Η χθεσινή προσαρμογή  της δυσκολίας εξόρυξης bitcoin, σηματοδοτεί την έναρξη της πρώτης φάσης ενεργοποίησης της ταχείας δοκιμής της αναβάθμισης Taproot. Μια αναβάθμιση που είναι ίσως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εδώ και αρκετά χρόνια στο δίκτυο του bitcoin και η οποία σκοπεύει (μεταξύ πολλών άλλων) να κάνει τις συναλλαγές πολλαπλών υπογραφών φθηνότερες, πιο 'ιδιωτικές' και διαδικαστικά ευκολότερες.

Από χθες λοιπόν, οι εξορύκτες (miners) που θέλουν να σηματοδοτήσουν την υποστήριξή τους σε αυτή την αναβάθμιση, περιλαμβάνουν ειδικά δεδομένα, τα λεγόμενα 'signal bit' στους τομείς (blocks) που εξορύσουν. Εάν το 90% των block που εξορυχθούν κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου δυσκολίας αλλά και των υπολοίπων περιόδων δυσκολίας, που η καθεμιά καλύπτει διάρκεια περίπου δύο εβδομάδων, μέχρι και την 11η Αυγούστου, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι η αναβάθμιση θα έχει επιβεβαιωθεί ή όπως πολλοί αρέσκονται να λένε ...θα έχει 'κλειδώσει'. Αυτό θα σημάνει και την τελική ενεργοποίησή της τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η παραπάνω διαδικασία δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, από μια διαδικασία έγκρισης των προτεινόμενων αλλαγών στον κώδικα του bitcoin. Στο δίκτυο του bitcoin, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς. Το δίκτυο αυτό είναι αποκεντρωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται συντονισμός από την παγκόσμια βάση των χρηστών του για να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές στον κώδικά του, όπως απαιτείται και εντατικός συντονισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη αυτών των αλλαγών.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, και εγκριθεί φυσικά αυτή η αναβάθμιση, η Taproot θα ενεργοποιηθεί πριν την περίοδο των ερχόμενων Χριστουγέννων. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν επιτευχθεί η σηματοδότηση έγκρισης από το 90% μέχρι την τελική ημερομηνία, τότε ακυρώνονται όλα και ξαναγυρνάμε στις συζητήσεις και ζυμώσεις για νέα σχέδια και πλάνα.

Γενικά δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ενεργοποίηση της αναβάθμισης Taproot από την κοινότητα των εξορυκτών. Όπως λέει ο προγραμματιστής του Bitcoin Core, Ben Carman: "το πιθανότερο είναι η ενεργοποίηση να 'περάσει' κατά την δεύτερη περίοδο δυσκολίας. Οι προηγούμενες αναβαθμίσεις, εκτός από την SegWit, εγκρίθηκαν κατά την διάρκεια της δεύτερης περιόδου δυσκολίας, και απαιτούσαν το 95% των εξορυκτών, ενώ τώρα απαιτείται μόνο το 90%"

Παρόμοια άποψη, όμως ...'προσεκτικά αισιόδοξη' έχει και ο προγραματιστής του Bitcoin Core, Matt Corrallo.

Πάντως όποιος θέλει να παρακολουθήσει την εξέλιξη της σηματοδότησης έγκρισης της αναβάθμισης Taproot, μπορεί να επισκευθεί τον ιστότοπο Taproot.watch.


 

 

Μια 'υποψήφια' έκδοση του Bitcoin Core 0.21.1, η οποία περιλαμβάνει την λογική ενεργοποίησης της ταχείας δοκιμής είναι διαθέσιμη στο GitHub

Δύο εβδομάδες πριν την διάθεση αυτής της έκδοσης του Bitcoin Core, και η οποία 'τρέχει' περίπου στο 98% του δικτύου του bitcoin, ο προγραμματιστής Bitcoin Mechanic διέθεσε μια εναλλακτική έκδοση ενεργοποίησης της Taproot σε συνεννόηση με άλλους όπως ο διάσημος αλλά αμφιλεγόμενος προγραμματιστής bitcoin, Luke Dashjr. Αυτή η έκδοση είναι συμβατή με το Bitcoin Core μέχρι ενός σημείου. Εάν οι εξορύκτες σηματοδοτήσουν την έγκρισή τους, έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση ορίζεται μια ημέρα ορόσημο (flag day) για υποχρεωτική ενεργοποίησή της κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου του 2022.

Αυτή η εκδοχή για "μαλακό πιρούνι" (user activated soft fork” - UASF), επιτρέπει στους διαχειριστές των κόμβων να απορρίπτουν τα block από τους εξορύκτες που δεν έχουν σηματοδοτήσει την έγκρισή τους για την αναβάθμιση Taproot, ώστε στην ουσία να τους εξαναγκάσει να το κάνουν...

Όπως βλέπουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη του bitcoin δεν μπόρεσαν να καταλήξουν συναινετικά για το εάν θα συμπεριλάβουν ή όχι ένα "μαλακό πιρούνι" (UASF) στην ενεργοποίηση του Bitcoin Core, για τον λόγο αυτό προηγήθηκαν και αρκετοί μήνες συζήτησης. Οι επικριτές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τόσο εκτεταμένη συζήτηση, δεδομένου ότι οι εξορύκτες δεν έχουν δείξει αντίθεση στο Taproot, σε αντίθεση με τον τρόπο που το είχαν κάνει με την αναβάθμιση SegWit (αναβάθμιση του 2016/17 που απαιτούσε την απειλή ενεργοποίησης μαλακού πιρουνιού)

Οι υποστηρικτές της εκδοχής του "μαλακού πιρουνιού" (UASF) λένε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το προηγούμενο "κεκτημένο" οι διαχειριστές των κόμβων να αποφασίζουν τελικά τις αναβαθμίσεις, και όχι οι εξορύκτες. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, οι εξορύκτες μπορούν να 'τρέχουν' κόμβους και να παρέχουν ένα απαραίτητο βοηθητικό προγραμματιστικό κομμάτι για το δίκτυο, αλλά δεν πρέπει να έχουν υπερβολική δυνατότητα μεταβολών.

Οπότε, όπως φαίνεται, όλα είναι υπό αίρεση, και θα περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο για να δούμε προς τα που θα κινηθεί το πράγμα...

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.