Καθώς το bitcoin συγκεντρώνει ευρεία δημοσιότητα με τις τιμές του να αγγίζουν τα υψηλά όλων των εποχών, πολλοί "ειδικοί" τα δίνουν όλα σε ένα επιθετικό κρεσέντο δημοσιευμάτων για το πόσο ενεργοβόρα είναι η διαδικασία εξόρυξης και συντήρησης του δικτύου του και συμπερασματικά πόσο εχθρικό είναι για το περιβάλλον.

Ωστόσο ένας εκπρόσωπος της Bixen (επιχείρηση προσανατολισμένη στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων), μας εξηγεί γιατί είναι λάθος να υποθέτουμε ότι η εξόρυξη bitcoin δεν είναι βιώσιμη στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Εδώ και τρία χρόνια περίπου, παρατηρείται η περιοδική δημοσίευση κειμένων που δαιμονοποιούν το bitcoin ως εχθρικό για το περιβάλλον. Όλως τυχαίως... η εποχή αυτή συμπίπτει με την εποχή που τα δημοσιεύματα περί φούσκας, απάτης, βλακείας κλπ. άρχισαν να χάνουν ευήκοα ώτα. Επίσης ήταν μια εποχή που άρχισε να παρατηρείται μια κάποια διεύρυνση της αποδοχής του bitcoin ως "σοβαρού" επενδυτικού προϊόντος εκτός από συναλλακτικό μέσο. Τυχαίο; Μπορεί... Ίσως και όχι...

Η κινέζικη Bixen δεν κάνει τον ...Κινέζο, αλλά μας εξηγεί πως έχουν τα πράγματα

Ο Mustafa Yilham, μιλώντας εκ μέρους της Bixen η οποία δραστηριοποιείται σε εργασίες εξόρυξης bitcoin, εξηγεί  ότι όλη αυτή η φιλολογία περί του "εχθρικού προς το περιβάλλον bitcoin" βρίσκεται σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Μεγάλο μέρος των κινεζικών επιχειρήσεων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιεί υδροηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των συσκευών τους. Σχεδόν το 50% της συνολικής εξορυκτικής ισχύος (hashrate) βρίσκεται σε διατάξεις εγκατεστημένες στην Κίνα. Οι αντίστοιχες επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη Σιβηρία, την Ισλανδία και τη Σουηδία χρησιμοποιούν επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η χρήση ανανεώσιμης ενέργειας σε αυτές τις περιοχές αγγίζει το 100%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Bixen, Mustafa Yilham


Η bixen συνεισφέρει περίπου το 2,5% της συνολικής υπολογιστικής ισχύος εξόρυξης bitcoin, το οποίο είναι περίπου 170 exahash/sec σήμερα στις 15 Μαρτίου.

"Ακούμε πάντα το επιχείρημα ότι το Bitcoin καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το άλφα ή το βήτα, επομένως είναι αναποτελεσματικό", λέει ο Yilham. "Πρέπει να δούμε δύο πράγματα σε αυτό το επιχείρημα. Τι είδους ενέργεια καταναλώνεται για το bitcoin; Πού θα πήγαινε αυτή η ενέργεια χωρίς bitcoin;" Ως επιχείρηση εξόρυξης, πρωταρχικός στόχος της Bixen είναι "να χρησιμοποιεί τη φθηνότερη διαθέσιμη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας".

 

Το υπερβάλλον φυσικό αέριο χρησιμοποιείται επίσης από τους ανθρακωρύχους bitcoin και όχι μόνο στην Κίνα. Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας Greenidge Generation που βρίσκεται στην περιοχή Finger Lakes της Νέας Υόρκης, ο οποίος χρησιμοποιεί το υπερβάλλον αέριο για την εξόρυξη bitcoin (BTC). Επιπλέον, εταιρείες όπως η Upstream Data, η Crusoe Energy Systems και η EZ Blockchain λειτουργούν σε συστήματα που αξιοποιούν συστήματα περιορισμού της φλόγας.

 Αυτή η φθηνή ενέργεια συνήθως προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια και το αέριο καύσης από υπερβάλλοντα απόβλητα. Ο Yilham εξήγησε ότι στην Κίνα, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο όπως είπαμε νωρίτερα, μεγάλο μέρος του παγκόσμιου hashrate, "τα εργοστάσια εξόρυξης μεταναστεύουν σε διαφορετικές περιοχές ανάλογα με την εποχή".

"Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εργασίες εξόρυξης βασίζονται κυρίως στο Σιτσουάν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα βασίζονται κυρίως στο Xinjiang και την Εσωτερική Μογγολία", τόνισε ο Yilham. "Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, η Sichuan παράγει Υπερβολική Υδροηλεκτρική Ενέργεια. Λέξεις-κλειδιά: Υπερβολική [και] Υδρο. Το πρόβλημα είναι κατά την διάρκεια του χειμώνα που δεν υπάρχει αρκετή βροχή, οπότε οι εξορύκτες πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές όπως η Xinjiang και η Εσωτερική Μογγολία, και αυτές οι περιοχές παράγουν επί του παρόντος περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής τους ενέργειας μέσω θερμικής ενέργειας, δηλαδή με καύση άνθρακα."

Παρά τη μετάβαση σε μια περιοχή που καίει άνθρακα, ο Yilham επισημαίνει ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα.

"Το 2021, το 43,4% της ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Xinjiang ήταν ανανεώσιμο και η XinJiang] αναμένει να αυξήσει περαιτέρω την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Yilham. "Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω του δικτύου, όπως και άλλες βιομηχανίες, και δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τι είδους ενέργεια τροφοδοτείτο δίκτυο. Αυτή είναι μια απόφαση πολιτικής. Προσπαθούμε το καλύτερο δυνατό στην επιλογή τοποθεσιών με περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια, και σκόπιμα ή όχι, αυτό συμβαίνει", είπε.

Ο εκπρόσωπος της Bixen τόνισε επίσης ότι η κατανάλωση ενέργεια για την εξόρυξη bitcoin, αντιπροσωπεύει μόνο το 1% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε περιοχές όπως η Xinjiang και η Εσωτερική Μογγολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. "Η Xinjiang έχει τεράστια παραγωγή ενέργειας και αναμένει να υποστηρίξει ενεργειακά περαιτέρω πάνω από 20 άλλες πολιτείες στην Κίνα", δήλωσε ο Yilham και προσέθε:

"Εφόσον χρησιμοποιούμε το δίκτυο (grid), εδώ εγείρεται μια πολύ σημαντική ερώτηση: χωρίς εξόρυξη bitcoin, θα μειωθεί η ικανότητα παραγωγής ενέργειας της περιοχής; Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι. Η υπερβάλλουσα ενέργεια θα μεταφερόταν απλώς σε άλλες πολιτείες ή επιχειρήσεις. Υπάρχει αυτή η υποδομή"

Ο Yilham συνέχισε:

"Το Bitcoin είναι πιθανώς μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον οικονομικές δραστηριότητες. Και αυτό συμβαίνει επειδή μπορούμε να μεταναστεύουμε ανάλογα με την εποχή και να χρησιμοποιήσουμε 100% ανανεώσιμη ενέργεια το καλοκαίρι και πάνω από 40% αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εμείς μπορούμε να μετακινούμαστε. Μπορεί η VISA να το κάνει αυτό;"

Εδώ μας λέει ότι σε μέρη όπως η Κίνα όπου συγκεντρώνεται η εξορυκτική υπολογιστική ισχύς bitcoin, φαίνεται ότι η εξόρυξη BTC είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά από τις παραδοσιακές "οδούς" πληρωμών. Επιπλέον, το bitcoin είναι εθελοντικό από τη φύση του και οι κάθε είδους ειδικοί πρέπει πραγματικά να λάβουν υπόψη το κόστος (ενεργειακό και μη) της στρατιωτικής ισχύος που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση του δολαρίου των ΗΠΑ.

Ο Yilham προσθέτει ότι η οπτική του πηγάζει από "την κατάσταση στην Κίνα". "Άλλες περιοχές όπως η Σιβηρία, η Ισλανδία, η Σουηδία, είναι πιθανότατα σχεδόν 100% ανανεώσιμες". "Και δεν ανέφερα καν πώς η εξόρυξη bitcoin βοηθά στην επίλυση ζητημάτων πυρκαγιάς" συνέχισε. Οι ακτιβιστές του κλίματος και τα μέλη του στρατοπέδου που υποστηρίζουν ότι "το bitcoin είναι κακό για το περιβάλλον" ποτέ δεν μας εξηγούν τι πρέπει να γίνει με την καύση του υπερβάλλοντος αερίου.

Το ότι ορισμένοι εξορύκτες αξιοποιούν τη φλόγα του υπερβάλλοντος αερίου κατά την εξόρυξη, βοηθά στη μείωση του 1% των ανθρωπογενών ατμοσφαιρικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Η μείωση είναι πολύ καλύτερη από την προσθήκη σε αυτό, στα μάτια πολλών υποστηρικτών του bitcoin που καταλαβαίνουν ότι τα "ενεργειακά παράπονα" ίσως να είναι "αέρας κοπανιστός".

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.