Οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και της χρήσης blockchain, βοήθησαν το Ιράν να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού και να αντέξει στις πιέσεις που προέρχονται από τις ξένες κυρώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών για πολύ καιρό.
Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν κατάφερε να πλησιάσει στην επίτευξη των στόχων που είχε θέσει σχετικά με την φορολογία του εισοδήματος, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών του Ιράν, Farhad Dejpasand. Ο Dejpasand αποκάλυψε ότι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών αντανακλά περίπου στο ένα τρίτο της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού. Σχολιάζοντας αυτά τα στοιχεία, ο Dejpasand είπε:
"Τα blockchain θα αντιπροσωπεύουν το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στον κόσμο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί, περιορίσαμε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, όμως μακροπρόθεσμα, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας."
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στην προσωρινή απαγόρευση που επιβλήθηκε στις εργασίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων εν μέσω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων σημείωσε άνθηση στο Ιράν λόγω των υψηλών τιμών των κρυπτονομισμάτων παράλληλα με την πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Όμως η κυβέρνηση, λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος σε πολλές πόλεις, κατηγόρησε την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας των εργασιών εξόρυξης σε συνδιασμό με την ξηρασία του τρέχοντος έτους. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αδειοδοτημένες και οι παράνομες εγκαταστάσεις εξόρυξης μαζί, καταναλώνουν περίπου 2.300 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά.
Οι νέες τεχνολογίες βοήθησαν το Ιράν να αντέξει τις αμερικανικές κυρώσεις
Μιλώντας σε εκδήλωση όπου αποκάλυψε δύο έργα ηλεκτρονικού εμπορίου, ο Farhad Dejpasand τόνισε τη σημασία που έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο για την οικονομία της χώρας. Το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει αυξηθεί κατά 2,4 φορές, σύμφωνα με τον υπουργό.
Σύμφωνα με το Ιρανικό Κέντρο Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Εμπορίου, οι διαδικτυακές εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν τέσσερις φορές μεταξύ 20 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου 2020, κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεοεκδοθέντων διαδικτυακών αδειών επιχειρήσεων έχει τριπλασιαστεί καθώς οι παραδοσιακές επιχειρήσεις προσπαθούν να επεκταθούν σε διαδικτυακές πωλήσεις προσαρμοσμένες στις μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες των Ιρανών.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει εμπόδια στον δρόμο των τεχνολογιών κρυπτογράφισης
Ο Dejpasand τόνισε ότι το Ιράν κατάφερε να αντέξει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες αυτές υποστήριξαν επίσης τους δείκτες κεφαλαιαγοράς του Ιράν και συνέβαλαν στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.
Αναγνωρίζοντας τα πιθανά οφέλη από τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την παράκαμψη των εμπορικών φραγμών, το Ιράν εξουσιοδότησε τις τοπικές τράπεζες και τα ανταλλακτήρια να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα που εξορύσσονται αποκλειστικά εντός της χώρας σε πληρωμές για εισαγωγές. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν άλλους τύπους συναλλαγών, ωθώντας τη βιομηχανία fintech του Ιράν να προειδοποιήσει ότι οι περιορισμοί το μοναδικό που πετυχαίνουν είναι να στερούν το έθνος από τις ευκαιρίες. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν επισημάνει ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν βοηθήσει τις ιρανικές επιχειρήσεις να παρακάμψουν τον αποκλεισμό στις τραπεζικές, ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.