Μιλώντας στο CNBC, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Kraken Jesse Powell, προειδοποίησε για την πιθανότητα επιβολής κατασταλτικών μέτρων, μετά τις απειλές που προέρχονται από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η απότομη εξάπλωση του bitcoin αλλά και ολόκληρου του χώρου των κρυπτονομισμάτων, δεν περνάει απαρατήρητα από τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως. Ειδικά από το 2020, η ανάπτυξη είναι ραγδαία. Καθοδηγούμενη από την εκθετική ανάπτυξη του bitcoin, σημειώθηκε η έκρηξη των NTF (non-fungible tokens), η ανάπτυξη του DeFi και πολλών άλλων. Αθροιστικά η κεφαλαιοποίηση όλων των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει επεκταθεί κατά 600% και έχει ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως είναι φυσικό, αυτή η τεράστια αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον, είναι αδύνατον να μην δημιουργήσει αντιδράσεις. Και οι ΗΠΑ είναι από τους πρώτους που αντιδρούν.
Το Δίκτυο Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (FinCEN) πρότεινε λοιπόν νέους κανόνες, η εφαρμογή των οποίων αναβλήθηκε λόγω ...έλλειψης χρόνου και σαφήνειας. Μάλλον είχαν συνταχθεί "στο πόδι"... Η Υπουργός Οικονομικων Janet Yellen, από την πλευρά της, δεν παύει να εκφράζει κάθε τόσο και λιγάκι τις ανησυχίες της για την έλλειψη κατάλληλης νομοθεσίας.
Ο Jesse Powell, άγγιξε αυτήν την πτυχή στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC. Πιστεύει ότι "θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια κατασταλτικά μέτρα" και εξέφρασε την ανησυχία του κυρίως για την πρόταση της FinCEN απαιτεί τα άτομα που κατέχουν κρυπτονομίσματα σε ιδιωτικά ψηφιακά πορτοφόλια να υποχρεούνται σε επαλήθευση της ταυτότητά τους εάν πραγματοποιούν συναλλαγές αξίας 3.000 δολαρίων ή περισσοτέρων.
"Κάτι τέτοιο θα μπορούσε πραγματικά να δημιουργήσει προβλήματα στα κρυπτονομίσματα και να σκοτώσει την αρχική ιδέα, η οποία δεν τίποτε άλλο από το να κάνει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους."
Αν και ο Powell δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πως θα πρέπει να είναι οι κατάλληλοι κανονισμοί, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν κοντόφθαλμη προσέγγιση όταν πρόκειται για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, όπως λέει, πιστεύει ότι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με το μεγαλύτερο ονομαστικό ΑΕΠ θα μπορούσε να πάρει παράδειγμα από το πως προσεγίζουν το θέμα άλλες χώρες.
"Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές δεν θα έχουν υπερβολικά στενή άποψη για αυτό. Ορισμένες άλλες χώρες, ειδικά η Κίνα, παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τα κρυπτονομίσματα και τα προσεγγίζουν με μια πολύ μακροπρόθεσμη άποψη."
Ωστόσο, απέρριψε την ιδέα της απαγόρευσης των κρυπτονομισμάτων λέγοντας ότι "μάλλον είναι πολύ αργά πλέον."
"Ίσως το τζίνι να είναι έξω από το μπουκάλι και απλώς προσπαθώντας να το εμποδίσουν αυτή τη χρονική στιγμή μάλλον θα το έκαναν πιο ελκυστικό. Σίγουρα το μήνυμα που θα έστελναν θα ήταν ότι η κυβέρνηση το βλέπει ως καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι του νομίσματός τους."
Πάντως οι μεγάλες εταιρείες δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα. Σκοπεύοντας να ασκήσουν πιέσεις για δίκαιες ρυθμίσεις, μερικοί από τους "γίγαντες" του χώρου, όπως η Fidelity, η Coinbase, η Square, και η Paradigm, συνέστησαν ένα κρυπτο-συμβούλιο πριν λίγες μέρες. Το τι θα καταφέρουν μάλλον θα το δούμε σύντομα.