Οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι η bear market είναι πιθανόν να διατηρηθεί, ενώ και οι δείκτες της αγοράς αποτυπώνουν μια πτωτική εικόνα για το BTC
Η είσοδος της νέα χρονιά δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα όσο ανέμενε η κοινότητα του bitcoin (BTC) καθώς το κορυφαίο κρυπτονόμισμα δεν κατάφερε να σημειώσει κέρδη όσον αφορά την τιμή του.
Σύμφωνα με το CoinMarketCap, τις τελευταίες επτά ημέρες, η τιμή του BTC υποχώρησε άνω του 1,5% και πλέον διαπραγματεύεται στα 16.870 δολάρια με την κεφαλαιοποίησή του να ανέρχεται στα 321 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με ανάρτηση του αναλυτή Grizzly στο CryptoQuant, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν και άλλο για να δουν άνοδο της τιμής.
Η υπομονή είναι μεγάλη αρετή
Ο αναλυτής αναφέρεται στον δείκτη Buy/Sell των taker (δηλ. των traders που αγοράζουν ή πωλούν στην καλύτερη διαθέσιμη τιμή, εν αντιθέσει με τους makers οι οποίοι αγοράζουν ή πωλούν εντός των ορίων των εντολών τους), ο οποίος αποτελεί μέτρηση για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά παραγώγων. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο δείκτης από τον Αύγουστο του 2022 αναπηδά πάνω ή κάτω από το 1 και σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους δεν καταγράφει σαφή κατεύθυνση.
Ως αποτέλεσμα δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η κατεύθυνση του BTC, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες μιας ισχυρής ανάκαμψης βραχυπρόθεσμα.
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και από την Glassnode σύμφωνα με την οποία, το απόθεμα BTC σε κέρδη (7d MA) ανέρχεται σε 9.497.168,998 BTC που είναι χαμηλό ενός μήνα και καθόλου ευοίωνο για το BTC.
📉 #Bitcoin $BTC Supply in Profit (7d MA) just reached a 1-month low of 9,497,168.998 BTC
— glassnode alerts (@glassnodealerts) January 2, 2023
View metric:https://t.co/iA2PiXhX8N pic.twitter.com/3SsKpvECW2
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του CryptoQuant, τα αποθεματικά BTC στα ανταλλακτήρια αυξήθηκαν κάτι που συνιστά πτωτικό σημάδι, καθώς υποδηλώνει μεγαλύτερη πίεση πωλήσεων.
Ακόμη ένα αρνητικό σημάδι παρέχει ο δείκτης aSOPR σύμφωνα με τον οποίο οι περισσότεροι επενδυτές πουλούσαν με ζημία, ενώ αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη σχηματισμού πυθμένα στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης MVRV (κεφαλαιοποίηση αγοράς προς πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση) κατέγραψε μικρή άνοδο, δίνοντας στους επενδυτές κάποιες ελπίδες.
Οι «αρκούδες» είναι δύσκολοι αντίπαλοι
Οι περισσότεροι δείκτες καταγράφουν την πλεονεκτική θέση των πωλητών και αποτυπώνουν μια πτωτική προοπτική για το BTC. Για παράδειγμα, στον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο (EMA), ο EMA 20 ημερών βρίσκεται κάτω από τον EMA των 55 ημερών, υποδηλώνοντας την πτωτική προοπτική.
Ο δείκτης Chaikin Money Flow (CMF - ο οποίος μετρά τον μέσο όρο συσσώρευσης και κατανομής) κατέγραψε απότομη πτώση, μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες ανάκαμψης της τιμής. Από την άλλη πλευρά, ανακούφιση παρέχει η μικρή αύξηση του δείκτη Money Flow Index (MFI - ο οποίος συνδυάζει τα στοιχεία τιμής και όγκου για να εντοπίσει τα σημάδια υπερπώλησης ή υπεραγοράς ενός asset).