Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) εξέτασε σε έκθεσή της τα κίνητρα των ιδιωτών επενδυτών που τους ωθούν στην υιοθέτηση του bitcoin.


Έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που προσελκύει τους επενδυτές στο bitcoin είναι οι αυξανόμενες τιμές του και όχι η πρόσληψή του ως αποθηκευτικό μέσο αξίας ή η αντιπάθειά τους για τις τράπεζες.

Στην έκθεση «BIS Working Papers» που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συγκαταλέγεται στις κεντρικές τράπεζες εξέτασε τη σχέση μεταξύ των τιμών του bitcoin, των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και της υιοθέτησής του από ιδιώτες.

Στην έκθεση μελετήθηκε η έκταση υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων από ιδιώτες επενδυτές χρησιμοποιώντας ως κριτήριο το «κατέβασμα» εφαρμογών για συναλλαγές στην κρυπτογράφησης και τις επενδύσεις των χρηστών τη στιγμή της λήψης της εφαρμογής.

Όπως διαπιστώθηκε, «η αύξηση της τιμής του bitcoin σχετίζεται με σημαντική αύξηση των νέων χρηστών, δηλαδή την είσοδο νέων επενδυτών» και οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές «κατέβαζαν εφαρμογές κρυπτογράφησης όταν οι τιμές ήταν υψηλές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS οι καθημερινές λήψεις εφαρμογών για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης αύξησης της τιμής του bitcoin μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021 και κορυφώθηκαν όταν η τιμή του bitcoin ήταν μεταξύ $55.000 και $60.000, περίπου ένα μήνα πριν από το ιστορικό του υψηλό στα $69.000.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 40% των χρηστών εφαρμογών κρυπτονομισμάτων ήταν άνδρες κάτω των 35 ετών και εντάσσονται στο κομμάτι του πληθυσμού που είναι πιο «ανοικτό» στην «ανάληψη ρίσκου», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι:

«Οι χρήστες έλκονται στο bitcoin λόγω των αυξανόμενων τιμών – και όχι λόγω της αντιπάθειας τους για τις παραδοσιακές τράπεζες, της αναζήτησής τους ενός ασφαλούς καταφυγίου αξίας ή της δυσπιστίας τους σε δημόσιους οργανισμούς».

Και προσθέτει:

«Η τιμή του bitcoin παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας και εξαιρώντας την παγκόσμια αβεβαιότητα ή μεταβλητότητα, αντικρούει τον ισχυρισμό ότι η επιλογή του γίνεται ως ασφαλές καταφύγιο».

Η BIS εκτιμά ότι μετά το «κατέβασμα» των εφαρμογών οι χρήστες τις χρησιμοποίησαν για την αγορά bitcoin και ως εκ τούτου υπολογίζει ότι ποσοστό έως και «81% των χρηστών θα έχουν χάσει χρήματα» εάν είχαν αγοράσει σε τιμή πάνω από $20.000.

 

 

Οι εκτιμήσεις της BIS φαίνεται να συμφωνούν και με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Glassnode, η οποία στις 14 Νοεμβρίου ανέφερε ότι το ποσοστό των διευθύνσεων bitcoin που καταγράφουν κέρδη σημειώνει χαμηλό δύο ετών, καθώς μόλις ξεπερνούν το μισό του συνόλου.

Όπως προσθέτει η BIS στην έκθεσή της όσο η τιμή του bitcoin αυξάνονταν, εκείνοι με μικρή κατοχή αγόραζαν ενώ «οι μεγαλύτεροι κάτοχοι (οι λεγόμενες «φάλαινες» ή «humpbacks») πουλούσαν, καταγράφοντας ουσιαστικά κέρδη εις βάρος των μικρότερων κατόχων».

Επιπλέον η έκθεση προσδιόρισε τη γεωγραφική κατανομή των λήψεων των εφαρμογών κρυπτογράφησης το διάστημα από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την οποία οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός downloads ανά 100.000 άτομα ήταν η Τουρκία, η Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην άλλη άκρη της λίστας, η Ινδία και η Κίνα είχαν τον χαμηλότερο αριθμό downloads, με την τελευταία να καταγράφει μόνο 1.000 downloads ανά 100.000 άτομα. Η BIS αποδίδει αυτές τις επιδόσεις στους μεγαλύτερους νομικούς περιορισμούς που ισχύουν στις χώρες αυτές και εμποδίζουν την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων από ιδιώτες.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.