Μιλώντας στη Σύνοδο Ethereal (Camp Ethereal 2022), ο Edward Snowden αναφέρθηκε στο πώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απειλούνται από τα κρυπτονομίσματα που ανατρέπουν το εποπτικό status quo.


Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα ως μια «εξελισσόμενη απειλή», σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη Edward Snowden, ο οποίος έδωσε μια εκτενή συνέντευξη στην Marta Belcher, πρόεδρο του Filecoin Foundation και γενική σύμβουλο στο Protocol Labs, κατά τη διάρκεια του Camp Ethereal 2022 που διεξήχθη στο Wyoming στις 9-11 Μαρτίου.

«Νομίζω, ότι υπό το πρίσμα της δυνατότητας εποπτείας στις ιδιωτικές ζωές και γενικότερα στο ιδιωτικό εμπόριο, οι κυβερνήσεις σωστά αντιλαμβάνονται μια εξελισσόμενη απειλή για τα παραδοσιακά εργαλεία που έχουν συνηθίσει», είπε ο Snowden.

Το «επεμβατικό» χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ

Ο Snowden αναφέρθηκε περαιτέρω στο «απίστευτα επεμβατικό» χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

«Αν σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το απίστευτα επεμβατικό χρηματοπιστωτικό δίκτυο των ΗΠΑ, με όλους αυτούς τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος και της διεύρυνσης της ταυτοποίηση των πελατών του (Know-Your-Customer, KYC), μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι εάν είχαν την τεχνολογική δυνατότητα να αναγνωρίζουν εύκολα το σειριακό αριθμό κάθε δολαρίου που κυκλοφορεί, δεν θα το έκαναν».

Για τον Snowden αυτά τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπονομεύουν την ευρεία πεποίθηση περί ανωνυμίας των χρημάτων.

«Έχουμε αυτή την πεποίθηση ότι τα μετρητά είναι ανώνυμα, την οποία έχουμε κληρονομήσει από μια εποχή που όντως ήταν ανώνυμα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πλέον. Μπορεί να σκέφτεστε ότι το bitcoin διαθέτει ένα δημόσιο καθολικό, αλλά μόλις ένα δολάριο εισέλθει στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει ένα ιδιωτικό καθολικό που είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο στα άτομα που ασκούν οικονομική επιτήρηση. Άρα στην πραγματικότητα είναι ιδιωτικό μόνο για το κοινό και δημόσιο, δηλαδή, προσβάσιμο για τους λίγους».

Κρυπτονομίσματα και χρηματοοικονομική επιτήρηση

Ο Snowden ασκεί έντονη κριτική στο bitcoin για τους ίδιους λόγους που ασκεί κριτική στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην περυσινή Σύνοδο του Ethereal, ο Snowden είχε δηλώσει ότι το bitcoin πρέπει να γίνει "ιδιωτικό στην αρχιτεκτονική του" προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες ελέγχου/ εποπτείας των άλλων κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των απόρρητων νομισμάτων όπως το Monero.

Κατά τη διάρκεια της φετικής Συνόδου, είπε ότι το Ethereum «αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα ιδιωτικότητας όπως και το bitcoin» και ότι με το blockchain του bitcoin, «έχετε τους ανθρώπους και τα συνήθως δόλια πράγματα που κάνουν με την ανάλυση on-chain», όπως π.χ. «την προσπάθειά τους να έχουν οικονομικό όφελος από αυτήν».

Ωστόσο, χαρακτήρισε το blockchain του bitcoin «ισότιμη αγωνιστική αρένα» και δήλωσε ότι παρά τις ενστάσεις του για την προστασία του απορρήτου αναγνωρίζει τη δύναμη των κρυπτονομισμάτων και της αποκεντρωμένης τεχνολογίας.

Όπως είπε ο Edward Snowden:

«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι άνθρωποι ακόμα, είναι το πόσο μεταμορφωτικές είναι οι σχέσεις εξουσίας ή το πόσο θα αλλάξουν οι σχέσεις εξουσίας, καθώς προχωράμε από τις καθιερωμένες τεχνολογίες στις μελλοντικές αποκεντρωμένες τεχνολογίες».

Ισχύει όμως το ότι οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη βιομηχανία κρυπτογράφησης ως μια «εξελισσόμενη απειλή;» Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρόσφατες ρυθμιστικές προσπάθειες το επιβεβαιώνουν.

ΗΠΑ, κρυπτονομίσματα και εθνική ασφάλεια

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ σημαίνουν τον συναγερμό για τα κρυπτονομίσματα επικαλούμενες την υπονόμευση της εθνικής τους ασφάλειας.

Το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση Biden δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων με κακόβουλο λογισμικό (ransomware) για την απόσπαση χρημάτων η οποία έχει ρητά επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα του εντοπισμού των πληρωμών σε κρυπτονομίσματα.

Επίσης ο Πρόεδρος Biden έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να λάβει μέτρα για τις επιθέσεις ransomware που προέρχονται από το έδαφός της.

