Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να εντάξει και τα κρυπτονομίσματα στα πακέτα κυρώσεων του μπλοκ των 27 κρατών κατά της Ρωσίας και των ολιγαρχών της, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno le Maire κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τα μεγάλα ανταλλακτήρια συμφώνησαν ήδη να παγώσουν τους λογαριασμούς εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά αρνήθηκαν την έκκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ο οποίος ζήτησε να παγώσουν οι λογαριασμοί όλων των Ρώσων και Λευκορώσων πελατών. Αρκετοί πολιτικοί όπως η Χίλαρι Κλίντον αντιτάχθηκαν και επέκριναν την απόφαση των ανταλλακτηρίων.
Ο CEO του KRAKEN, Jesse Powel, με ειρωνική διάθεση, μοιράστηκε το αντίστοιχο tweet της Χίλαρι Κλίντον:
Just want to say that I'm happy, in good health and absolutely not feeling suicidal at all.https://t.co/4RXMnF9qdV pic.twitter.com/2WEDeee9vj
— Jesse Powell (@jespow) March 2, 2022
Για να επιστρέψουμε πάντως στο θέμα μας, ο Bruno le Maire δήλωσε συγκεκριμένα την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση
«λαμβάνει μέτρα, ιδίως για τα κρυπτονομίσματα και την κρυπτογράφηση που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παρακαμφθούν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν αποφασίσει οι 27 χώρες της ΕΕ».
Αρκετοί χρήστες εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς γίνεται η ΕΕ να διασφαλίσει αυτά τα μέτρα εφόσον «η κρυπτογράφηση είναι αποκεντρωμένη»: Τα ανταλλακτήρια όμως δεν είναι και θα πρέπει να συμμορφώνονται. Ωστόσο, οι συναλλαγές P2P (peer to peer) είναι μια διαφορετική ιστορία.
Τόσο η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, επί του παρόντος δεν σχεδιάζουν να επιβάλουν στα ανταλλακτήρια τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων χρηστών, όπως έχουν ζητήσει πολλοί πολιτικοί και ο ισχυρισμός ότι τα «κρυπτονομίσματα προσφέρουν στη Ρωσία τη δυνατότητα παράκαμψης των κυρώσεων» μπορεί να είναι παραπλανητικός.
O Le Maire δήλωσε:
«Η αύξηση που καταγράφουν ορισμένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ίσως συνδέεται με τις προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων. Το εξετάζουμε αυτό, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».
Γιατί γκρινιάζουν οι πολιτικοί
Σε καιρό πολέμου είναι σύνηθες για τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς να χρησιμοποιούν παραπλανητικές αφηγήσεις για να χειραγωγήσουν τις μάζες. Δικαιολογούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αυταρχισμό κάνοντας τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι για το καλό τους. Ευαγγελίζονται ιδέες περί ελευθερίας χωρίς να την προσφέρουν ουσιαστικά.
Η οικονομική ελευθερία δεν βολεύει τα μονοπώλια και την οικονομική ελίτ. Χρειάζονται έλεγχο, παρακολούθηση, δυνατότητα δέσμευσης κεφαλαίων ανά πάσα στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες πρέπει να υποκύψουν.
Σε τέτοιες στιγμές, φυσικά, οι κυρώσεις μπορούν να γίνουν ο μόνος –ή ο πιο ειρηνικός– τρόπος για να αποφευχθεί ο παγκόσμιος πόλεμος και να προστατευτεί η ανθρωπότητα από μια μεγάλη απειλή.
Είναι όμως μόνο για τον πόλεμο;
Τα κρυπτονομίσματα και για την ακρίβεια το bitcoin, γεννήθηκαν από τη δυσπιστία για τις κυβερνήσεις και το τραπεζικό σύστημα. Για πολλούς χρήστες, το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να απειληθεί εάν οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν στις πλατφόρμες κρυπτογράφησης τη συμμόρφωση τους με τις επιθυμίες τους.
