Η Κίνα εξερευνά την δυναμική των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικά εργαλεία, τερματίζοντας την περίοδο της απόλυτα αρνητικής στάσης προς την χρησιμότητά τους.
Ο Li Bo, πρόσφατα διορισθείς ως Υποδιοικητής της Τράπεζας του Λαού της Κίνας (People’s Bank of China - PBOC), μιλώντας στο Boao Forum for Asia, ένα οικονομικό συνέδριο που συγκέντρωσε πλήθος κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του Προέρδου της Κίνας Xi είπε:
"Βλέπουμε το bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφισης. Πρόκειται για εναλλακτικές μορφές επενδύσεων και δεν είναι καθαυτό νομίσματα. Στόχος μας είναι να δούμε τα στοιχεία κρυπτογράφισης ως εναλλακτικές μορφές επενδύσεων."
Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος αξιωματούχος με υψηλή θέση στις ρυθμιστικές αρχές αναφέρεται στο bitcoin και μάλιστα διαχωρίζει τον ρόλο του από την χρήση ως νόμισμα.
Breaking: Li Bo, deputy governor of the Central Bank of China, said that crypto assets such as Bitcoin should be used as investment tools or alternative investments. This is the first time that the Chinese government has recognized the asset value of cryptocurrencies. pic.twitter.com/bgDIVA1eMJ
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) April 18, 2021
Για πολλά χρόνια η θέση της Τράπεζας του Λαού της Κίνας (PBOC) ήταν κατά της χρήσης των κρυπτονομισμάτων στην οικονομία της, προβάλλοντας το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κυρίως για ξέπλυμα χρήματος και φοροαποφυγή. Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έθεσαν εκτός νόμου τις Αρχικές Προσφορές Νομισμάτων (Initial Coin Offerings - ICOs) το 2017, ενώ έναν χρόνο αργότερα επέβαλαν την πλήρη απαγόρευση της διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων με το εθνικό νόμισμα.
Σύμφωνα με αναφορές, τα stablecoins όπως το Tether (USDT) έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα για ξέπλυμα χρήματος και παράνομο τζόγο.
Βέβαια τα κρυπτονομίσματα είχαν προλάβει να κερδίσουν ευρεία αποδοχή σην κινέζικη κοινωνία, οπότε ως απάντηση η Κίνα επιταχύνει την ανάπτυξη του ψηφιακού της γουάν, του επίσημου ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (central bank digital currency - CBDC).
Ο υποδιοικητής Li Bo είπε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα πρέπει να επικεντρωθεί στα ιδιωτικά stablecoins που χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών και στα οποία θα πρέπει να επιβληθεί αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο από ότι στο bitcoin και στην ουσία να ελέγχονται όπως και οι τράπεζες.
"Στο μέλλον, κάθε stablecoin που φιλοδοξεί να καταστεί μια ευρέως αποδεκτή λύση πληρωμών θα χρειαστεί πολύ ισχυρή ρύθμιση, όπως μια οιονεί τράπεζα για να εξυπηρετήσει αυτό το είδος λειτουργίας."
Στην συνέχεια, ο Li Bo ξεκαθάρισε ότι ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας των κρυπτονομισμάτων παραμένει κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα της Κίνας, προετοιμάζοντας ίσως το έδαφος για ανακοίνωση νέων ρυθμίσεων για το bitcoin.
Πάντως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων και πρακτικών έναντι των κρυπτονομισμάτων, μέχρι την εισαγωγή νέων ξεκάθαρων ρυθμίσεων, προσέθεσε ο Li.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, η Κίνα φιλοξενεί στο έδαφός της ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας εξορυκτικής δυναμικότητας bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Η πρόσφατη βουτιά της αγοράς των κρυπτονομισμάτων άλλωστε αποδόθηκε στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετώπισαν τα εργοστάσια εξόρυξης πριν λίγες μέρες.