Όπως φαίνεται η Ρωσία μάλλον αδιαφόρησε, καθώς σύμφωνα τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Chainalysis, το 74% των παγκόσμιων εσόδων του 2021 από επιθέσεις ransomware σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ένα μέρος αυτών των εσόδων έχει συνδεθεί με τον διάσημο ουρανοξύστη Vostok στην καρδιά της Μόσχας ο οποίος φέρεται να αποτελεί την έδρα επιχειρήσεων που σχετίζονται με χάκερς στον χώρο της κρυπτογράφησης, ξέπλυμα χρήματος και παράνομες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις οικονομικές κυρώσεις - τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. «Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν την ευκαιρία σε εκείνους που εμπλέκονται σε κακόβουλες δραστηριότητες να διατηρούν και να μεταφέρουν κεφάλαια εκτός του καθιερωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επιπλέον, ενισχύουν τους αντιπάλους μας που επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέα χρηματοοικονομικά συστήματα και συστήματα πληρωμών με σκοπό να μειώσουν και να υποβαθμίσουν τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου», ανέφερε η έκθεση.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν αυξηθεί μετά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και πολλοί ειδικοί του χώρου έχουν δηλώσει ότι δεν είναι εύκολο για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Για προφανείς λόγους, ο Snowden δεν αναφέρθηκε στην Ουκρανία ή τη Ρωσία, αλλά γενικά στις κυβερνήσεις και τις ενέργειές τους σε σχέση με τα κτυπτονομίσματα.

 

 

Ρωσία, Ουκρανία και κυρώσεις

Η κυβέρνηση Biden δεν έχει κρύψει τις ανησυχίες της σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέσα υπονόμευσης των οικονομικών κυρώσεων, και ως εκ τούτου -όπως λέει ο Snowden- για τον ρόλο τους ως «απειλή» για την εθνική ασφάλεια.

Την 1η Μαρτίου, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να εκδώσει νέους κανόνες με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ώστε να ενισχυθούν οι υφιστάμενες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό κράτος. Οι νέοι κανόνες, υπό τον γενικό τίτλο Ρωσικοί Κανονισμοί Κυρώσεων για Επιβλαβείς Εξωτερικές Δραστηριότητες, στοχεύουν στις «παραπλανητικές ή δομημένες συναλλαγές ή συναλλαγές για την παράκαμψη τυχόν κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων ή περιουσιακών στοιχείων ή της χρήσης φυσικών περιουσιακών στοιχείων».

Οι νέοι κανόνες επαναλαμβάνουν ένα υπάρχον εκτελεστικό διάταγμα με τίτλο «Αποκλεισμός περιουσίας σε σχέση με συγκεκριμένες επιβλαβείς ξένες δραστηριότητες της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Το εκτελεστικό διάταγμα, που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο του 2021, είχε σχεδιαστεί για να καταπνίξει την παράνομη ρωσική δραστηριότητα.

Γνωστά άτομα στη κρυπτο-βιομηχανία συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής πολιτικής του Blockchain Association, Jake Chervinsky, έχουν αμφισβητήσει τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων ως αποτελεσματικών εργαλείων για την αποφυγή κυρώσεων.

«Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την αποφυγή κυρώσεων είναι εντελώς αβάσιμες, καθώς δεν ερμηνεύουν σωστά το:

- πώς λειτουργούν οι κυρώσεις
- πώς λειτουργούν οι αγορές κρυπτογράφησης
- πώς ο Πούτιν προσπαθεί πραγματικά να μετριάσει τις κυρώσεις

Εξηγώ παρακάτω»

Ωστόσο υπάρχει κάποιο προηγούμενο. Ο David Carlisle, διευθυντής πολιτικής και εποπτείας στην εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic, υπογράμμισε πρόσφατα τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου που συνδέονται με τη Ρωσία.

«Έχουμε δει στο παρελθόν περιπτώσεις ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης που επέτρεψαν σε εγκληματίες με έδρα τη Ρωσία να ξεπλύνουν μεγάλα χρηματικά ποσά», είπε κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου, αναφέροντας ως παράδειγμα το SUEX.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στο ανταλλακτήριο SUEX εφαρμόζοντας υφιστάμενο Εκτελεστικό Διάταγμα που εξουσιοδοτεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον όσων συμμετέχουν σε δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που στρέφονται κατά των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εθνικών κυβερνήσεων, ο Snowden επεσήμανε ότι οι πρόσφατες ενέργειες των καναδικών αρχών που μπλόκαραν την πρόσβαση διαδηλωτών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, συνιστούν ανησυχητικό παράδειγμα υπέρβασης.

«Οποιοσδήποτε θα πρέπει να μπορεί να στείλει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε», είπε ο Snowden. «Και αυτό δεν είναι ένα θέμα στο οποίο θα έπρεπε να παρεμβαίνουμε, δεν πρέπει να είναι κάτι που η κυβέρνηση του Καναδά, ή όποιας άλλης χώρας θα μπορεί να πει: "Το απαγορεύουμε αυτό". Διότι αν το κάνουμε αυτό, όλοι θα αρχίσουν να το κάνουν - και αυτό δεν είναι υπόθεση, το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει. Το γεγονός ότι από όλα τα μέρη του κόσμου ο Καναδάς -μια χώρα που στο μυαλό των περισσότερων έχει μια αρκετά προοδευτική κυβέρνηση- είναι η χώρα που προχώρησε σε κάτι τέτοιο, είναι ανησυχητικό. Το αν είστε υπέρ, ή κατά αυτού του συγκεκριμένου κινήματος διαμαρτυρίας είναι πραγματικά δευτερεύον καθώς το σημαντικό είναι πως μπορεί κάποιος να μας απαγορεύσει την πρόσβαση στο πορτοφόλι μας και σε αυτόν τον κίνδυνο είμαστε όλοι ευάλωτοι».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.