Ο Changpeng Zhao, διευθύνων σύμβουλος της Binance, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι δεν είναι απόφαση της ανταλλακτηρίου το εάν θα δεσμεύσει τους λογαριασμούς χρηστών.
"Binance follows sanctions rules very strictly, whoever is on the sanctions list won't be able to use our platforms," says Binance CEO @Cz_binance.
— Bloomberg TV (@BloombergTV) March 2, 2022
He tells @flacqua and @HaslindaTV that Binance doesn't make the rules, they follow them https://t.co/I9hZQ28zv6 pic.twitter.com/GlaAiAeBdB
«Από ηθική άποψη, πολλοί Ρώσοι δεν υποστηρίζουν αυτόν τον πόλεμο. Επομένως, νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τους πολιτικούς από τους απλούς ανθρώπους».
Ο Zhao έκανε μια δίκαιη επισήμανση δηλώνοντας ότι το ξέπλυμα χρήματος και η αποφυγή των κυρώσεων «δεν είναι ένα αποκλειστικά θέμα της κρυπτογράφησης και των κρυπτονομισμάτων» και πρόσθεσε ότι «οι βασικοί κανόνες ισχύουν τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα κρυπτονομίσματα. Ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες».
Αν και τα ανταλλακτήρια έχουν λάβει συγκεκριμένες θέσεις και δεν μπορούν να υποχρεωθούν νομικά να συμμορφωθούν πέρα από αυτές, το συγκεντρωτικό τους μοντέλο μπορεί να αποτελέσει το βήμα σε ένα μέλλον όπου η «οικονομική ελευθερία για όλους» που ευαγγελίζονται και έχουν προσφέρει θα τεθεί σε κίνδυνο.
Το επιχείρημα που αθωώνει τα κρυπτονομίσματα
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας πληρωμών RippleNet, Asheesh Birla, υποστήριξε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο θεωρείται να αποφύγει η Ρωσία τις αυστηρές κυρώσεις χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.
Even if you were sending ~$200K every minute & assuming the BTC/RUB market was resilient enough to immediately replenish the liquidity (very doubtful), you’re nowhere near $50B / day. Also, the total average daily volume over the last month for BTC/RUB has been just ~$11M…
— Asheesh Birla (@ashgoblue) February 28, 2022
Ο Birla επεσήμανε ότι, πρώτον, «τα κρυπτονομίσματα γίνονται ολοένα και πιο εύκολα ανιχνεύσιμα από το λογισμικό και τις κυβερνήσεις», δεύτερον «η παγκόσμια ρευστότητα δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει τις ανάγκες της Ρωσίας (τις ανάγκες σε συναλλαγματικές ισοτιμίες της χώρας, όχι σε μεμονωμένα άτομα)» και επίσης «Οι μετατροπές παραστατικού χρήματος σε κρυπτονομίσματα και το αντίθετο (on/off ramps) γίνονται σε μεγάλο βαθμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους της OFAC (το τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τα ξένα περιουσιακά στοιχεία που συντάσσει τις λίστες κυρώσεων)».
Όπως ανέφερε ο Birla, η ομάδα του RippleNet επιβεβαίωσε τη δήλωση που έγινε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ: «Η Ρωσία πραγματοποιεί συναλλαγές συναλλάγματος αξίας σχεδόν 50 δισ. δολαρίων την ημέρα». Και πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι ο όγκος του bitcoin κυμαίνεται μεταξύ των 20 δισ. και 50 δισ. δολαρίων την ημέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ρώσων πολιτικών θα έπρεπε να συμπεριληφθούν το BTC και πολλά άλλα assets.
Επίσης υπογράμμισε ότι «ο συνολικός μέσος ημερήσιος όγκος τον τελευταίο μήνα για την ισοτιμία BTC/RUB (bitcoin/ ρούβλι) ήταν μόλις 11 εκατ. δολάρια», αριθμός που δεν πλησιάζει καν σε εκείνον που θα επέτρεπε στο ρωσικό καθεστώς να στηρίξει την καταρρέουσα οικονομία.