Ο Πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani ανακοίνωσε την απαγόρευση εξόρυξης bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας με άμεση ισχύ.

Η γενική απαγόρευση θα έχει διάρκεια ισχύος έως τις 22 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Α απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από πολλές και μεγάλης διάρκειες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Είχε προηγηθεί  πριν λίγες ημέρες η απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων με την χρήση οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά λόγω τελικά αυτή επεκτάθηκε προς κάθε κατεύθυνση.

Τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας δεν αποδίδονται αποκλειστικά στην κατανάλωση από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αλλά και στην ξηρασία και την την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του καλοκαιριού.Σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτικών στοιχείων Blockchain Elliptic, το 4,5% περίπου της εξόρυξης bitcoin πραγματοποιείται στο Ιράν. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα έσοδα από την εξόρυξη επιτρέπουν στη "χώρα να παρακάμψει τα εμπορικά εμπάργκο και να κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εισαγόμενων αγαθών και την παράκαμψη των κυρώσεων".

Το Ιράν απαιτεί από τους αδειοδοτημένους εξορύκτες να πωλούν τα bitcoin τους στην κεντρική τράπεζα απευθείας. Τα κρυπτονομίσματα που εξορύσσονται νόμιμα στη χώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των εισαγωγών εγκεκριμένων αγαθών. Τον Απρίλιο, το Ιράν εξουσιοδότησε τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής για εισαγωγές.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η πλειονότητα της κατανάλωσης ενέργειας από εξόρυξη bitcoin προέρχεται από παράνομες εγκαταστάσεις εξόρυξης που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Τον Ιανουάριο, η ιρανική αστυνομία κατάσχεσε 45.000 μηχανήματα εξόρυξης bitcoin που χρησιμοποιούσαν παράνομα επιδοτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουάνι την Τετάρτη δήλωσε:

Περίπου το 85% της τρέχουσας εξορρυκτικής δραστηριότητας στο Ιράν δεν έχει άδεια.


To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.