Όπως δείχνουν τα on-chain στοιχεία ο «χρυσός σταυρός» στην ισχύ κατακερματισμού, για πρώτη φορά στην ιστορία του bitcoin δεν οδήγησε σε άνοδο την τιμή του.
Η ισχύς κατακερματισμού σχημάτισε «σταυρό θανάτου»
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του αναλυτής στο CryptoQuant, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων που το μοντέλο της κορδέλας κατακερματισμού δεν επιβεβαιώνεται.
Ο σχετικός δείκτης στο μοντέλο αυτό είναι ο «κατακερματισμός εξόρυξης», ο οποίος μετρά τη συνολική υπολογιστική ισχύ που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο τη δεδομένη στιγμή.
Όταν η μέτρηση του δείκτη ανεβαίνει, σημαίνει ότι οι miners συνδέουν περισσότερες συσκευές εξόρυξης, ενώ από την άλλη πλευρά, η υποχώρηση της μέτρησης σημαίνει ότι οι miners εγκαταλείπουν το δίκτυο και αποσυνδέουν τις μηχανές τους.
Η κορδέλα κατακερματισμού είναι ένα μοντέλο πρόβλεψης της τιμής BTC που βασίζεται σε δύο κινητούς μέσους όρους της μέτρησης κατακερματισμού. Ένας «κινητός μέσος όρος» (MA) είναι η μέση τιμή κάθε ποσότητας που, όπως υποδηλώνει το όνομά της, μεταβάλλεται και ανάλογα αλλάζει και η τιμή της.
Το πλεονέκτημα ενός MA είναι ότι εξομαλύνει την καμπύλη και εξαιρεί τυχόν προσωρινές διακυμάνσεις που δεν έχουν σχέση με τη μακροπρόθεσμη τάση.
Στο πλαίσιο του μοντέλου της «κορδέλας κατακερματισμού» (Hash Ribbon), το ενδιαφέρον εστιάζεται στους κινητούς μέσους όρους (MAs) των 30 και 60 ημερών και στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται η τάση τους τα τελευταία χρόνια:
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, πρόσφατα, ο MA κατακερματισμού 60 ημερών ξεπέρασε τον αντίστοιχο των 30 ημερών.
Η διασταύρωση αυτή (που σχηματίζει σταυρό) σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα η ισχύς κατακερματισμού (hashrate) μειώνεται απότομα, καθώς ο μέσος όρος των 30 ημερών υποχωρεί κάτω από τον μεγαλύτερο των 60 ημερών.
Ιστορικά, ο σχηματισμός ενός τέτοιου σταυρού που ονομάζεται «σταυρός» θανάτου» είναι πτωτική ένδειξη, καθώς ερμηνεύεται ως συνθηκολόγηση των miners.
Αντίθετα, η διασταύρωση κατά την οποία ο MA 60 ημερών υποχωρεί κάτω από τον μικρότερο MA 30 ημερών οδηγεί στον σχηματισμό του «χρυσού σταυρού» ο οποίος και είχε πάντα θετική επίπτωση στην τιμή του νομίσματος, καθώς αποτελεί ένδειξη της αισιοδοξίας των miners και της επέκτασης των δραστηριοτήτων τους.
Ωστόσο ο τελευταίος σχηματισμός «χρυσού σταυρού», πριν από λίγους μήνες, δεν οδήγησε σε άνοδο της τιμής, αλλά στην πτώση της και με δεδομένο ότι έχει ήδη σχηματιστεί ο «σταυρός του θανάτου», φαίνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του bitcoin, αυτό το μοντέλο πρόβλεψης δεν θα επιβεβαιωθεί.