Η υποχώρηση των δεικτών ρευστότητας στο παραστατικό (fiat) χρήμα, όπως ο δείκτης καθαρής ρευστότητας της Fed και ο παγκόσμιος δείκτης καθαρής ρευστότητας ενδέχεται να απειλήσουν το bitcoin παρά την πρόσφατη άνοδό του. - Τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου κινδύνου (στα οποία περιλαμβάνονται το bitcoin και οι μετοχές), επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες ρευστότητας στο παραστατικό χρήμα και ενδεχόμενες αλλαγές σε αυτές μεταφράζονται συχνά σε σημαντικές ανόδους ή πτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία.
Μπορεί η επενδυτική διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου να επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές το τελευταίο μέρος του 2022 ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία σημαντικοί δείκτες υποδηλώνουν ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα του παραστατικού (fiat) χρήματος, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική του bitcoin.
Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα μετά την υποχώρησή του στα 15.500 δολάρια τον Νοέμβριο, έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία του σημειώνοντας άνοδο στα 31.000 δολάρια. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες η άνοδος του bitcoin πλησιάζει το 20% και σημαντικό ρόλο σε αυτήν φαίνεται να διαδραματίζει και η είδηση για την αίτηση της Fidelity για τη δημιουργία ενός ETF σε bitcoin για την spot αγορά.
Αναλύοντας τη ρευστότητα και τη δυναμική της αγοράς του παραστατικού χρήματος
Αντίστοιχα, στη Wall Street ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq της, ο οποίος επίσης είχε σημειώσει χαμηλό στα τέλη του 2022, έχει σημειώσει ράλι σχεδόν 50%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 25% την ίδια περίοδο.
Ωστόσο και παρά τις ανοδικές τάσεις, οι αναλυτές προειδοποιούν για επερχόμενες προκλήσεις. Οι βασικές μετρήσεις ρευστότητας στο παραστατικό χρήμα, όπως ο δείκτης καθαρής ρευστότητας της Fed και ο παγκόσμιος δείκτης καθαρής ρευστότητας, έχουν αρχίσει να υποχωρούν, προειδοποιεί ο Lewis Harland, διευθυντής χαρτοφυλακίου στο crypto fund Decentral Park Capital.
Σύμφωνα με τον Harland, θα είναι μάλλον απίθανο να συνεχίσει την άνοδο του το bitcoin ενώ οι μετρήσεις ρευστότητας υποχωρούν και αυτός είναι ο λόγος που επικαλείται για την επιφυλακτική του στάση εν μέσω γενικευμένης αισιοδοξίας στην αγορά.
Οι συνθήκες ρευστότητας στο παραστατικό χρήμα επηρεάζουν σημαντικά τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου κινδύνου όπως το bitcoin και οι μετοχές. Όπως έχει δείξει το παρελθόν οι μεταβολές στη ρευστότητα του παραστατικού χρήματος συμπίπτουν με σημαντικές ανόδους και πτώσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων και μετοχών.
Ο παγκόσμιος δείκτης καθαρής ρευστότητας, ο οποίος αποτιμά το απόθεμα σε παραστατικό χρήμα βασικών οικονομιών, μειώθηκε στα 26,5 τρισ. δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ ο δείκτης καθαρής ρευστότητας της Fed, που αποτιμά τα διαθέσιμα δολάρια στο σύστημα, υποχώρησε από τα 6,3 τρισ. στα 6 τρισ. δολάρια.
Όπως ανέφεραν οι Sven Henrich, ιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής της NorthmanTrader και ο Douglas Orr, ιδρυτής της Endeavor Equity Strategy, πτώση παρουσιάζουν επίσης τα τραπεζικά αποθεματικά στην Fed και αυτό μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη διάθεση περιορισμού του κινδύνου από τους επενδυτές κάτι που με τη σειρά του θα απειλήσει τη συνέχεια του ανοδικού ράλι στον S&P 500 και στο bitcoin.
Παρόμοια είναι η εικόνα τόσο στον δείκτη MSCI All Country World Index (ο δείκτης ACWI παρακολουθεί περίπου 3.000 μετοχές σε 48 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές) όσο και στα συνολικά αποθεματικά των πέντε μεγάλων κεντρικών τραπεζών (Fed, ECB, BOJ, PBOC και BOE), που αποτελούν κρίσιμους δείκτες για τη ρευστότητα σε παραστατικό χρήμα. Η συρρίκνωση της ρευστότητας υποδηλώνει την αύξηση των πιέσεων στα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου κινδύνου.