Το αφεντικό της JPMorgan, σε επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας, εξηγεί ότι ο ρόλος που παίζουν οι τράπεζες στο οικονομικό σύστημα γίνεται ολοένα και μικρότερος, και υπάρχει μια λίστα ζητημάτων όπως τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία "πρέπει να αντιμετωπιστούν και μάλιστα γρήγορα."
Σε επιστολή του στους μετόχους της JPMorgan, ο Jamie Dimon λέει ότι οι τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στο μέλλον
Ο Jamie Dimon συνέταξε μια μακροσκελή επιστολή προς τους μετόχους σχετικά με τους επιτευχθέντες στόχους της εταιρείας και τις ανησυχίες του σχετικά με την μελλοντική της πορεία. Στην επιστολή εκφράζονται όλες οι ανησυχίες των συνομιλητών του στο Davos και όπως αυτές αποτυπώνονται στην 'Ατζέντα 2030' του World Economic Forum για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan καταγράφει πολλούς από τους αναφερόμενους στόχους, όπως αυτούς σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προσφορά δανείων σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν διαθέτουν ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Εκτός από τις αναφορές του στο τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και στο ποιες αλλαγές προωθούνται για το μέλλον, ο Jamie Dimon υπογράμμισε ότι οι χρηματοοικονομικοί φορείς "είναι κολλημένοι στο παρελθόν".
Υπογράμμισε επίσης ότι, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί πολύ λίγο συγκρινόμενες με τις "σκιώδεις τράπεζες", τον τομέα fintech (financial technology) και τις "Big Tech" εταιρείες. Ωστόσο πιστεύει ότι το "πιο σημαντικό" είναι οι ροές των πληρωμών να παραμείνουν στο τραπεζικό σύστημα και να μην κατευθυνθούν σε εναλλακτικά κανάλια...
"Οι συναλλαγές που διεκπεραιώνονται από καλά ελεγχόμενες, καλά εποπτευόμενες και καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες, μάλλον είναι λιγότερο ριψοκίνδυνες για το σύστημα από εκείνες τις συναλλαγές που ωθούνται στις σκιές."
Ωστόσο ο Dimon αναγνωρίζει την ανάγκη ανταγωνισμού στον οικονομικό τομέα.
"Χρειαζόμαστε τον ανταγωνισμό - γιατί κάνει τις τράπεζες καλύτερες - και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους αναδυόμενους κινδύνους με ρυθμίσεις σε εκείνο το επίπεδο που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευρωστία σε ολόκληρο τον κλάδο."
Παρά τον ανταγωνισμό, ο Dimon πιστεύει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα.
"Δεν είμαστε αργοί μόνο στην αντιμετώπιση προβλημάτων του παρελθόντος, αλλά συγχρόνως η προσοχή μας αποσπάται και από την ενασχόλησή μας με το μέλλον. Υπάρχουν σοβαρά αναδυόμενα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μάλιστα τάχιστα: την άνοδο των 'σκιωδών' τραπεζών, το νομικό καθεστώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων, την κατάλληλη και ακατάλληλη χρήση των οικονομικών δεδομένων, τον τεράστιο κίνδυνο ασφάλειας που δημιουργείται στον κυβερνοχώρο, την σωστή και ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τον αποτελεσματικό έλεγχο των συστημάτων πληρωμών, τις γνωστοποιήσεις στις ιδιωτικές αγορές και το αποτελεσματικό κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με την διάρθρωση και την διαφάνεια των αγορών."
Ο Dimon έχει αφήσει εποχή με την παροιμιώδη απέχθειά του προς τα κρυπτονομίσματα και ειδικά το bitcoin, το οποίο πριν λίγα χρόνια αποκαλούσε "απάτη"...
Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα. Έτσι και αυτός και κατά συνέπεια και η JPMorgan "ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμίαν" που έλεγαν και οι παλαιότεροι, δείχνει πλέον ισχυρό ενδιαφέρον στην μέχρι πρότινος ...απάτη του bitcoin. Έφτασε μάλιστα ο 'καταγέλαστος' Dimon, στο σημείο, τον περασμένο Φεβρουάριο να καλέσει τους επενδυτές να κατανείμουν το 1% του χαρτοφυλακίου τους σε bitcoin και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως αντιστάθμιση έναντι άλλων κινδύνων, ενώ από τον Μάρτιο η JP Morgan προσφέρει επενδυτικό προϊόν με εταιρείες εκτεθειμένες στο bitcoin.