Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, δημοσίευσε  στις 14 Απριλίου, τον σχεδιασμό της στρατηγικής της για τα επόμενα 3 χρόνια και που αφορά την ανάπτυξη του τομέα των πληρωμών σε εθνικό επίπεδο.

Σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό έχει το ψηφιακό ρούβλι. Εκτός από την επανάληψη προηγούμενων δηλώσεων ότι το πιθανό ψηφιακό ρούβλι, όπως και αν αναπτυχθεί, θα πρέπει να ενσωματώνει "ιδιότητες μετρητών και μη μετρητών", αναφέρεται η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει API ανοιχτού κώδικα που θα επιτρέπουν στο ψηφιακό ρούβλι να ενσωματώνεται σε οποιαδήποτε ιδιωτική πλατφόρμα πληρωμών. Οι αρχικές πιλοτικές δοκιμές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εντός του 2022.

Στην αναφορά υπογραμμίζεται επίσης η επιτυχία του Faster Payments System (FPS), το οποίο ξεκίνησε το 2019 και παρουσίασε διπλασιασμό του αριθμού αλλά και του όγκου των συναλλαγών μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήτνου του 2020, με περισσότερες από 67 εκατομμύρια συναλλαγές αξίας 459 εκατομμυρίων ρουβλιών , δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο θέμα σε αυτή την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας είναι η "κυριαρχία". Δύο κρίσιμοι τρόποι ανάγνωσης αυτής της έκφρασης είναι η μοναδική κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Όταν λέμε για το εσωτερικό εννοούμε τα εξής: Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Στις περιοχές ανατολικά των Ουραλίων, είναι ένα από τα λιγότερο κατοικημένα μέρη και ανέκαθεν έχει περιορισμένη πρόσβαση σε δίκτυα, σε δρόμους, στο Διαδίκτυο και φυσικά στις πληρωμές. Κατά συνέπεια, οι προτεραιότητες για το εθνικό σύστημα πληρωμών είναι η ενοποίηση ολόκληρης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο εξωτερικό, σε διεθνές επίπεδο, η Ρωσία αντιμετωπίζει ολοένα και διευρυνόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εχτές ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε  νέες κυρώσεις που στρέφονται κατά του ρώσικου τεχνολογικού τομέα καθώς και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Η ρωσική κυβέρνηση έχει δείξει ενδιαφέρον για το blockchain στο παρελθόν, ως μέσο υπερπήδησης τέτοιων κυρώσεων. Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν σε οντότητες που παρείχαν σε στελέχη και φορείς της ρώσικης κυβέρνησης πλαστά έγγραφα KYC που χρησιμοποιούσαν για πρόσβαση σε υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων.

Σε σχέση με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει δείξει λιγότερη ανησυχία για την KYC όταν πρόκειται για προτάσεις για το ψηφιακό της νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποίησε  προκαταρκτικές εργασίες σχετικά με ένα νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εξυπηρετούν πελάτες που έχουν υποστεί κυρώσεις των ΗΠΑ.


To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.