Με την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων να κερδίζει έδαφος η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει προειδοποιήσει για τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με τις δυσανάλογες χρεώσεις και τα λειτουργικά λάθη


Στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο «Τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία και οι κίνδυνοι τους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, η ESMA αναφέρει ότι καθώς αυξάνονται οι επενδύσεις στο χώρο των κρυπτονομισμάτων οι μελλοντικές πτώσεις στην αγορά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συμβατικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακόμη και στο αποκορύφωμά της, η κεφαλαιοποίηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων αντιπροσώπευε μόλις το 1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των παγκόσμιων αγορών μετοχών και ομολόγων. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων αυξάνεται κει είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι έως τον Ιούλιο του 2022 το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η Binance κατέγραψαν ετήσιους όγκους συναλλαγών €35 τρισ. και €8 τρισ. αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, εξαιτίας της μεταβλητότητας των τιμών τους τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία ενέχουν διάφορους κινδύνους και όταν δεν εντάσσονται σε ρυθμιστικά πλαίσια οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη σταθερότητα του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επιπλέον κίνδυνοι σχετίζονται με το χώρο της κρυπτογράφησης είναι η ανωνυμία που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ή των συνολικών ανοιγμάτων των συμμετεχόντων καθώς και οι ψηφιακές επιθέσεις στο Distributed Ledger Technologies (DLT) που μπορούν να καταστήσουν ευάλωτο το blockchain. Από το 2012, έχουν γίνει γνωστές 33 επιθέσεις στα πρωτόκολλα συναίνεσης, σύμφωνα με τους Makarov και Schoar.

Η έκθεση χαρακτηρίζει σημαντικό τον κίνδυνο οι αγορές κρυπτονομισμάτων να επηρεάσουν τις συμβατικές χρηματοπιστωτικές αγορές σε τομείς όπως η χειραγώγηση των τιμών και οι κακόβουλες πωλήσεις. Οι Huobi Global, Bitmex και Bybit είναι μερικά από τα ανταλλακτήρια που επιτρέπουν τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου μέσω μόχλευσης που ξεπερνά τις 100 φορές.

 

 

Στους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν η έκθεση εντάσσει τη χειραγώγηση των μηχανισμών συναίνεσης, τη στρέβλωση των τιμών από μεγάλες ψευδώνυμες παραγγελίες, τις ψηφιακές επιθέσεις και τη συμφόρηση.

Προς το παρόν, η διείσδυση της κρυπτοβιομηχανίας στο συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι μεγάλη, ωστόσο, καθώς θα αυξάνεται είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις. Η έκθεση παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αντίκτυπο από την απόφαση του Elon Musk να αποδεχθεί η Tesla πληρωμές σε bitcoin την οποία και ανακάλεσε στη συνέχεια.

Στην έκθεση αναφέρεται το σενάριο όπου άτομα ή/οντότητες κατέχουν ταυτόχρονα περιουσιακά στοιχεία στο ένα σύστημα και υποχρεώσεις στο άλλο και (άμεσα ή έμμεσα) χρησιμοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για τις υποχρεώσεις τους, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια άμεση σύνδεση μεταξύ των δύο συστημάτων.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη μεγάλη διοικητική οντότητα στον κόσμο που παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αποκλειστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία – τον Κανονισμό αγορών της ΕΕ για τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία (MiCA).

Με τον κανονισμό MiCA, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024, η ESMA θα μπορεί να επιβάλει πρόσθετους κανόνες στα κρυπτογραφικά στοιχεία που λειτουργούν όπως τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μέσα και επιπλέον, θα μπορεί επιβλέπει τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων που εξυπηρετούν περισσότερους από 15 εκατομμύρια πελάτες.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.