Ο βαθμός δυσκολίας εξόρυξης του bitcoin, μετά από μια αύξηση της τάξεως του 5,82% ξεπέρασε τα μέχρι τώρα υψηλότερα όριά του. Αυτή η αύξηση ήταν με την σειρά της αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της εγκατεστημένης εξορυκτικής ισχύος του δικτύου του bitcoin (hash power).

Η εγκατεστημένη εξορυκτική ισχύς, είναι το σύνολο της υπολογιστικής ισχύος που διαθέτουν οι εξορύκτες bitcoin και όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο πιο ρωμαλέο και ασφαλές είναι το δίκτυο του bitcoin.

Μετά από μια πτώση της ισχύος που σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, αυτή άρχισε να αυξάνει πάλι σταδιακά. Η πτώση εκείνη συμπίπτει με το τέλος της εποχής των βροχών στην κινεζική επαρχία Σετσουάν, περιοχή στην οποία εγκαθίστανται εποχιακά πολλές επιχειρήσεις εξόρυξης λόγω της επάρκειας "φθηνής" ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο κείμενό μας  όταν τελειώνει η εποχή των βροχών, τελειώνει και η παροχή φθηνής ενέργειας, οπότε αρκετές εγκαταστάσεις αποσυναρμολογούνται για να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές προς αναζήτηση φθηνής ενέργειας! Δηλαδή μιλάμε για ενεργειακούς νομάδες!

Ας γυρίσουμε όμως στο θέμα μας. Η αύξηση της εξορυκτικής ισχύος συνεχίστηκε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο όπου σημειώθηκε πάλι μια πτώση που όμως δεν είχε διάρκεια. Τις τελευταίες εβδομάδες η εξορυκτική ισχύς εμφάνισε πάλι αυξητική τάση φτάνοντας σε καταγραφή της υψηλότερης ισχύος, παραπάνω από 166 εκατομμύρια TH/s!

Αντίστοιχα είχαμε και μια αύξηση του επιπέδου δυσκολίας εξόρυξης, η οποία επίσης κατέγραψε την υψηλότερη τιμή της (ATH).

Ο βαθμός δυσκολίας εξόρυξης, είναι μια αυτορρυθμιζόμενη παράμετρος της λειτουργίας του δικτύου και η είναι μια από τις βασικές προβλέψεις του κώδικα του bitcoin.

Η αυτορρύθμιση λαμβάνει χώρα κάθε φορά που συμπληρώνεται η εξόρυξη 2.016 block, δηλαδή περίπου κάθε δύο εβδομάδες.

Όταν η εξορυκτική ισχύς αυξάνεται, με την σειρά του αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας. Αντίστοιχα με την μείωση της εξορυκτικής ισχύος έρχεται και η αντίστοιχη μείωση του βαθμού δυσκολίας, ώστε η λειτουργία του δικτύου να παραμένει σταθερή. Δηλαδή να εξορύσεται ένα block κάθε δέκα περίπου λεπτά.

Τα στοιχεία λοιπόν μας δείχνουν ότι μετά την μεγάλη πτώση στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οι περισσότερες ρυθμίσεις (οι 8 από τις 11) αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας. Η τελευταία αύξηση κατά 5.82% έφερε την δυσκολία εξόρυξης στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.