Μετά την πρόσφατη βουτιά του bitcoin είναι πιθανό αρκετοί να πανικοβληθούν και να αμφιταλλαντεύονται για το εάν πρέπει να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στο κρυπτονόμισμα ή να το εγκαταλείψουν σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειές τους.

Ο ιδρυτής της Messari, Ryan Selkis, παραθέτει τη δική του άποψη προτρέποντας να εστιάσουμε στη μεγαλύτερη εικόνα, στο δάσος και όχι στο δέντρο.

Φανταστείτε δράκους… όχι, ταύρους

Είναι αρκετά διαδεδομένη η αναφορά σε μια «κρυπτο-φούσκα» σε αντιστοίχιση με τη «φούσκα dot com», αλλά ο Selkis ξεκαθαρίζει ότι σε όρους κεφαλαιοποίησης της αγοράς η πρώτη δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δεύτερη. Επιπλέον, προσθέτει ότι το bitcoin «αναμφισβήτητα δεν είναι καν στο "Web3" (η αποκεντρωμένη εκδοχή του διαδικτύου)».

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι αρκετοί οι λόγοι που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε απελπισία. Σύμφωνα με τον Selkis, αναμένεται σύντομα τεράστια ανάπτυξη και η αναγκαιότητα θα οδηγεί την καινοτομία.

Όπως έγραψε στο μήνυμά του:

«Πέρυσι υπήρχαν προφανείς κλιμακούμενες προκλήσεις καθώς σημειώθηκε έκρηξη στα DeFi και τα NFT. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες κινήσεις στο blockchain επιπέδου 1 (L1s)».

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Selkis, καταδεικνύουν την ανάγκη των επενδύσεων όχι μόνο στην κρυπτογράφηση, αλλά στην υποδομή που τη βοηθά να εξελιχθεί.

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας,

«Τώρα? Είναι ένας κόσμος πολλαπλών αλυσίδων. Τα NFT θα αυξηθούν 100x+ σε 10 χρόνια. Τα DeFi θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια χρηματοδότηση σε δέκα χρόνια. Επενδύστε σε γέφυρες πολλαπλών αλυσίδων, πορτοφόλια, εργαλεία ταυτότητας/διακυβέρνησης…»

 

 

Επιπλέον, ο Selkis προέβλεψε την πορεία τιμών για τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία της κρυπτογράφισης.

Παραθέτωντας τα παραπάνω στοιχεία ο ιδρυτής της Messari διερωτάται γιατί οι επενδυτές ανησύχησαν για τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, ενώ η συμβουλή που ο ίδιος δίνει είναι η ακόλουθη:

«Καμία μόχλευση. Αποθεματικό για φόρους. Κανένα σορταρισμα (ποντάρισμα στην πτώση)».

Ωστόσο, η αγορά παραμένει σε κατάσταση ακραίου φόβου - σύμφωνα με τον δείκτη φόβου και απληστίας,  καθώς στη μία πλευρά του Ατλαντικού, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων ανησυχούν για το πώς μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την FED θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις θέσεις τους ενώ στην άλλη πλευρά, η έκρηξη βίας στο Καζακστάν και η ενεργειακή κρίση έχουν πλήξει τόσο τους εξορύκτες bitcoin όσο και το επενδυτικό κλίμα.

Γιατί μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι εκτός από ψύχραιμοι

Το bitcoin μπορεί να έχει σημειώσει πτώση και οι επενδυτές να αισθάνονται ότι ο κόσμος πλησιάζει στο τέλος του. Ωστόσο, η έκθεση «Developer Report» για το 2021 της Electric Capital υπογραμμίζει τη σημασία του να μπορεί κανείς να δει τη μεγαλύτερη εικόνα. Η έκθεση αναφέρει ότι το 2021, περισσότεροι από 34.000 νέοι προγραμματιστές συνεισέφεραν κώδικα σε projects ανοιχτού κώδικα. Σχετικά με το bitcoin, η έκθεση αναφέρει:

«Το bitcoin έχει μια ροή από 100+ νέους προγραμματιστές που εισέρχονται κάθε μήνα στο οικοσύστημά του. Τον Δεκέμβριο του 2021 το bitcoin είχε κατά μέσο όρο 600+ μηνιαίους ενεργούς προγραμματιστές».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.