Με τη ζήτηση από τις τράπεζες και τις αναδυόμενες οικονομίες να αυξάνεται, τα ιδιωτικά κλειδιά και τα εξελιγμένα πορτοφόλια θα οδηγήσουν στην επέκταση των πληρωμών με BTC.
Η παγκόσμια αγορά πληρωμών με bitcoin θα φτάσει τα 3,7 δισ. δολάρια έως το 2031, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 16,3% από το 2022 έως το 2031, καθώς τα ιδιωτικά κλειδιά και τα εξελιγμένα πορτοφόλια θα πρωτοστατούν στην επέκταση του κλάδου, σύμφωνα με την έκθεση της Allied Market Research που δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, η επιχειρησιακή ζήτηση για αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στα συστήματα πληρωμών, μαζί με την ανάπτυξη των υπηρεσιών ασφάλειας δεδομένων και την αύξηση της ζήτησης εμβασμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Η έκθεση αναφέρει επίσης :
«Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης για bitcoin από τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το αναξιοποίητο δυναμικό στις αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να παρέχουν κερδοφόρες ευκαιρίες για την επέκταση της αγοράς πληρωμών bitcoin κατά την περίοδο πρόβλεψης».
Το 2021, οι πληρωμές με ιδιωτικά κλειδιά αντιπροσώπευαν τα τρία τέταρτα της συνολικής αγοράς πληρωμών με bitcoin και σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας αυτός αναμένεται να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 20,3% έως το 2031. Αντίστοιχα, τα ψηφιακά πορτοφόλια αναμένεται να καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξη 19,8% την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά πληρωμών, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 20,2% έως το 2031. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά έως το 2031, αν και ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να καταγραφεί στη Βόρεια Αμερική, με CAGR 18,6% κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.
Αναφερόμενη στις προκλήσεις και τα εμπόδια του χώρου, η έκθεση αναγνωρίζει ότι τα υψηλά λειτουργικά κόστη και η χαμηλή παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρήση του bitcoin μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο του κλάδου. Όπως αναφέρει:
«Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT) έχει εξαπλωθεί από τα κρυπτονομίσματα σε έναν μεγάλο αριθμό εφαρμογών στα χρηματοοικονομικά και τη διοίκηση. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων αλλά και των θεσμικών οντοτήτων κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Αφρική και η Αυστραλία που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συναλλαγές και τις πληρωμές με bitcoin, είναι μεγάλος και αυτό συνιστά εμπόδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη της αγοράς πληρωμών με bitcoin».
Όπως αναφέρει η Cointelegraph, παρότι η bear market στην αγορά έχει επηρεάσει τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα, το bitcoin παραμένει το κυρίαρχο μέσο πληρωμών παρά τη μεταβλητότητα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% όλων των πληρωμών στην πλατφόρμα του παρόχου BitPay. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρόχου ο όγκος πληρωμών με BTC στο BitPay κορυφώθηκε στο 87% το 2021, υποχωρώντας στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της bear market του 2022.