Αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει όντως σχηματιστεί πυθμένας στο κρυπτονόμισμα δημιούργησε στους «ταύρους» του BTC η γνωστοποίηση των αγωγών της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατά των ανταλλακτηρίων Binance (και του συνιδρυτή του Changpeng Zhao) και Coinbase με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του bitcoin στα $25.500 και στα $25.350 αντίστοιχα, παρότι η ανάκαμψη υπήρξε γρήγορη, προσεγγίζοντας μάλιστα τα $27.000.


Συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου όταν έγινε γνωστό ότι η SEC άσκησε αγωγή κατά του Binance η τιμή του bitcoin σημείωσε μέσα σε μία ώρα πτώση κατά 5%, ενώ στις 6 Ιουνίου μετά τη γνωστοποίηση της δεύτερης αγωγής κατά του Coinbase το bitcoin υποχώρησε έως τα $25.368, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Και τα δύο ανταλλακτήρια κατηγορούνται για παραβίασης της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί κινητών αξιών και παρότι με την πτώση της τιμής δεν διασπάστηκε η στήριξη των $25.500 δολαρίων, οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της επιθετικής δράσης της ρυθμιστικής αρχής.

Σύμφωνα με τον Jeff Dorman, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας επενδύσεων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία Arca, ενδεχόμενος τερματισμός των λειτουργιών της Binance στις ΗΠΑ θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο και προσθέτει ότι παρελθούσες μη κακουργηματικές κατηγορίες κατά του ανταλλακτηρίου δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την τρέχουσα διεθνή δομή του Binance. Αυτό που ο ίδιος αναμένει είναι η επικράτηση αρνητικού κλίματος στην αγορά καθώς η κοινότητα κρυπτογράφησης θα στηρίζει τον CZ και το Binance.

Θα δοκιμαστεί η στήριξη των $25.000

Το ενδιαφέρον των traders επικεντρώνεται πλέον στο εάν θα δοκιμαστεί η στήριξη των $25.000, επίπεδο στο οποίο το bitcoin δεν έχει υποχωρήσει από τις 17 Μαρτίου, ενώ με δεδομένο ότι η κρίση με το όριο χρέους των ΗΠΑ έχει αποφευχθεί, φαίνεται να λιγοστεύουν οι πιθανότητες ενός ανοδικού ράλι βραχυπρόθεσμα.

Τα σημάδια που θα πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές είναι ενδεχόμενο αρνητικό γύρισμα στα ασφάλιστρα συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin και το ενδεχόμενο αύξησης στο κόστος των δικαιωμάτων προαίρεσης BTC.

 

 

Μικτές οι αντιδράσεις στην αγορά παραγώγων bitcoin

Τα τριμηνιαία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin είναι δημοφιλή μεταξύ των «φαλαινών» και παρόχων υπηρεσιών αρμπιτράζ (arbitrage -εξισορροπητική κερδοσκοπία). Ωστόσο, αυτά τα συμβόλαια συνήθως διαπραγματεύονται με μικρό premium (ασφάλιστρο) στις spot αγορές, υποδηλώνοντας ότι οι πωλητές ζητούν περισσότερα χρήματα για να καθυστερήσουν τον διακανονισμό.

Ως αποτέλεσμα, σε υγιείς αγορές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης BTC θα πρέπει να διαπραγματεύονται με ετήσιο premium 5 έως 10% - μια κατάσταση γνωστή ως contango, η οποία δεν είναι ασυνήθιστη για την κρυπτο-αγορά.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα από τις αρχές του μήνα οι traders bitcoin τηρούν μάλλον επιφυλακτική στάση, καθώς το premium στα προθεσμιακά συμβόλαια παρέμεινε κάτω από το 4%, ενώ μετά την γνωστοποίηση της αγωγής της SEC εναντίον της Binance υποχώρησε στο 3,5%.

Όσον αφορά την αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης η προσοχή των traders επικεντρώνεται στη μεταβλητή 25% delta skew καθώς υποδηλώνει το εάν οι πάροχοι υπηρεσιών αρμπιτράζ προχωρούν σε υπερχρέωση αναμένοντας ξαφνική ανοδική ή καθοδική μεταβολή. Εάν αναμένεται πτώση της τιμής η μέτρηση της μεταβλητής αυξάνεται πάνω από το 7% ενώ αντίθετα εάν αναμένεται άνοδος η μέτρηση υποχωρεί κάτω από το 7%.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, η μέτρηση της μεταβλητής 25% delta skew εκτινάχθηκε στις 5 Ιουνίου στο 11%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών μηνών και αντανακλά την απαισιοδοξία στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Διατηρείται η αμυντική τάση (bearish) - Συνθήκες FUD

Ουσιαστικά, οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνουν ότι η πτωτική τάση που ξεκίνησε στις 14 Απριλίου μετά την αποτυχημένη δοκιμή των $31.000 διατηρείται, παρότι δεν σημειώθηκε μεγάλη υποχώρηση στη συνολική αγορά. Επιπλέον, είναι πιθανότατα πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες των ενεργειών της SEC και οι δικαστικές αποφάσεις χρειάζονται μήνες - αν όχι χρόνια - για να εκδοθούν.

Ως αποτέλεσμα οι επικρατούσες συνθήκες χαρακτηρίζονται από φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία (FUD), δυσκολεύοντας περισσότερο την παρέμβαση των μακροπρόθεσμων αγοραστών και καθιστώντας εξαιρετικά σημαντικό το επίπεδο στήριξης των $25.000.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.