Τρεις τουλάχιστον on-chain μετρήσεις στηρίζουν την ανοδική προοπτική του bitcoin - αλλά έχει σχηματιστεί πυθμένας;
Αρκετά σημάδια στην αγορά υποδηλώνουν ότι το bitcoin μετά την άνοδο κατά 25% θα μπορούσε να βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού πυθμένα.
Η τιμή του BTC έχει σημειώσει άνοδο κατά περίπου 25% μετά την πτώση στα $17.500 στις 18 Ιουνίου. Η ανοδική πορεία ακολούθησε τη διόρθωση κατά 75% από το υψηλό του Νοεμβρίου 2021 των $69.000.
Η μέτρια αυτή ανάκαμψη εγκυμονεί πτωτικούς κινδύνους λόγω των επικρατούντων μακροοικονομικών συνθηκών (αύξηση επιτοκίων, πληθωρισμός κ.λπ.) και της κατάρρευσης αρκετών υψηλού προφίλ εταιρειών στο χώρο της κρυπτογράφησης όπως η Three Arrows Capital, η Terra και άλλες.
Ωστόσο, κάποιοι σημαίνοντες δείκτες υποδηλώνουν ένα διαφορετικό σενάριο στο οποίο οι προοπτικές πτώσης του bitcoin από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι ελάχιστες.
Η «υπερπουλημένη» ανάκαμψη
Το πρώτο σημάδι για τον σχηματισμό μακροοικονομικού πυθμένα στο bitcoin έρχεται από τον εβδομαδιαίο δείκτη σχετικής ισχύος (RSI).
Συγκεκριμένα, ο εβδομαδιαίος RSI του BTC βρέθηκε σε περιοχή "υπερπώλησης" την εβδομάδα της 13ης Ιουνίου μετά την πτώση του κάτω από το 30. Είναι η πρώτη φορά που ο RSI διολίσθησε σε περιοχή υπερπώλησης από τον Δεκέμβριο του 2018. Είναι ενδιαφέρον όμως ότι τον ίδιο μήνα το bitcoin τερμάτισε το πτωτικό του ράλι και σημείωσε ράλι ανόδου κατά 340% τους επόμενους έξι μήνες για να φτάσει στα $14.000.
Μια άλλη περίπτωση που ο εβδομαδιαίος RSI του bitcoin έπεσε στο 30 (ή και κάτω από αυτό) ήταν την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 2020. Τότε η τιμή του BTC έπεσε κάτω από τα $4.000 για να πραγματοποιήσει στη συνέχεια ράλι έως τα $69.000 τον Νοέμβριο του 2021, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.
Παρόμοια ανάκαμψη σημειώνει από τις 18 Ιουνίου η τιμή του bitcoin, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια πιθανή επανάληψη της ιστορίας μετά το σημάδι «υπερπώλησης» του RSI.
Ο δείκτης NUPL εκτινάσσεται πάνω από το μηδέν
Ένα άλλο σημάδι ενός πιθανού μακροιοικονομικού πυθμένα στο bitcoin έρχεται από τον δείκτη καθαρών μη πραγματοποιηθέντων κερδών και ζημιών (NUPL).
Όταν η μέτρηση του δείκτη είναι πάνω από το μηδέν σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν κέρδος και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότεροι επενδυτές καταγράφουν κέρδη.
Στις 21 Ιουλίου, ο δείκτης NUPL ανέβηκε πάνω από το μηδέν με την τιμή του BTC να βρίσκεται στα $22.000. Ιστορικά, την άνοδο του δείκτη πάνω από το μηδέν ακολουθούν σημαντικά ράλι στην τιμή του BTC όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.
Κερδοφορία εξόρυξης
Το τρίτο σημάδι ότι σχηματίζεται ένας μακροοικονομικός πυθμένας στο bitcoin έρχεται από τον on-chain δείκτη Puell Multiple.
Ο δείκτης Puell Multiple υποδηλώνει την κερδοφορία της εξόρυξης και τον αντίκτυπό της στις τιμές της αγοράς. Ο δείκτης υπολογίζεται διαιρώντας την ημερήσια έκδοση νομισμάτων (σε USD) με τον κινητό μέσο όρο 365 ημερών της ημερήσιας έκδοσης νομισμάτων (σε USD).
Μια υψηλή μέτρηση του δείκτη Puell Multiple μεταφράζεται υψηλή κερδοφορία εξόρυξης σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο, υποδηλώνοντας ότι οι miners θα ρευστοποιήσουν τα bitcoin του ταμείου τους για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους. Ως αποτέλεσμα, η υψηλή μέτρηση του Puell Multiple θεωρείται ένδειξη μακροοικονομικών υψηλών.
Αντίθετα, μια μικρότερη μέτρηση του Puell Multiple σημαίνει ότι η τρέχουσα κερδοφορία των miners είναι κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο.
Οι miners χωρίς έσοδα ή με απώλειες από την εξόρυξη bitcoin αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν, παραχωρώντας μερίδιο αγοράς στους πιο ισχυρούς. Ιστορικά οι πιέσεις πώλησης μειώνονται με την απομάκρυνση των πιο αδύναμων miners από το δίκτυο.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο δείκτης Puelle Multiple στις 25 Ιουλίου βρίσκεται στο πράσινο πλαίσιο των χαμηλών τιμών και σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που κατέγραψε κατά την πτώση του Μαρτίου 2020, όπως και με τους πυθμένες τιμής του 2018 και του 2015