Ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) δήλωσε ότι η ταχεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το καθιερωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Αναπληρωτής Διοικητής για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προειδοποίησε για την γρήγορη υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στο καθιερωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα μια ξαφνική διόρθωση των τιμών τους.
Ο Sir Jon Cunliffe μιλώντας στο BBC υπογράμμισε ότι τα κρυπτονομίσματα «αναπτύσσονται πολύ γρήγορα». Ωστόσο όπως ο ίδιος δήλωσε επί του παρόντος περίπου το 0,1% του πλούτου των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε κρυπτονομίσματα και εκτιμάται ότι έχουν έκθεση σε αυτά περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
«Η τιμή τους μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά και θα μπορούσε θεωρητικά ή πρακτικά να πέσει στο μηδέν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους.
«Εκτιμώ ότι το ανησυχητικό σημείο είναι όταν ενσωματώνονται (τα κρυπτονομίσματα) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μια μεγάλη διόρθωση τιμών θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει άλλες αγορές και τους καθιερωμένους παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς».
«Δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί, αλλά χρειάζεται χρόνος για να σχεδιαστούν πρότυπα και κανονισμοί», προειδοποίησε.
Άμεσα ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα
«Πρέπει πραγματικά να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να δουλέψουμε για αυτό, έτσι ώστε όταν γίνει πολύ μεγαλύτερο ζήτημα, να έχουμε έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει να περιορίσουμε τους κινδύνους», δήλωσε ο Sir Jon Cunliffe.
Σύμφωνα με την επιτροπή χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν επιστρέψει στα επίπεδά που κατέγραφαν πριν από την πανδημία.
Στην έκθεση της BoE αναφέρεται ότι «Οι μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά ισχυρές ώστε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακόμη και στα δυσμενή σοβαρά σενάρια», ενώ όπως συνεχίζει «παραμένει η αβεβαιότητα για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές προοπτικές».
«Για παράδειγμα, υπάρχουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην προσφορά και τον πληθωρισμό οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα από τον Covid, με δεδομένο -ειδικά- και της αβεβαιότητας σχετικά με το εάν νέες παραλλαγές του ιού μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», πρόσθεσε η Τράπεζα.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τράπεζες για άλλη μια φορά, θα πρέπει να δημιουργήσουν επιπλέον κεφαλαιακή προστασία έναντι των μελλοντικών κραδασμών – αξίας 1% του συνόλου των δανείων τους, γνωστό και ως «αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας».