Ο Pierre Poilievre, επίδοξος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος του Καναδά, υποστηρίζει μια διαφορετική προσέγγιση στα κρυπτονομίσματα.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Pierre Poilievre, υποψήφιος για την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Συντηρητικών του Καναδά, αγόρασε ένα σάντουιτς shwarma (street food, η αραβική εκδοχή για το σουβλάκι) και το πλήρωσε με bitcoin.
Η κίνηση ήταν μέρος της καμπάνιας του Poilievre, ο οποίος παρουσιάστηκε ως υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων και φιλοδοξεί να ηγηθεί του κόμματός του στις επόμενες εκλογές εναντίον του Φιλελεύθερου κόμματος του πρωθυπουργού Justin Trudeau.
«Δώστε πίσω στους πολίτες τον έλεγχο των χρημάτων τους. Νομιμοποιείστε τα κρυπτονομίσματα και αφήστε τα να πρωταγωνιστήσουν», ανέφερε είπε ο Poilievre στο Twitter, υποσχόμενος να βοηθήσει τους Καναδούς «να ανακτήσετε τον έλεγχο των χρημάτων σας από τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες».
Επιπλέον, ζήτησε από τους πολίτες να τον ψηφίσουν ώστε να «κάνει τον Καναδά την παγκόσμια πρωτεύουσα του blockchain».
Let people take back control of their money from bankers & politicians.
— Pierre Poilievre (@PierrePoilievre) March 28, 2022
Expand choice, lower costs of financial products, create thousands of jobs.
Get your membership. So you can vote for me as leader. To make Canada the blockchain capital of the world: https://t.co/d9I1ky9w2t pic.twitter.com/qQrJct9gKK
Ο Poiliviere δεν εξήγησε το πώς ακριβώς θα κάνει τον Καναδά «την παγκόσμια πρωτεύουσα του blockchain». Προς το παρόν, ενδεχομένως να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ενδιαφέρον των συντηρητικών κύκλων για τα κρυπτονομίσματα μετά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις αρχές του χρόνου στην πρωτεύουσα του Καναδά από φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του COVID-19.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Globe & Mail, ο Poiliviere κατηγορεί την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά ότι με την πολιτική της για τον πληθωρισμό υποβαθμίζει την προσφορά χρήματος της χώρας - μια ρητορική που απαντάται συχνά τόσο σε υποστηρικτές του bitcoin όσο και σε πολλούς φιλελεύθερους.
Οι θέσεις του Poiliviere για την κρυπτογράφηση έρχονται σε αντίθεση με εκείνες της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Trudeau, η οποία εφάρμοσε επιθετικά μέτρα κατά της βιομηχανίας κρυπτογράφησης μετά τις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νέων απαιτήσεων ταυτοποίησης για συναλλαγές άνω των 1.000 δολαρίων.
Μένει να φανεί η απήχηση που θα έχει η ρητορική του Poiliviere για το bitcoin στους πολίτες του Καναδά, πολλοί από τους οποίους έμαθαν για την κρυπτογράφηση κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων και ενδεχομένως να της προσέδωσαν κομματικά χαρακτηριστικά. Είναι αρκετά πιθανό η υποστήριξη του Poiliviere στην κρυπτογράφηση τελικά να μην τον ωφελήσει πολιτικά, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των Καναδών στο παρελθόν έχει απορρίψει τον λαϊκισμό τύπου Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Globe, ο Καναδάς έχει έναν αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας, οι οποίοι σε σημαντικά ποσοστά είναι θετικά διακείμενοι στο φιλελεύθερο πνεύμα της Silicon Valley. Επιπλέον σε αρκετές πόλεις του Καναδά η κρυπτογράφηση ακμάζει όπως στο Τορόντο, την πόλη καταγωγής του Vitalik Buterin, ιδρυτή του Ethereum και στο Βανκούβερ, το οποίο φιλοξενεί σημαντικές νεοσύστατες εταιρείες στο blockchain όπως η Dapper Labs και η LayerZero.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο Poiliviere κερδίσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ενδεχομένως οι θέσεις του για τα κρυπτονομίσματα να του διασφαλίσουν απήχηση (και στήριξη) και από χώρους εκτός του κόμματος του. Προς το παρόν, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο καθώς δέχεται κριτική κυρίως από οικονομικά στελέχη όπως ο Alexander Beath, ανώτερος αναλυτής στη Bay Street του Τορόντο, ο οποίος δήλωσε στην Globe, ότι «Θα έλεγα ότι οι Καναδοί δεν κάνουν ουρά για να γίνουν το επόμενο Ελ Σαλβαδόρ», αναφερόμενος στην χώρα της Κεντρικής Αμερικής που υιοθέτησε bitcoin ως νόμιμο χρήμα με τρόπο που κάποιοι χαρακτηρίζουν καταναγκαστικό.
Πάντως ο Poiliviere παρουσιάστηκε διαλλακτικός κατά την επίσκεψή του στο σουβλατζίδικο όπου έκανε και την πληρωμή σε bitcoin.
«Ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αναγκάσω κανέναν να χρησιμοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο κρυπτονομίσμα, θα σας δώσω την ελευθερία να διαλέξετε. Εάν πιστεύετε ότι το bitcoin είναι το καλύτερο εργαλείο για τις συναλλαγές σας, όπως ο Ali (ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου) τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε το bitcoin», δήλωσε και πρόσθεσε «Αρκεί να τηρείτε τους ίδιους νόμους και να πληρώνετε τους ίδιους φόρους».