Η ιρανική κυβέρνηση αναθέτει σε πληροφοριοδότες τον εντοπισμό και την κατάσχεση κάθε παράνομου εξοπλισμού εξόρυξης bitcoin, καθώς και την επιβολή προστίμων στους διαχειριστές τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται σαν απάντηση στην αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το bloomberg  το υπουργείο πληροφοριών έχει βοηθήσει τις κατά τόπους αρχές στην εύρεση και την κατάσχεση εξορυκτικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Οι παραπάνω πληροφόρηση προέρχεται από από το ημι-επίσημο Iranian Students’ News Agency, επικαλούμενο με την σειρά του τον Gholamali Rakhshani Mehr, υπεύθυνο του δημόσιου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Tavanir.

Ο Gholamali Rakhshani Mehr, υπενθυμίζει ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στον Ιράν είναι πολύ ελκυστική λόγω των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Με την σειρά της όμως αυτή ευθύνεται για πολύ σοβαρές ελλείψεις ενέργειας, με αποτέλεσμα την διακοπή πολλές φορές του οδικού φωτισμού ή της παροχής ενέργειας σε κτίρια γραφείων.

Στην ιστορία αυτή λοιπόν εμπλέκονται και οι πληροφοριοδότες, οι κοινώς λεγόμενοι χαφιέδες οι οποίοι επιβραβεύονται για τις ευγενείς τους υπηρεσίες με 200 εκατομμύρια ριάλ, δηλαδή 873 δολάρια χρήματα που αντιπροσωπεύουν 7,5 βασικούς μηνιαίους μισθούς.

 

 

Μέχρι ώρας πάντως, εντός του τρέχοντος έτους έχουν κατασχεθεί εκατοντάδες εγκαταστάσεις εξόρυξης, που βρίσκονταν κρυμμένες σε εργοστάσια που έχουν εγκαταλειφθεί, αποθήκες αλλά και σε σπίτια.

Η λειτουργία εξορυκτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν ξεκίνησε σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, μετά την κυβερνητική έγκριση που δόθηκε το 2019. Όμως όπως φάνηκε στην πορεία, πολλές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν ενέργεια που προορίζεται για οικιακή χρήση.

Σύμφωνα με τους Tehran Times  η κυβέρνηση πρόκειται να επιβάλει βαριά πρόστιμα στους διαχειριστές τέτοιων εγκαταστάσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενέργειας, Mostafa Rajabi Mashhadi δήλωσε ότι οι εταιρείες εξόρυξης καθώς και οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες, θα υποχρεωθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ιρανικής Thermal Plant Holding Company (TPPH) κρατάει μια κάπως θετικότερη στάση:

"Ο απαραίτητος εξοπλισμός έχει εγκατασταθεί στους τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Ramin, Neka και Shahid Montazeri. Σύμφωνα με την νομοθεσία και τους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και το Υπουργείο Ενέργειας, μας επιτρέπεται να διαθέσουμε κάποια χωρητικότητα των σταθμών μας για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων."

Οι αξιωματούχοι της χώρας συμφώνησαν με αυτή την πρόταση, αλλά αποκάλυψαν ότι αυτοί οι οργανισμοί δεν θα επωφελούνται από τις ιρανικές επιδοτήσεις για τον εφοδιασμό τους σε καύσιμα.

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.