Τα οn-chain στοιχεία δείχνουν ότι η «αναλογία φαλαινών στα ανταλλακτήρια» έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 - Τι σημαίνει αυτό για το bitcoin.


Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση αναλυτή στο CryptoQuant, η δραστηριότητα των «φαλαινών» στα ανταλλακτήρια έχει σημειώσει πτώση όπως υποδηλώνει ο δείκτης «αναλογίας φαλαινών στα ανταλλακτήρια» που μετρά την αναλογία του αθροίσματος των δέκα κορυφαίων εισροών bitcoin στα ανταλλακτήρια έναντι των συνολικών εισροών.

Συνήθως, οι δέκα μεγαλύτερες εισροές στα ανταλλακτήρια προέρχονται από τις «φάλαινες» του χώρου, επομένως ο δείκτης αποτυπώνει τη σύγκριση των εισροών αυτών με εκείνη του συνόλου της αγοράς τη δεδομένη στιγμή.

Όταν η μέτρηση του δείκτη είναι υψηλή, σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των συνολικών εισροών πραγματοποιείται από τους μεγάλους επενδυτές («φάλαινες»). Ανάλογα με τον τύπο της πλατφόρμας που κατευθύνονται οι καταθέσεις αυτές, η τάση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι οι «φάλαινες» επιδίδονται σε dumping (μεγάλος αριθμός εντολών αγοράς άμεσης εκτέλεσης).

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλές τιμές του δείκτη υποδηλώνουν ότι οι «φάλαινες» αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά υγιές μέρος των τρεχουσών εισροών. Μια τέτοια τάση μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτοί οι κάτοχοι δεν ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των ανταλλακτηρίων.

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η τάση του απλού κινητού μέσου όρου 14 ημερών (14-Day SMA) για την αναλογία φαλαινών στα ανταλλακτήρια τα τελευταία χρόνια:

Όπως φαίνεται στο γράφημα ο δείκτης σημειώνει μεγάλη πτώση υποδηλώνοντας ότι η συμβολή των οι «φαλαινών» στις εισροές των ανταλλακτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Η επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στην τιμή εξαρτάται από τον τύπο της πλατφόρμας στην οποία καταγράφεται η τάση. Ο δείκτης (αναλογία φαλαινών στα ανταλλακτήρια) που χρησιμοποιείται εδώ περιλαμβάνει όλα τα ανταλλακτήρια, δηλαδή περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο για τις spot πλατφόρμες όσο και για τα παράγωγα.

 

 

Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται ο δείκτης όπως διαμορφώνεται με βάση τις εισροές μόνο προς τα spot ανταλλακτήρια.

Σε αυτό το γράφημα ο SMA 14 ημερών για την αναλογία φαλαινών στα spot ανταλλακτήρια δεν έχει σημειώσει μεγάλες μεταβολές τους τελευταίους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτές τις πλατφόρμες οι «φάλαινες» συμπεριφέρονται όπως συνήθως.

Οπότε εάν η «βουτιά» του δείκτη δεν προήλθε από τα spot ανταλλακτήρια θα πρέπει να οφείλεται στις ανταλλακτήρια παραγώγων και όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι εισροές «φαλαινών» σε αυτές τις πλατφόρμες φαίνεται να έχουν μειωθεί απότομα.

Το γεγονός ότι οι «φάλαινες» δεν έχουν μεγάλες εισροές στα ανταλλακτήρια παραγώγων υποδηλώνει ότι μπορεί επί του παρόντος να αποφεύγουν το ρίσκο των συναλλαγών μελλοντικής εκπλήρωσης με μόχλευση.

Συνήθως η μεγαλύτερη μόχλευση στην αγορά οδηγεί σε υψηλότερη μεταβλητότητα για την τιμή και επομένως το γεγονός ότι, προς το παρόν, οι μεγάλοι κάτοχοι («φάλαινες») μένουν μακριά από τις συναλλαγές παραγώγων, μπορεί να σημαίνει ότι δεν προβλέπονται έντονα γεγονότα ρευστοποίησης στην αγορά σύντομα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.