Το selloff οδήγησε την τιμή του bitcoin μόλις πάνω από τα 20.000 δολάρια, στο επίπεδο του κόστους παραγωγής του, το οποίο όμως στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως πυθμένας για το κρυπτονόμισμα.


Αξίζει λοιπόν να εξεταστεί η σχέση του κόστους παραγωγής με την κίνηση της τιμής του bitcoin καθώς είναι πολύ πιθανό ο πυθμένας να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα.

Το bitcoin πέφτει στο επίπεδο του κόστους παραγωγής

Το bitcoin δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο που υπήρχε πριν από αυτό και η επιτυχία του δικτύου του έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη βιομηχανία που προσπαθεί να το μιμηθεί όπως αποδεικνύεται από τη συσσώρευση επενδυτών στα altcoins με την ελπίδα να βρουν το επόμενο bitcoin.

Στη βάση του κρυπτονομίσματος βρίσκεται η ενεργοβόρα διαδικασία απόδειξης εργασίας (proof-of-work) από την οποία παράγονται τα νέα νομίσματα. Η διαδικασία εξόρυξης δεν είναι φθηνή. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Δείκτη Κόστους Παραγωγής που έχει σχεδιάσει ο ειδικός του bitcoin, Charles Edwards, η διαδικασία κοστίζει περίπου 20.260 δολάρια ανά BTC, στο χαμηλό όριο του εύρους διακύμανσής της.

Οι τρέχουσες τιμές του bitcoin βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με το πρόσφατο selloff η τιμή του κρυπτονομίσματος υποχώρησε κατευθείαν στο επίπεδο του κόστους παραγωγής. Κατά το παρελθόν σημαντικοί πυθμένες του bitcoin είχαν σχηματιστεί στο κατώτερο όριο του κόστους παραγωγής όπως τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2020.

Το ανώτερο όριο στο εύρος του κόστους παραγωγής είναι περίπου 33.766 δολάρια και ενδεχόμενη διάσπασή του θα μπορούσε να αποτελέσει σημάδι τερματισμού της πτωτικής πορείας. Όπως έγινε και τη «Μαύρη Πέμπτη», μια νέα δοκιμή των επιπέδων είναι ανοδική ένδειξη.

 

 

Πώς ο Satoshi προσδιόρισε τον πυθμένα πριν από 12 χρόνια

Ενδεχομένως να είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι εντοπίστηκε ο πυθμένας μετά από ένα τόσο άγριο sell off και εν μέσω του πιο αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος που έχει βρεθεί ποτέ το bitcoin, αλλά αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη προηγούμενη συμπεριφορά των σπάνιων περιουσιακών στοιχείων.

Τα σπάνια περιουσιακά στοιχεία, όπως τα εμπορεύματα, τείνουν να δημιουργούν πυθμένα βάσης στα επίπεδα του κόστους παραγωγής τους. Ακόμη και ο Satoshi είχε αναφερθεί σε αυτό το μακρινό 2010 (https://satoshi.nakamotoinstitute.org/posts/bitcointalk/65/). Ο μυστηριώδης ιδρυτής του bitcoin φέρεται να έχει πει ότι «η τιμή οποιουδήποτε εμπορεύματος έχει την τάση να κλίνει προς το κόστος παραγωγής. Εάν η τιμή είναι κάτω του κόστους, τότε η παραγωγή επιβραδύνεται. Εάν η τιμή είναι πάνω από το κόστος, μπορεί να επιτευχθεί κέρδος δημιουργώντας και πουλώντας περισσότερα.»

Αυτό που περιγράφει ο Satoshi είναι το μοντέλο δημιουργίας εσόδων που ακολουθούν οι miners του BTC. Παράγουν νέα νομίσματα με πιο κερδοφόρο ρυθμό που μπορούν και τα πωλούν όσο η τιμή αποκλίνει υψηλότερα από το κόστος παραγωγής. Η επιστροφή και υποχώρηση στα επίπεδα του κόστους παραγωγής, συχνά «καθαρίζει» την αγορά αφήνοντας χώρο μόνο για τους ισχυρότερους.

Μένει να αποδειχθεί εάν αυτό ισχύει την τρέχουσα περίοδο, καθώς και το πως θα διαμορφωθεί το το τοπίο όταν θα έχουν «επιζήσει» μόνο οι ισχυρότεροι. Και φυσικά μένει να αποδειχθεί εάν ο Satoshi είχε δίκιο και είχε εντοπίσει τον πυθμένα τόσα χρόνια πριν.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.