Και ενώ την περασμένη εβδομάδα φαίνονταν ότι το bitcoin όδευε προς περαιτέρω πτώση, ειδικά στις 26 Μαΐου όταν κινδύνεψε να πέσει κάτω και από τα 28.000 δολάρια, πλέον έχει επιστρέψει πάνω από τα 30.000 δολάρια και σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου διαπραγματεύεται στα 31.855 δολάρια.
Τα συνεχή σκαμπανεβάσματα έχουν προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στους επενδυτές και οι απόψεις για την τιμή του bitcoin διίστανται στο Twitter . Κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ανάκαμψη από το επίπεδο στήριξης ενώ άλλοι το χαρακτηρίζουν ως "dead cat bounce" (αναπήδηση νεκρής γάτας), τον όρο που περιγράφει τη μικρή και πρόσκαιρη ανάκαμψη μιας τιμής σε πτώση, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση τις επόμενες ημέρες. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η άνοδος σημειώνεται στα τέλη Μαΐου, μετά από αρκετές εβδομάδες υποτονικής κίνησης της τιμής.
Great to see #Bitcoin above $30k again. What are your thoughts?
— Coin Bureau (guy.eth) (@coinbureau) May 30, 2022
Η τρέχουσα άνοδος του bitcoin αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για ένα πιθανό ράλι ανακούφισης, ενώ από την άλλη πλευρά, η μικρή άνοδος μπορεί να είναι απλώς μια «αναπήδηση νεκρής γάτας», που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση. Το μοντέλο τιμολόγησης του BTC ενδεχομένως να μας δώσει σαφέστερη εικόνας για την κατεύθυνση του BTC.
Υπάρχει χώρος για περαιτέρω πτώση;
Εάν το bitcoin διανύει έναν από τους μεγαλύτερους «κρυπτο-χειμώνες», τότε θα ήταν φυσιολογικό να περιμένουμε ένα μικρό ράλι ανακούφισης πριν από μια εκτεταμένη πτώση. Στο παρελθόν σε κάθε σημαντική ανοδική πορεία (bull run) είχε προηγηθεί η πτώση της τιμής κάτω από τη γραμμή της πραγματοποιηθείσας τιμής και στην τρέχουσα συγκυρία αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.
Ο δείκτης MVRV του BTC (ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς την πραγματοποιημένη κεφαλαιοποίηση) παρέμεινε πάνω από το 1 κατά την τελευταία πτώση. Αντίθετα, κάθε σημαντική ανοδική ανάκαμψη στο παρελθόν σημειώθηκε όταν ο δείκτης βρέθηκε κάτω από το 1. Εάν διατηρηθεί το μοντέλο αυτό θα πρέπει να περιμένουμε ένα μικρό ράλι ακολουθούμενο από μεγαλύτερη πτώση.
Όσον αφορά τη δυναμική της προσφοράς, η διαθεσιμότητα BTC στα ανταλλακτήρια μειώθηκε από 10,20% στις 25 Μαΐου σε 10,10% στις 29 Μαΐου. Τα αποθέματα που κατείχαν οι «φάλαινες» αυξήθηκαν από 46,75% σε 47,32% την ίδια περίοδο.
Η κατανομή των διαθέσιμων bitcoin αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον στοιχείο καθώς όπως φαίνεται οι διευθύνσεις που κατέχουν από 10.000 έως 100.000 BTC μείωσαν το ποσοστό τους από 11,41% στις 25 Μαΐου σε 11,29% στις 29 Μαΐου, δηλαδή οι μεγαλύτερες «φάλαινες» απορρόφησαν τα BTC που εγκατέλειψαν οι διευθύνσεις μεσαίου επιπέδου.
Φαίνεται ότι η συσσώρευση «φαλαινών» στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στήριξε το συνεχιζόμενο ράλι του BTC και επιπλέον ότι οι περισσότερες διευθύνσεις με διαθέσιμα BTC μεταξύ 10.000 και 100.000 ανέμεναν περαιτέρω πτώση της τιμής. Ωστόσο, το BTC δεν κατέγραψε σημαντικές κινήσεις στις μετρήσεις και ως εκ τούτου κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη πορεία του είναι παρακινδυνευμένη.