και άλλες 42 έχουν θέσει περιορισμούς που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη χρήση τους. Ο αριθμός των χωρών και των δικαιοδοσιών που έχουν απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα, είτε πλήρως είτε σιωπηρά, έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2018.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.