Τον Απρίλιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο halving (υποδιπλασιασμός) του bitcoin, που θα μειώσει στο μισό τις ανταμοιβές για την εξόρυξη νέων μπλοκ.


Το γεγονός αυτό, που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, θεωρείται καταλύτης για την άνοδο της τιμής του bitcoin καθώς μειώνει το απόθεμα νέων νομισμάτων και αυξάνει τη σπανιότητα του BTC. Ωστόσο, το επόμενο halving επιφυλάσσει προκλήσεις και για τους miners BTC.

Η τιμή του bitcoin πρέπει να αυξηθεί στα 50.000 - 60.000 δολάρια για να μην έχουν απώλειες οι miners

Σύμφωνα με αναλυτές, σχεδόν οι μισοί από τους miners θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κερδοφορίας μετά το halving, καθώς το λειτουργικό τους κόστος θα υπερβεί το εισόδημά τους. Η τρέχουσα ανταμοιβή για την εξόρυξη ενός μπλοκ είναι 6,25 bitcoin, ή περίπου $188.876 σε σημερινές τιμές. Μετά το halving, ο αριθμός αυτός θα υποχωρήσει στα 3.125 bitcoin, ή $94.438.

Ο Kevin Zhang, αναλυτής στρατηγικής και αντιπρόεδρος στην εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Foundry, δήλωσε ότι η τιμή του bitcoin θα πρέπει να αυξηθεί στα $50.000-60.000 το επόμενο έτος, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες για τους miners.

Στα τρία τελευταία halving το 2012, το 2016 και το 2020, η τιμή του bitcoin είχε αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 8.450%, 290% και 560%, αντίστοιχα.

 

 

Ωστόσο, ενόψει του επόμενου, η αγορά της εξόρυξης προβληματίζεται περισσότερο, καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται και το κόστος ενέργειας αυξάνεται. Σύμφωνα με στοιχεία του btc.com, η δυσκολία εξόρυξης έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιούνιο και αυτό σημαίνει ότι οι miners πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε εξοπλισμό και ηλεκτρική ενέργεια για να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις του δικτύου.

Ο Jaran Mellerud, αναλυτής στο Hashrate Index, δήλωσε ότι μετά το halving περίπου το 40% των εξορυκτών θα έχουν λειτουργικό κόστος ανά κιλοβατώρα υψηλότερο από το νεκρό σημείο (breakeven point) των έξι σεντς/kWh και πρόσθεσε ότι οι «μικρότεροι» miners θα δυσκολευτούν να παραμείνουν στην αγορά. «Πολλοί miners με λιγότερο αποδοτικές δραστηριότητες, θα έχουν αρνητικά καθαρά κέρδη, δηλαδή ζημιές», είπε.

Προετοιμαζόμενοι για το επερχόμενο halving οι miners λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να μειώσουν το κόστος τους και να διασφαλίσουν το εισόδημά τους. Κάποιοι προχωρούν σε σταθερά συμβόλαια με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ άλλοι αυξάνουν τα ταμειακά τους αποθέματα και μειώνουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες.

Σε ενημερωτικό σημείωμα της JPMorgan Chase & Co. της 1ης Ιουνίου, οι αναλυτές με επικεφαλής τον Nikolaos Panigirtzoglou, αναφέρουν ότι το halving θα διπλασιάσει το κόστος παραγωγής του bitcoin σε περίπου $40.000, επίπεδο που θα μπορούσε να λειτουργήσει μελλοντικά ως στήριξη για την τιμή.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.