Υπάρχει μια "καλή πιθανότητα" οι ΗΠΑ να απαγορεύουν το bitcoin με τον ίδιο τρόπο που απαγόρευσαν τον Χρυσό το 1934 για να "προστατευθεί το νομισματικό τους σύστημα".
Ο διαχειριστής hedge fund, Ray Dalio μοιράστηκε τις σκέψεις του για το μέλλον του bitcoin και τάραξε τα νερά δηλώνοντας ότι η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μια "καλή πιθανότητα".
Ο Dalio περιέγραψε πώς οι κεντρικές τράπεζες κάθε χώρας ενδιαφέρονται για τον έλεγχο της προσφοράς και της ζήτησης.
Οι Κεντρικές Τράπεζες θεωρούν ότι πρέπει να έχουν το μονοπώλιο των τραπεζικών υπηρεσιών σε μια χώρα, όταν άλλοι τύποι χρημάτων, όπως τα κρυπτονομίσματα, δημιουργούν τη δική τους προσφορά και ζήτηση "τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε πολύ άσχημα".
Οι τράπεζες δεν θέλουν ανταγωνιστές
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε μια απίστευτα ανοδική πορεία και αποδοχή χάρη στη θεσμική ώθηση από μεγάλες εταιρείες επενδύσεων. Διαχειριστές και άλλες εταιρείες όπως η Goldman Sachs, η VanEck και η Fidelity υποβάλουν αιτήσεις η μια μετά την άλλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εκδώσουν Αμοιβαία Κεφάλαια Bitcoin (ETF). Oi κεντρικές τράπεζες επανεξετάζουν τον αντίκτυπο όλων αυτών. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες προσαρμόζονται στην εμφάνιση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της fintech - μερικές μάλιστα μελετούν τη δυνατότητα έκδοσης CBDCs (Central Bank Digital Currency).
Ωστόσο, αυτά δεν ισχύουν για ιδρύματα με πιο επιθετική προσέγγιση έναντι των ψηφιακών στοιχείων, όπως η κεντρική τράπεζα της Ινδίας.
Ως παράδειγμα αυστηρής ρύθμισης, ο Dalio επεσήμανε την τρέχουσα κατάσταση στην Ινδία. Όπως γράψαμε στις 15 Μαρτίου, η χώρα προχωρά με τα σχέδιά της να απαγορεύσει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία - απαγορεύοντας την κατοχή κρυπτονομισμάτων και την διαπραγμάτευση αυτών, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και μπλοκάροντας τις IP των ανταλλακτηρίων, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από την ινδική εφημερίδα Business Standard.
Η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman είπε ότι υπάρχει ένα "μικρό παράθυρο ευκαιριών για το bitcoin", αλλά φαίνεται ότι αυτό το "μικρό παράθυρο" σημαίνει ότι μόνο η κυβέρνηση θα πειραματιστεί με το bitcoin, ενώ όπως δήλωσε θα εφαρμοστεί τεχνολογία blockchain σε εταιρείες.
Το Bitcoin θα μπορούσε να απαγορευτεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο χρυσός
Ο Dalio πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία με τον ίδιο τρόπο που έκαναν με το χρυσό, αναφερόμενος στον νόμο περί χρυσού του 1934. Αυτός ο νόμος απαιτούσε να μεταφερθεί ολόκληρος ο νομισματικός χρυσός στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οπότε δεν επιτρεπόταν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους πολίτες να τον κατέχουν. Ο κύριος στόχος ήταν η "προστασία του νομισματικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών".
Όπως είπε ο Dalio για το Yahoo Finance:
"Κάθε χώρα διατηρεί το μονοπώλιό της στον έλεγχο της προσφοράς και της ζήτησης. Δεν θέλουν άλλα χρήματα να λειτουργούν ή να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση επειδή τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο.
[…] Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι πολύ πιθανό να το έχουμε αυτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ήταν παράνομος ο χρυσός. Και βλέπουμε ότι το ερώτημα αυτό προκύπτει σήμερα στην Ινδία".
Στο τέλος, ο διαχειριστής hedge fund δήλωσε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν τα βήματα της Ινδίας.
"Τώρα, μπορούν να το κάνουν; Τώρα μπαίνουμε στις λεπτομέρειες. Η γνώση μου από ανθρώπους που είναι κάτοχοι κυβερνητικής εποπτείας και ούτω καθεξής είναι, ναι, είναι - μπορούν να το καταλάβουν, μπορούν να το παρακολουθήσουν. Μπορούν να γνωρίζουν ποιος το χειρίζεται."